Skocz do zawartości

W obronie okazów ryb drapieżnych!

Rekomendowane odpowiedzi

Najśmieszniejsze jest to, że ludzie traktują dobrze ryby które są łatwe i tanie w zarybianiu a inaczej są traktowane drapieżniki, ryby rzadziej zarybiane, droższe i nie tak łatwo przystosowujące się do zmieniających się warunków.

Jeżeli widełkowe wymiary wejdą w RAPR to chociaż znikną Rekordy na Plan i inne tego typu parady lub pariodie... Ale wracając na tor pesymistyczny to chyba nie ukruci to procederu a ludzie nie łowią tylko i wyłącznie dla blasku sławy.

Pozdr.

Salmo

Dlaczego znikną? W krajach, gdzie wypuszcza się okazowe ryby parady rekordów normalnie funkcjonują.

W krajach gdzie wypuszcza się ryby... ale to nie my niestety :lol:

Nam jednak nie chodzi o to by nie było rekordów na plan (mogą być na innych zasadach) ale o ochronę ryb, by ich było więcej... A tak jak pisałem ludzie raczej nie łowią dla blasku sławy... Są minimalne wymiary a i tak niewymiarki są zabierane.

Ja jednak stawiam na lepszą kontrolę wód i ochronę ryb nad samą wodą, przepis za dużo jak narazie nie zmieni, co człowiek to sposób...

Pozdr.

Salmo

Witaj!

Rogalinek :D Znam dobrze (chciałem napisać wyśmienicie ale ... już chyba nie). Oj jeździło się na miętusy na ujście Kanału Mosińskiego do Warty .... a od czasu do czasu do restauracji Skarpa :D Nie mówię o bajecznych łęgach warciańskich!

Pozdrawiam

Remek

Ja na Kanale Mosińskim też łowiłem szczupaki - zwłaszcza w lasku za wiaduktem kolejowym w Mosinie -> za tamą. Pamiętam też to co działo się po wylaniu do Kanału jakiejś lepkiej substancji z cukrowni w Kościanie. Tony ryb ... w podbierakach, siatkach itd. Pamiętam też tarła płoci wiosną i ... oblężenie kanału. No i pamiętam jazie, wielkie jazie łowione w Krosinku. No i klenie na skórkę chleba w centrum Mosiny - dokładnie przed pierwszym mostem koło komunalki :D

Pozdrawiam

Remek

Jako ciekawostke dodam że już w 2 mi znanych miejscach w Polsce WPROWADZONO JUŻ GÓRNE WYMIARY OCHRONNE RYB!!

http://www.lubniewice.pl/asp/pl_start.asp?typ=13&menu=5& amp; amp;artykul=220&akcja=artykul

SMOKADAM

wszystko rozumiem ale nie podoba mi sie wprowadzenie gornego wymiaru ochronnego na pstraga, bo wlasnie to w wedkarstwie jest najpiekniejsze- polow od czasu do czasu pieknej duzej ryby i oczywiscie zabranie jej z lowiska, moznaby bylo z tego zrezygnowac a wprowadzic np max. 30 wejsc w ciagu roku a nie 50!, mysle ze bylby to lepszy pomysl i ochrona na wodach gorskich bylaby wtedy lepsza choc i tak przepisy od 2009 sa restrykcyjne, zniescie ten gorny wymiar ochronny 50cm a wprowadzcie 30 wejsc w roku- mysle ze ten pomysl bardziej przypadlby wiekszej ilosci wedkarzy do gustu!!!

Pozostawie to waszej opinii

• 2 tygodnie później...

Wczoraj rozmawiałem z kolegą który odwiedza regularnie pewne licencyjne łowisko, na którym obowiązują widełki. Wystąpiło tam w tym roku „ciekawe” zjawisko. Łowi się bardzo mało średnich okoni. Prawie same małe i od czasu do czasu garbusy. Dodam, że wolno tam zabrać 5 okoni. To wystarczyło aby w 3 lata wyciąć średnie ryby. Teraz będzie kolejny etap kiedy wymrą okazy. Zostanie sam drób który jak uzyska wymiar będzie na bieżąco odławiany. Komentarz sobie daruje B)

Wczoraj rozmawiałem z kolegą który odwiedza regularnie pewne licencyjne łowisko, na którym obowiązują widełki. Wystąpiło tam w tym roku „ciekawe” zjawisko. Łowi się bardzo mało średnich okoni. Prawie same małe i od czasu do czasu garbusy. Dodam, że wolno tam zabrać 5 okoni. To wystarczyło aby w 3 lata wyciąć średnie ryby. Teraz będzie kolejny etap kiedy wymrą okazy. Zostanie sam drób który jak uzyska wymiar będzie na bieżąco odławiany. Komentarz sobie daruje B)

Panie Robercie,

Dziękuję za tę informację, która istotnie potwierdza hipotetyczne założenia i efekty, przedstawione w tym artykule , w części opisującej (również graficznie) wymiar minimalny + wymiar maksymalny, która to konstrukcja jest często określana jako wymiar widełkowy ....

