Skocz do zawartości

Jak przekonac do C&R?

Rekomendowane odpowiedzi

Ja nad wodą spotykam coraz więcej wędkarzy wypuszczających ryby, w dobrym kierunku to idzie. I tu nie chodzi, o to żeby nie brać żadnej ryby tylko o to żeby zachować jakiś tam umiar. Bo to z tym jest największy problem. Gdyby każdy wędkarz brał tyle ile mu naprawdę potrzeba to nie było by takiej biedy w wieściach z nad wody. W jeden rok mentalności ludzi się nie zmieni. Jak ze wszystkim trzeba czasu Panowie. Efekty pewnie odczują nasze dzieci :) .

Kolego Adaśko....Panowie z Warszawy  przyjechali na długi weekend w moje rodzinne strony. Rozstawili piękne zestawy sumowe: Warlocki, BlacK Caty itp i zaczęli sezon sumowy. I co teraz ? Przecież ze wsi nie są.... :ph34r:

• Like 3

Łowiąc na swoim lowisku oddalonym od lodzi o okolo 30 km, polozonym w pewnej wsi nurtuje mnie ostatnio jedna mysl... Czy potrafilby by przekonac sie do metody C&R choc "po czesci" Bo z tego co wiem to wiekszosc zabiera tam kazda wymiarowa rybe jaka tylko zlowi. Czsto rozmawiajac z wiekszoscia z nich slysze z ich ust "brzydkie slowa" ze brakowalo rybie 1cm do wymiaru by ja zabrac... Jaki w tym cel ? No tak, pewnie "mniej zarabiajacy ludzie" maja czesto "smaczny" posilek i tpo prawie za darmo jak uda im sie go "upolowac", tak to chyba tutaj dobre slowo. To jestem w stanie zrozumiec, raz na jakis czas, ok. Ale 95% z nich bierze wszystko co sie da, co ma wymiar! Ba, czesc z nich jest tak nie fair ze gdy nikt nie patrzy to daje w czape maluchom i do wora... Jaki z tego pozytek ? tak samo, branie kazdej wymiarowej po co komu tyle tego ? co oni z tym robia ? sprzedaja ? czy "kilogramami" zamrazaja nie wiadomo po co... To jak myslicie, czy w jakikolwiek sposob jest szansa by zmienic choc po czesci ich "nastawienie" ? Dzis wpadlem na pomysl by "zapozyczyc" Glowne zalozenia C&R z tego forum, wydrukowania ich i powieszenia na "Tablicach oglodzeniowych" nad lowiskiem. Ciekawe jak zareaguja czytajac to na tablicy, czy w ogole ktos to przeczyta, a jak juz to czy sobie to przemysli, wezmie do serca, czy po prostu popuka sie w glowe i pomysli ze tego faceta chyba cos po%$#%@.

Na wsi jest wiele innych, ciekawszych atrakcji niż łowienie ryb. Można jeździć kombajnem, gracować w glebie, nawozić w sposób dowolny. 

Dobrze nazwany temat !  :D Teraz polski chłop wie gdzie jest jego miejsce ! ;)

W dawnych, dobrych i niesłusznie minionych czasach, za skłusowanie jelenia z pańskiego lasu, ryby z jeziora czy kradzież drewna, różne sprawiedliwe kary na kmiecia spadały: od chłosty po gardło. Teraz natomiast nic, hulaj dusza piekła nie ma.

Innymi słowy, mogę ja rybę wypuszczać, może i wsiowy obywatel, tylko każdy z nas przysłowiowy bat nad karkiem powinien czuć. Coby się przypadkiem nie zapomnieć.

• Like 1

Sam osobiście znam gościa z sąsiedniej wioski, którego przyłapano na gorącym uczynku przy sprawianiu jelenia. Było to jakieś 3 lata temu.

Kara...?

...zabrany traktor- tzw ,,Rusek", 8 ha ziemi i grzywna 10 tys. zł.

Proceder po tym zdarzeniu ogromnie stracił na sile. Praktycznie zanikł.

A często podczas wypraw na grzyby wpadałem we wnyki.

Żeby za każde skłusowane zwierze była taka kara, nie ważne czy to jeleń, sandacz czy nietoperz...

Odechciałoby się każdemu nawet pomyśleć o pójściu do lasu czy nad wodę, by przypadkiem wzrokiem nie zabić komara...;)

• Like 1

Ależ nie gubcie ludzie proporcji .. Zdecydowanie większą przewagę liczebną ma prosty , cham miejski , bo zwyczajnie jest go kilkakrotnie więcej - ale ma zupełnie niesłuszne , wielopiętrowe poczucie wyższości . Miastowy ćwok wychowany przez wyborczą albo wędkarski świat to jest dopiero prawdziwy dramat !! Ci zza miasta to ich ulubiony listek figowy .. i równie standardowe alibi .. :)

• Like 14

.... eeeee tam, już w "Chłopach" można wyczytać sławetne zdanie ".... w gromadzie żyję, to z gromadą trzymam" (czy jakoś tak) ..... a wiec skoro wszyscy zabierają, to i ja zabieram, bo po co mają ludzie mówić, żę "inny" jestem? Może pomyślą, że się wywyższam, mądrzejszego udaję? Typowo "chłopska" (bez urazy), czy też małomiasteczkowa mentalność ..... wszyscy wszystkich znają, wszyscy o wszystkim wiedzą, więc trzeba się zachowywać "jak wszyscy" ...... i to by było na tyle, dlaczego "na wsi" ryby "biją" ;)

J.

