pablom Opublikowano 7 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2008 http://muszkiipaluszki.wordpress.com/ Wiele ciekawych i praktycznych informacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryst Opublikowano 7 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2008 ????? @Pablom, A jak się jerkuje muchówką? Nic personalnego, ale coraz więcej kolegów specjalizujących się w wędkarstwie muchowym zamieszcza posty na j.pl. Po co? Macie swoje znakomite fora to tam o tym piszcie. Tak tylko w mojej opinii (która, i tak nikogo nie obchodzi):j.pl rozmydla się 90-95% postów to spining i korba, 5% to casting i multik, 5% inne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomi78 Opublikowano 7 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2008 kryst a co ci to tak strasznie przeszkadza .Łowię na muche spinning od niedawna na casta i nie widzę w tym nic złego. Wielu kolegów z tego forum łowi na muchę a na pewno wielu jest tym zainteresowanym.Przejedz się na ryby boś strasznie spięty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryst Opublikowano 7 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2008 Macie swoje forum, gdzie ja nie piszę o spinningu. To powinieneś zrozumieć dlaczego. <_< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablom Opublikowano 7 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2008 Ej, nie gryźć się <_< Mucha, to bardzo ciekawa metoda i pozwala rozszeżyć swoje horyzonty. A poza tym jest to nasz (korbiarzy) ukłon w stronę castingu toć tu też mamy ruchomą szpule Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bezel Opublikowano 7 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2008 Panowie, od tego jest dział Ciekawe Strony, co innego jakby ktoś w dziale Baitcasting robił takie rzeczy, moderatorzy zapewne nie mają nic przeciwko- sami opublikowali Kronike Początkującego Muszkarza ( autortwa Bujo jak się nie myle ) Druga sprawa to może załóżcie wątek w Off Topic gdzie tylko Fly Fishing bedzie poruszany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomi78 Opublikowano 7 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2008 Kryst co to oznacza macie swoje forum a co ja jestem jakiś gorszy bo łowię na muche i nie mam przez to prawa tutaj o tym pisać . http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=6371& ;start=0& jak pisaliśmy w tym wątku to jakoś nikt się nie czepiał a łowiliśmy tam tylko na muche.Polecam jednak pójście na ryby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 7 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2008 Witam, @kryst- chyba najlepiej zobrazuje to cytat z artykulu Tomasza Wojdy w WMH:'' - Czesc!-Dzien dobry.- Jestes muszkarzem?-Nie-Ale lowisz na muszke?-Tak- To jestes muszkarzem!?- Nie, jestem spiningista, ale lowie na muszke bo lubie Mam nadzieje ze @tomek_w nie bedzie mial nic przeciwko uzyciu jego slow. Dla mnie najbardziej obrazuje to muszkarzy z forum, przynajmniej mnie. Pozdrawiam, Bujo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 7 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2008 Drodzy Koledzy fragment z naszego regulaminu: (...) Naszym celem jest propagowanie nowoczesnego wędkarstwa w obszarze połowu ryb na przynęty sztuczne – rozumiemy przez to nie tylko otwartość na nowe wędkarskie techniki (...) Na jerkbaicie mają swoje miejsce i spinningisci i baitcastingowcy i Ci którzy lubią trolling - i Ci którzy lubią muchę też czy to rozmydla portal - można tak powiedzieć. Można też powiedzieć, że siła portalu tkwi w właśnie w różnorodności. EDIT: zapomniałem o podlodowcach! