Skocz do zawartości
  • 0

Czyszczenie ekranu HDS 5.

Maticsh

Pytanie

Pytanie może wydawać się prozaiczne ;), jednak słyszałem już wiele opinii na ten temat.

Czym czyścicie swoje ekrany ?

Po pływaniu kiedy pada deszcz, albo kiedy się zachlapie zacieki szybko wysychają i potem żeby w słońcu coś wyczytać trzeba mieć 13 dioptrii i kaptur na głowie :D

19 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Mam wrażenie, że warto wozić ze sobą butelkę sprężonego powietrza ;) .

Nie mam takiego wypasu (Mark 5X) ale, coś mi mówi, że te ekrany w przewadze robione są z podobnych tworzyw.

Gdybym wiedział o tym wcześniej, nie przecierałbym byle szmatą a przede wszystkim pozbył się drobinek piachu i kurzu.

A tak, ekran mam porysowany. Myślę, iż żadne nasączane chusteczki papierowe czy na bazie papieru nie nadają się do tego najlepiej. Wpadło mi to do głowy kiedy odbierałem ostatnie okulary u optyka. Odradzał używanie wszystkiego co na bazie papieru a właściwie drewnianego włókna ;) . Po pewnym czasie ekran matowieje.

Przedmuchanie ekranu i przecieranie miękką ściereczką, taką jakich używa się przy usuwaniu nieczystości z optyki. 

Wydaje się najmniej inwazyjne ;) .

• 0

Akurat w przypadku HDS-5 sprawa jest banalnie prosta ponieważ w zestawie jest szmatka do czyszczenia "ekranów" (to pewna nieścisłość ponieważ wyświetlacz w większości echosond jest za plastikową osłoną którą namiętnie czyścimy). Najlepiej plamki z soli morskiej, osady po odparowaniu wody czyści się wodą z mydłem. Nie wolno używać żadnych agresywnych alkoholi czy nie daj boże rozpuszczalników, acetonów, etc.

• 0

Akurat w przypadku HDS-5 sprawa jest banalnie prosta ponieważ w zestawie jest szmatka do czyszczenia "ekranów" (to pewna nieścisłość ponieważ wyświetlacz w większości echosond jest za plastikową osłoną którą namiętnie czyścimy). Najlepiej plamki z soli morskiej, osady po odparowaniu wody czyści się wodą z mydłem. Nie wolno używać żadnych agresywnych alkoholi czy nie daj boże rozpuszczalników, acetonów, etc.

To już w domu a na wodzie ? :) .

• 0

Jesteś kolejną osobą, która mi właśnie tak doradza. Znam też gościa, który czyści na przykład sprayem do wycierania szkieł w okularach i przeciera ściereczką od optyka. Przyjrzałem się i nie ma żadnych zarysowań ani śladów po takim zabiegu u niego. Jednak chyba pójdę za głosem większości i będą to robić wodą z mydłem i i delikatną szmatką.

Edytowane przez Maticsh

• 0

Do czyszczenia wszelkich ekranów od lat stosuję środek do czyszczenia szkieł okularów Chemax 3 - do dostania w Vision Expres w atomizerach. Wycierany miekką ściereczką nie pozostawia smug.

Jeśli nie zostawia żadnych śladów, to wybieram tą metodę ;)  Atomizer jest mały i poręczny i do bocznej kieszonki covera w sam raz. Używasz ściereczki do czyszczenia szkieł w okularach ?

• 0

Jeśli nie zostawia żadnych śladów, to wybieram tą metodę ;)  Atomizer jest mały i poręczny i do bocznej kieszonki covera w sam raz. Używasz ściereczki do czyszczenia szkieł w okularach ?

Stosuję delikatną ścierke  do czyszczenia optyki w aparatach ale taka do okularów też będzie git - wszak i to i to szkło choć do okularów zdarzają się takie o twardej chropowatej powierzchni.

A sam Chemax jest super - mam duży monitor graficzny z matowym ekranem który jest bardzo często atakowany przez obślinione palce mojego 2,5 latka i uwierz mi że żadne pianki do ekranów nie były tak skuteczne jak ten preparat. Tzn były ale trzeba było sie nimi napucować a Chemax działa raz dwa.

Edytowane przez Pawgas

• 0

Wszelkie nieagresywne preparaty do czyszczenia szkieł czy ekranów monitorów oczywiście będą ok. Zdarza się również chuchać na ekran ( najlepsze efekty w zespole nabytym dnia poprzedniego  :lol: ) ale dobra szmatka bez smugowa jest niestety nie do zastąpienia do wytarcia ekranu.