Dziękuję też Panu za przypominanie o konieczności zachowania piramidy populacji, z której, w sposób wydawałoby się oczywisty, wynika zachowanie liczebności roczników młodszych, z których dorastają roczniki starsze ...

Pozdrawiam serdecznie

Jerzy Kowalski

Byle jakie widełki nie rozwiążą problemu, co potwierdza Twój przykład. Oczywiście lepsze takie niż wcale, ponieważ ileś tam okazów przetrwa dłużej, ale nadal pozostanie problem z niewłaściwą piramidą, a raczej jej brakiem.

Żeby nie iść w skrajność (totalny no kill), myslę że po prostu potrzeba bardzo ograniczyć konsumpcję ryb małych i średnich, a dla ochrony okazów całkowicie zabronić ich zabijania.

Bardzo restrykcyjne limity roczne byłyby idealną sprawą ... niestety trudne do zrealizowania, ale od czegoś trzeba zacząć.

Żeby naprawić rzęcha trzeba mieć diagnozę i plan. Wówczas można mówić o naprawie. Sama wymiana klamek nic nie da i nie ma co sobie robić nadziei, że samochód pojedzie. Nie wiem dlaczego tak trudno ludziom zrozumieć tak oczywiste rzeczy jak np. to, że trzeba ograniczyć odłów wszystkich ryb a nie tylko drapieżników. Na łowisku którego przykładem się posługuje znakomicie widać wszystkie błędy myślowe. Właśnie decydenci popełnili tam kolejny błąd. Do niedawna były opłaty okresowe (dniówka 10 zł) i roczne 120 zł. To oczywiście komunistyczny złodziejski system gdzie jedni wykorzystując drugich. Mimo to lepsze od tego co jest na „normalnych” łowiskach. Miejscowi płacąc 120 zł wyławiali lekko licząc 20 x więcej ryb za te same pieniądze. Teraz posunęli się jeszcze dalej. Za okregówkę ekstra, 160 zł ma się wstęp cały rok na wszystkie licencyjne łowiska w okręgu. Okresówki wzrosły 100%. Co to da. Mniejsze wpływy od frajerów i większa presja ze strony płacących roczne opłaty. Sytuacja się na pewno pogorszy. Tak się kończy robienie mięsiąrzom na rękę. Ale ja jestem za tym aby się ludzie uczyli rozumu na błędach.

Jeśli wodą będą rządzić ludzie który maja z nią kontakt (miejscowi) to, mają szanse się nauczyć dobrze gospodarować. Jeśli przekroczy to ich możliwości to zostaną wywaleni przez wędkarzy. I tak do skutku. Zadziała to prosty mechanizm, jak sobie zrobicie, tak będziecie mieli. Wówczas nie będzie narzekania na jakieś ZG, ZO. Teraz nikt za nic nie odpowiada co daje to co mamy.

Jeśli wodą będą rządzić ludzie który maja z nią kontakt (miejscowi) to, mają szanse się nauczyć dobrze gospodarować. Jeśli przekroczy to ich możliwości to zostaną wywaleni przez wędkarzy. I tak do skutku. Zadziała to prosty mechanizm, jak sobie zrobicie, tak będziecie mieli. Wówczas nie będzie narzekania na jakieś ZG, ZO. Teraz nikt za nic nie odpowiada co daje to co mamy.

Robert, pełna zgoda, tylko jak przekonać te 99% aby uczestniczyło w życiu swoich kół,okręgów,klubów itd w większym stopniu niż samo wykupienie zezwolenia?

Zajmowałem się 6 lat kołem i łowiskiem z problemami. W różnych akcjach pomagało mi od kilkunastu do kilku osób. Resztę rozbiłem sam. Nie trzeba do tego 90% członków. Wystarczy kilka osób. Do pilnowania porządku na łowisku znajdziesz ludzi przez zachęty, np. ulgi. Generalnie działa zasada, że jak członkowie nie chcą czegoś robić to się wynajmuje ludzi i licencje drożeją. Genialne są tylko proste rozwiązania.