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 7 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2008 ????? A jak się jerkuje muchówką? Da się, jak usiłuję łowić szczupaki na muchę to własnie jerkowanie muchówką i muchą przynosi najlepsze efekty. Choć nie wiem czy to nie twitching ale kto by tam to zrozumiał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablom Opublikowano 7 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2008 ????? @Pablom, A jak się jerkuje muchówką? Może tak http://pl.youtube.com/watch?v=DD_p5oC7XpU&feature=relate dlub http://pl.youtube.com/watch?v=v4JosL_Z37Ai jeszcze coś takiego http://pl.youtube.com/watch?v=Z1Lv6nhpuws&feature=relate d Czegoś to Ci nie przypomina????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryst Opublikowano 7 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2008 Okey Guys, Seya On the Dark Side of the Moonor Shine on You Crazy Diamond Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MGOR Opublikowano 16 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2008 muszkarze do pracy! nowy chruścik się pojawił, nowe muchy trzeba kręcić a 11 grudnia to dzień... chruścika )) Olsztyńscy naukowcy odnaleźli gatunek owada uważany do niedawna za wymarły w Polsce, chruścika - niprzyrówkę rzeczną (łac. leptocerus interruptus) z rodziny wąsatkowatych. Jak poinformował prof. Stanisław Czachorowski z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, owad został złowiony w rzece Łynie w olsztyńskich Brzezinach. - Nasze badania wskazują, że gatunek ten się odradza i ponownie pojawia się w miejscach, w których wcześniej wyginął. Przykładem jest Olsztyn - podkreślił. Zdaniem Czachorowskiego, powrót tego gatunku chruścika oznacza poprawę czystości wody w rzece Łynie, ponieważ niprzyrówka rzeczna występuje tylko w bardzo czystych rzekach i jest gatunkiem wskaźnikowym do oceny stanu wód. Niprzyrówka rzeczna do niedawna znajdowała się na Czerwonej Liście Zwierząt Ginących i Zagrożonych w Polsce jako gatunek prawdopodobnie wymarły. Chruściki (Trichoptera) to rząd owadów wodnych o przeobrażeniu zupełnym. Wcześniej ich nazwę zapisywano jako chróściki (taki zapis spotkać można w publikacjach do połowy XX w.), regionalnie nazywane są także kłódkami (od kłoda, mała kłódka), klajdukami, obszywkami. Nazwę łacińską - Trichoptera, czyli włoskoskrzydłe - zawdzięczają obecnym na skrzydłach postaci dorosłych licznym włoskom. W Polsce występuje blisko 290 gatunków, w Europie ponad 900, zaś na całym świecie opisano ponad 11 tysięcy gatunków. Chruściki zwracają uwagę ciekawym zachowaniem - larwy budują norki i przenośne domki. Używają do tego części roślin wodnych, nasion, ziarenek piasku i kamyków lub muszli mięczaków, spajanych przędzą jedwabną. Często w strukturę domków wbudowywane są nawet żywe ślimaki. Sposób, w jaki tworzone są domki oraz materiał do tego użyty często jest charakterystyczny dla określonego rodzaju, a nawet gatunku chruścików. Olsztyńscy naukowcy popularyzują dzień chruścika; wyznaczyli go na 11 grudnia. za wp.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dejv Opublikowano 21 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2008 Witam!Nie wszystkie budują domki. Są też gatunki bez domkowe, stanowiące w niektórych naszych rzekach podstawę menu pstrągów ale nie tylko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomi78 Opublikowano 30 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2008 Fajny filmik o rzece która mnie oczarowała .Nigdy nie widziałem żeby pstrąg tak pięknie zbierał jętke http://www.simmsfishing.com/site/gallery/gallery_display.htm l?gallery_id=00003&media_id=00010I jeszcze pstrągi robiące delfinki http://www.simmsfishing.com/site/gallery/gallery_display.htm l?gallery_id=00003&media_id=00012I jeszcze szczupaki na muszke nie ma nic piękniejszego jak widok zbiżajacej się fali do muchy .http://www.simmsfishing.com/site/gallery/gallery_display.ht ml?gallery_id=00003&media_id=00012 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jeziorm 1 Opublikowano 30 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2008 Piekne klimaciki i ten kolor wody..szok normalnie, pozazdrościć Tomi78 pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi