Skocz do zawartości
  • 0

Woblery do trollingu sandaczowego

wisnia023

Pytanie

Pewnie każdy ma w pudle taki wobler, który wyróżnia się od innych przy połowie sandaczy :) Jakie są wasze najlepsze woblery do tej techniki? Chciałbym mieć kilka takich killerów w pudle, może ktoś coś podrzuci? Wiem, że nie wystarczy tylko żeby był to wobler sdr, to musi być sdr, który ma coś co sandacze lubią ;p

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Ponton 4.0 + Suza DF9.9, prędkości rzędu 3,5 do nawet 4,5.

Lubią pogonić, ale zdecydowanie skuteczniej się je łowi, jeżeli wyjdą z głębokiej wody na żerowisko. Pojawiają się tam przeważnie na krótko i w ciągu dnia o bliżej niesprecyzowanych porach, np. o świcie - bez trącenia, a w środku dnia - żrą aż miło. Na naszej miejscówce "lubiły" okolice leszczowych stad lub sąsiedztwo głębokiej wody.

Prędkość mierzysz ręczniakiem czy masz prędkościomierz? Kurcze mam troche inny zestaw ale Vmin poniżej 4 nie dam rady (oczywiscie mierzone navi z komóry)

• 0

Nieduża, spowalnia ok. 1km/h. Na oko 12-15l, bez otworu. To taki gumowany brezentowy worek do mieszania zanęt.

Dobre i 1km. Dzięki. Nadszedł czas by zacząć używać. Bardzo dobry pomysł zwłaszcza, że takową posiadam a spławiki w pajeczynie :)

• 0

Rzucam centralnie, tuż za silnik. Można ją także wykorzystywać, aby przy silnym bocznym wietrze ograniczyć dryf pontonu - wtedy puszczam z nawietrznej burty, chociaż z pół metra powyżej pawęży. Jak chcesz się bardziej spowolnić, to polecam duże wiadro po farbie/tynku 20l albo małą torbę z Ikei. Rozwiązania sprawdzone i bardzo tanie.

Edytowane przez krzysiek

• 0

Historia sprzed tygodnia:

płynęliśmy we dwójkę w trolu w poprzek spadu z 7 na 3 m, gdy wziął mi szczupak. Zatrzymaliśmy łódź, kolega wziął do ręki podbierak i wtedy na jego tonącym w ruchu swobodnym sliderze zapiął się sandacz 75 cm.

• 0

Jeszcze jedna uwaga: jak wiążesz do burty "antydryfowo" to możesz mieć problem ze zrobieniem zwrotu na przeciwną burtę. Warto mieś możliwość szybkiego wyjęcia i/lub odwiązania jednym ruchem. Ja tak wiążę. Ciągnę za drugi koniec linki i pyk, odwiązane.

Raczej wykombinuje mocowanie pawężowe tak aby linkę mieć zawsze z tyłu. Dzięki za ten szczegół.

• 0

mi najlepiej sprawdza się ten http://www.jaxon.pl/Katalog/258_184_baits/5109_woblery-jaxon-atract/Produkt/20585_jaxon-atract-xtr-f.aspx  

łowisko o głębokoście do 9 m. w czerwcu nalepiej biorą w godz. 15-17. oczywiście żadnych godnych sztuk nie łowię, takie max do 65 cm. 

• 0

Wczoraj trochę popływałem około 6 godzin z rana by zwinąć się zanim zacznie grzac piekielne słońce, na jednym kiju rapala shad rap , na drugim guma zmieniana co jakiś czas na inną, guma nic , rapala dała 2 zendy , potwierdzam że to dobra przyneta na zenderki w którą uwierzyłem bo leżała sobie i nic nie łapała.

• 0

Wczoraj trochę popływałem około 6 godzin z rana by zwinąć się zanim zacznie grzac piekielne słońce, na jednym kiju rapala shad rap , na drugim guma

to moze jeszcze z dwa kijki, ręce opadają,

To uważaj by Ci nie odpadły haha...

U mnie niema przepisu który by tego zabraniał więc o co Ci człowieku chodzi? Nic nie robię wbrew przepisom.

pozdrowka