Tak z rok czy dwa lata  temu wczesnojesienną porą byłem nad rzeczką, niedużą odległą około 30-40 km od dużego miasta. Rzeczka ma jeden głęboki dołek, w którym gromadziły się ryby zimą. Spotkałem tam starszego pana w wieku emerytalnym, mieszkającego nieopodal. Moczył robaka bez większych efektów. Pogadaliśmy chwilkę. Okazało się, że poprzedniej zimy od listopada do marca codziennie było po kilku- kilkunastu zwolenników rybiego mięsa jadących kilkadziesiąt kilometrów, żeby z tej małej dziury wyciągnąć po kilka kilogramów ryb. Od tamtej zimy jakoś ryb mniej, a i dołek przestał być obiektem pielgrzymek.

Tak jak już część kolegów pisała problemem zwykle nie są miejscowi, łowiący po parę sztuk dla siebie. Problemem jest hasło

BIORĄ!!!! 

rozchodzące się przez komórki i maile z szybkością błyskawicy i najazd zmotoryzowanych Hunów z promienia 100km.

Dziwny to jest ten temat ....

Masz rację. Choć w sumie jest to typowa arena dla onanizujących się w internecie miastowych ćwoków(zaczerpnięte z innego posta ).

Najwyraźniej moderacji pasuje taki poziom.  ;)

Edytowane przez Iras1975
  • Like 3

poziom generuja uzytkownicy, nie moderacja a zwlaszcza ci uzytkownicy, ktorzy pisza nie na temat ;)

(...) nurtuje mnie ostatnio jedna mysl... Czy potrafilby by przekonac sie do metody C&R (...)

tudziez licytuja sie metrykami pochodzenia ewtl iloscia slomy wystajacej z butow ... human beeing :)

• Like 2

nadal wiekszosc wypowiadajacych sie  w tym temacie myli pojecie prostaka z "prostym czlowiekiem"

Ciekawe ciekawe. To wedlug ciebie prosci ludzie to tylko na wsi mieszkaja? 

To kiedy bedziesz te nauki prowadzil dla tych prostych ludzi? Moze na wyklad bym sie zglosil, zobaczyl z bliska jak szlachta sie bawi  :lol:  :lol:  :lol:

• Like 1

Dla mnie osoba co raz od swięta wezmie sobie rybke bo akurat mocno hapneła czy POPROSTU ma ochote, to własnie ta prosta-normalna osoba(limit dolny i górny). Szanuje tych pozytywnie prostych gości co ewidentnie starają się by każda ryba wróciła do wody. A już ci nie prości to tacy co wypad nad wode coś wezmna na patelnie czy dla sasiada. TU TEŻ kolejnym sa najmniej prości tzw popierdol** co nie tylko bierze dla sasiada i do zamrazarki ale i taki cytuje "A Panie pare małych okoni, pociapie i kurom będzie". O tu się zaczyna jakaś syberia czy coś, by przeżyć trzeba kogoś zabić.

ok można mnie już cisnąć

Edytowane przez adamekkp

Jakby mi wyskoczyl gosc z takim podejsciem jak kolega Adasko, to zdecydowanie by mnie nie przekonal.

Mniej wiecej cos w stylu: 'wszyscy czarni to zlodzieje, ale przekonajmy ich zeby sie zmienili', smiech na sali :lol:  :lol:  :lol:

Zmiany trzeba zaczac od samego siebie i swojej postawy, promowac dane zachowania swoja postawa. A nie, my czerwoni jestesmy zajebsci to nauczymy ta zielona cholote naszej pseudo ynteligenckiej cultury, choc ta nasza czerwien i kultura tylko 'malowana' :wacko:

Mniej wiecej cos w stylu: 'wszyscy czarni to zlodzieje, ale przekonajmy ich zeby sie zmienili', smiech na sali :lol:  :lol:  :lol:

Nie jestem rasistą ale nie mniej więcej tylko dokładnie coś w stylu ........ jak to mówią ch**a ręką nie oszukasz. Dobrze powiedziane - zacznij od siebie.

Senior DelToro, rozumiem tylko ja mam taki specyficzny charakter - ironiczny-dowcipniś, cham ale wychowany

Edytowane przez adamekkp
  • Like 3