Skocz do zawartości

Zero krytyki, czyli wszechobecna cenzura.

rózgaś

Rekomendowane odpowiedzi

Tak, tak, znowu dym. Boli mnie chłopaki, że na jerku nie ma miejsca na krytykę. Wszystko jest cacy, gratki i piękne. Każda próba zwrócenia uwagi jest usuwana. Napisałem, że wszechobecne łowienie sumów w maju a potem chwalenie się nimi w lipcu jak to fachury robią jest wsiowe. Skrytykowałem Kolegę za prezentację wisielca na wadze, wszystko zostało usunięte. Nie podważam w ten sposób niczyjej decyzji. Rozumiem, że grono Modów ma swoje plany i cele aleUważam, że krytyka buduje świadomość. To część egzystencji będąca na każdym poziomie życia. Uważam, że widnienie takiej krytyki może komuś wbić do głowy fakt, że np. jakiśtam rózgaś, czy ktoś zjechał kogoś o jakieś postępowanie i że to jest be albo złe. Takie rzeczy też powinny być pokazywane. Peace and love. Gratki dobranoc.

• Like 22

W ogóle to jako 10 letni gnojek dazylem odraza buraków co wysylali do gazet wedkarskich fotki z rybami z lazienki albo trawnika na podwórku i podpis "ryba szczesliwie wrocila do wody" a ta cala szopka dla nagrody, kolowrotka jaxon lub 5 gum relaxa.... żenua....ale jak nie oplujesz to pgrowiec jeden z drugim myślą ze są fajne rybaki...

• Like 4

Tak, tak, znowu dym. Boli mnie chłopaki, że na jerku nie ma miejsca na krytykę. Wszystko jest cacy, gratki i piękne. Każda próba zwrócenia uwagi jest usuwana. Napisałem, że wszechobecne łowienie sumów w maju a potem chwalenie się nimi w lipcu jak to fachury robią jest wsiowe. Skrytykowałem Kolegę za prezentację wisielca na wadze, wszystko zostało usunięte. Nie podważam w ten sposób niczyjej decyzji. Rozumiem, że grono Modów ma swoje plany i cele aleUważam, że krytyka buduje świadomość. To część egzystencji będąca na każdym poziomie życia. Uważam, że widnienie takiej krytyki może komuś wbić do głowy fakt, że np. jakiśtam rózgaś, czy ktoś zjechał kogoś o jakieś postępowanie i że to jest be albo złe. Takie rzeczy też powinny być pokazywane. Peace and love. Gratki dobranoc.

Zadaj sobie bardzo proste pytanie. Jaki w chwili obecnej jest cel istnienia tego miejsca i czemu jest to podporządkowane. Wtedy wiele rzeczy stanie się oczywiste i puzzle się ułożą.  :)

• Like 2

Chłopaki tu nie chodzi o dymienie itp. Chodzi o to, że niektórzy robią rzeczy wymagające skrytykowania. Skoro w robocie krytykują, żona krytykuje, matka krytykuje, to czemu zjeby na forum nie można dać, czy dostać. Poza tym podrzymuję, że na pozostałych może to mieć budujący wpływ

• Like 1

Powód, moim zdaniem, już napisałem. Krytyka jest budująca, ale jedynie wtedy, kiedy adresat jest osobą na poziomie i dopuszcza swoją omylność.

Wydaje mi się przy tym, że od lat obowiązuje taka praktyka, że tnie się wszystko, co związane jest z punktem zapalnym, nawet, gdy jest to merytorycznie istotne albo zwyczajnie zabawne.

Zwróć też uwagę, że mamy i wciąż rozbudowujemy tematy poświęcone prawidłowym praktykom. To dobre miejsce na krytykę złych zachowań, bez konfliktowania stron.

Edytowane przez Dienekes

Powód, moim zdaniem, już napisałem. Krytyka jest budująca, ale jedynie wtedy, kiedy adresat jest osobą na poziomie i dopuszcza swoją omylność.

Wydaje mi się przy tym, że od lat obowiązuje taka praktyka, że tnie się wszystko, co związane jest z punktem zapalnym, nawet, gdy jest to merytorycznie istotne albo zwyczajnie zabawne.

Zwróć też uwagę, że mamy i wciąż rozbudowujemy tematy poświęcone prawidłowym praktykom. To dobre miejsce na krytykę złych zachowań, bez konfliktowania stron.

Zgaduję,że masz na myśli na przykład dział C&R,którego powstanie jest moim zdaniem jednym z najważniejszych faktów w ostatnim czasie.Bardzo dobrze napisał chyba gdzieś pitt o fladze z odpowiednim napisem powiewającej nad portalem.W tym zakresie akurat nie mam nic przeciwko moderatorskiemu skalpelowi, który będzie ciął wszystko co mogłoby być odstępstwem od normy,która j.pl chce ustalić.To nie tak,że cenzura zawsze jest zła,taką,jeśli będzie potrzebna,w pełni popieram.

