Skocz do zawartości

W obronie okazów ryb drapieżnych!

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Zwracam sie w imieniu mojego ojca (Roberta Taszarka) do uzytkowników z ideeą a jednoczescie z prośbą o poparcie i działanie w tej sprawie!

Witam !

Nastał czas aby podjąć próbę zalegalizowania ochrony okazów ryb drapieżnych.Pod koniec listopada br. wystąpiłem do Prezesa ZG PZW Eugeniusza Grabowskiego z pisemnym wnioskiem wprowadzenia do Regulaminu Amatorskiego Połowu Ryb górnych wymiarów ochronnych takich ryb jak Szczupak , Okoń ,Sandacz, Boleń , Pstrąg Potokowy.Pora aby położyć kres zabijania dużych drapieżników. Takie okazy są magnesem przyciągającym niezliczone rzesze wędkarzy i stanowią przedmiot pożądania prawdziwych pasjonatów wędkarstwa. Aby nasze wody nie traciły na atrakcyjności należy zrobić wszystko aby cenne okazy ryb nie znikały z naszych wód.

Ponieważ na przełomie marca i kwietnia 2009r. władze naszego związku będą wprowadzały zmiany do Regulaminu Amatorskiego Połowu Ryb potrzebna jest teraz powszechna aprobata społeczności wędkarskiej dla wprowadzenia górnych wymiarów ochronnych.

Proszę, aby każdy który podziela mój wniosek złożył pisemną wypowiedz czy na tym forum, czy bezpośrednio do ZG PZW bo im więcej będzie głosów w tej sprawie tym jest większa szansa ,że górne wymiary ochronne niektórych ryb drapieżnych znajdą się w przyszłym Regulaminie Amatorskiego Połowu Ryb.

Nie zmarnujmy tej szansy !

Robert Taszarek

Dajmy wreszcie kres bezkarnego zabijania wspaniałych okazów!!! Musimy jako jedność, jako głos Polskich humanitarnych wędkarzy zakończyć ten proceder. Prosiłbym uzytkowników o rozpropagowanie tej akcji na innych portalach oraz poinformowanie znajomych.

Dzisiaj lub jutro postaram sie wkleic kopie listu jaki został wysłany.

post-436-1348914205,5691_thumb.jpg

Ja również jestem za, ale myślę, że wypowiedź na forum niewiele da - czy przed wprowadzeniem zmian w RAPR, decydenci w tej sprawie będą przeszukiwać fora wędkarskie? Nie wydaje mi się.

Zabranie głosu w ww. kwestii widziałbym raczej w postaci listu elektronicznego zbiorowego listu użytkowników forum, którzy pod tą inicjatywą się podpiszą. Tylko że w tym celu musielibyśmy ustalić:

- adres, pod który należy taki list przesłać;

- osobę koordynującą;

- termin przesłania;

- dane, które powinien każdy wędkarz podać w swoim podpisie pod petycją (moim zdaniem imię, nazwisko oraz ewentualnie do którego koła wędkarskiego PZW przynależy -> czyli tak, jak podawaliśmy w przypadku akcji Ratuj Szczupaka).

Ja również jestem za, ale myślę, że wypowiedź na forum niewiele da - czy przed wprowadzeniem zmian w RAPR, decydenci w tej sprawie będą przeszukiwać fora wędkarskie? Nie wydaje mi się.

Zabranie głosu w ww. kwestii widziałbym raczej w postaci listu elektronicznego zbiorowego listu użytkowników forum, którzy pod tą inicjatywą się podpiszą. Tylko że w tym celu musielibyśmy ustalić:

- adres, pod który należy taki list przesłać;

- osobę koordynującą;

- termin przesłania;

- dane, które powinien każdy wędkarz podać w swoim podpisie pod petycją (moim zdaniem imię, nazwisko oraz ewentualnie do którego koła wędkarskiego PZW przynależy -> czyli tak, jak podawaliśmy w przypadku akcji Ratuj Szczupaka).

Dokladnie TAK! Szczegóły jutro!

Z tego co rozmawialem z tatą to w gre wchodzą ryby drapiezne ale wszystko mozna z czasem rozwinąc na podstawie wspolnej dyskusji, chodzi narazie o SAM fakt wprowadzenia takiego systemu obrony okazów i zmiane mentalnosci wędkarzy. Niezaleznie od cm jakie sie ustali i gatunków samo wejscie górnych wymiarów ochronnych w zycie bedzie sukcesem.

Jestem jak najbardziej za. Pytanie tylko czy uda się przekonać do tego ten beton, który trzęsie tym zwiazkiem. Obawiam sie, że nie :( . Ale incjatywa super i oby się udało.

Trzeba napierać, beton można skruszyć, ale nie jednorazowym jebnięciem, ale uporem :D

Dało by raze i jedno razowo trzeba by tylko dobry ładunek podłożyć na dorocznym zjeździe delegatów

:lol: <_< i wszystkie nasze problemy obróciły by się w popiół :lol:

@ lukomat,też o czymś takim myślałem,czy pod czymś takim mogli by się podpisywać osoby nie będący wędkarzami(nie należący do żadnego kola wędkarskiego),myślę tu o miłośnikach przyrody??,zapewne każdy z nas ma w gronie swoich znajomych takie osoby.