Skocz do zawartości

Maroko -Agadir

Wojtasz

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 rok później...
  • 8 lat później...

Byłem kilka lat temu. Korcił mnie rejs na morskie łowy. Zrobiłem rozeznanie i złapałem kontakt z osobą z portu, dobrze  znającą temat. Już wtedy odradził mi taki rejs no chyba, że mam ochotę popalać się z małżonką na wodzie bo na ryby raczej nie ma co liczyć. Obszar bliski Agadiru jest mocno przełowiony. Widziałem jakieś rybki do ok 20cm w samym porcie ... może warto się pobawić?wink.png

• 3 tygodnie później...

Kuba przybliżysz coś o połowach tam ?

Właśnie żona poinformowała mnie że za dwa tygodnie lecimy do Agadir:)

Zobacz artykuły i Saharze. W okolicy masz już leerfish, seabass, corvina, kilka ciekawych gatunków. Jedyne co musisz kawałek odjechać , oo za najbardziej wytrzebiony rejony. Z tego co pamiętam od mojego kumpla z Casablanki to jeździli właśnie kawałek na południe od Agadiru (+-100km) na świetne łowienie. Google maps I szukaj miejsc

Jak ktoś nie ma ekipy na łódkowe łowienie to fajna opcja. Bierzesz gościa na dzień i potem sam łowisz z brzegu. Leerfishe zajebiste ryby, taka namiastka poppingu.

Tyle że są miejsca z bardziej zajebistymi i z większą ilością gatunków dla tego raczej tam nie pojadę.

Edytowane przez wujek

Jak ktoś nie ma ekipy na łódkowe łowienie to fajna opcja. Bierzesz gościa na dzień i potem sam łowisz z brzegu. Leerfishe zajebiste ryby, taka namiastka poppingu.

Tyle że są miejsca z bardziej zajebistymi i z większą ilością gatunków dla tego raczej tam nie pojadę.

Żeby je połowić to musisz jechać dalej, do Dakhli a to dobrze ponad tysiąc km (jest autobus jakby co :) )

Co do guidów w Maroko - polecam ostrożność, nikt ci tyle nie da co lokalers obieca. Szukać sprawdzonych ludzi jak Ali

Panowie bardzo dziękuje za podpowiedzi .

Niestety wypad bardzo krótki i na dodatek z żoną dlatego raczej nigdzie dalej nie zdołam się urwać dlatego jeszcze jedno pytanie :

Da się połowic na plaży albo w porcie ? Mogą być małe rybki ale tak żeby cieszyły ???? ?

Wróciłem i mogę coś niecoś napisać: Byłem Taghazout. Powyżej miejscowości (na północ) są skały gdzie próbowałem łowić: https://maps.app.goo.gl/fRbZ18rum949FMrV9 (od miejscowości do Anchor Point). Próbowałem bo mimo wędki 3m cieżko przerzucić duże fale (budujące się daleko od brzegu) i 30-40 gram prawie od razu było pod nogami. Trzeba uważać na surferów. Ryby na 100% są bo: rybacy przywozili (choć rezultaty bez szału) widziałem też dużą rybę w fali (super wrażenie) i ostatniego dnia widziałem miejscowych (w tych miejscach co łowiłem) ale z sprzętem powiedzmy do surfcastingu (długie teleskopy) = bez sensu by nie przychodzili.

Maroko/miejscowość zaskoczyła mnie bardzo pozytywnie (brak nagabywania, dobre jedzenie, fale na których można się pobawić bez gwizdka ratownika). Jak jeszcze pojadę to trochę lepiej dobiorę sprzęt na spina (wydłużyć rzut, bardziej lotne przynęty), więcej prób z plaży (z wejściem do wody) i może wezmę sprzęt do surfcastingu.

• Like 5