Co do tego,o czym  pisze rózgaś,nie do końca mogę się ustosunkować bo nie kojarzę elementów dyskusji o których pisze.

Nie mam jednak żadnego powodu aby zakładać, że mija się z prawdą.Nie rozumiem natomiast dlaczego krytyka konkretnych zachowań o której pisze miałaby być cięta.Praktyki opisane w pierwszym poście należałoby nie tyle krytykować co piętnować wręcz.Przez powstanie działu C&R portal daje moim zdaniem wyrażny sygnał w którym kierunku chce iść,to ważny przekaz w momencie,gdy zdarzają się bardziej niż nieśmiałe sugestie że,najprościej mówiąc,ideę C&R można sobie czasem zastosować wybiórczo czy też nagiąć do własnych potrzeb.Niech równie wyrażnie i głośno mozna będzie krytykować i piętnować inne zachowania,z etyką i zwykłą przyzwoitością nie mające wiele wspólnego.

Ale patrząc na to, jakie by się zaraz posypały posty i gdzie dyskusja by zmierzyła, to czasem nie dziwię się tym drastycznym posunięciom. 

Zaraz by się znaleźli jacyś pieniacze, którzy by podsycali dyskusję tylko dla samego klepania w klawiaturę i czerpiący satysfakcję z tego, że inni podejmą rękawicę i zaczną klepać. Trolli nie ma co karmić...

Prawdopodobnie zaraz zrobiła by się burza, dochodzenia i  niewybredne osobiste wycieczki na 3 strony. Wg mnie dobra decyzja Adminów. Portal ma swoją renome i zacne miejsce, wiec wg mnie - nie przystoi tolerować obrzucania się kupą. A delikwentów łamiących Rapr po prostu można wysłać ,, soczystego ,, priva lub zgłosić adminowi.

Flaga CR mocno i glosno łopocze nad J.Pl i to jest fakt bezapelacyjny.

Edytowane przez Marcel

Może czasem zamiast ciąć, warto jedno czy drugie zdjęcie/posta zostawić, wraz z konstruktywną do niego krytyką, bo taki przykład może dać dużo więcej, niż długi elaborat teoretyczny....

To już stało się faktem jakiś czas temu ;)

Marcel, jestem realistą i obawiam się, że flaga buja się w jedną stronę, a wiatr w drugą.... Ludzie pozują zachowania na forum i w realu bywa co innego. Rybka oczywiście w doskonałej kondycji wróciła do domku...

Uważam, że każdy jest do poprawy. Udało się to mnie i wielu moim bliskim kolegom. Ale to jest temat intymny i delikatny. Trzeba lekko. Inaczej będzie odwrót. To też juz przerabiałem :-)

Ban też nie jest dobry. Odsuniemy kogoś z forum a on dalej będzie robił swoje. Trzeba pracować nad nim.

Edytowane przez rózgaś
  • Like 1

Uważam ze w nachalny sposób nie powinno się tego czynic na forum. Kilka lat temu tak reagowałem na forum.

Sa rozne jednostki. Jedni po prostu musza ,, zatrybic ,, sami,  w odpowiednim czasie...wcześniej czy pozniej...dzięki otoczeniu.

a inni będą kłamac na lewo i prawo. Wspolczuje takim ludziom i jest mnie ich po prostu zal, zdechną w poczuciu zakłamania. No ale to się tyczy większości swer zycia.

Koniec tematu i pozdrawiam.

Edytowane przez Marcel
  • Like 1

Uwarzam ze w nachalny sposób nie powinno się tego czynic na forum. Kilka lat temu tak reagowałem na forum.

Sa rozne jednostki. Jedni po prostu musza ,, zatrybic ,, sami, w odpowiednim czasie...wcześniej czy pozniej...dzięki otoczeniu.

a inni będą kłamac na lewo i prawo. Wspolczuje takim ludziom i jest mnie ich po prostu zal, zdechną w poczuciu zakłamania. No ale to się tyczy większości swer zycia.

Koniec tematu i pozdrawiam.

Może nie w temacie, ale w celu dobrego zrozumienia treści wypowiedzi mam pytania do autora. Te "uwarzam" to od "warzyć" (czyli gotować)? I nie kumam tej "swery", w języku polskim nie ma takiego wyrazu. Edytowane przez theslut

Mnie tylko bawi jedno - ślepa wiara, że wszystkie rybki na zdjęciach na tym portalu wróciły do wody.. Jest zakaz wklejania fotek ryb, które nie wróciły do wody a niby kto i jak to weryfikuje?:) 

Każdy pisze "rybka oczywiście wróciła do wody" i to wystarczy:)

A co do chwalenia się rybkami złowionymi wcześniej - jak pisze kol. Rózgaś, to była już krótka i burzliwa dyskusja w wątku z boleniami.. oczywiście od razu wyczyszczona. Parcie na sławę niektórych zaślepia..