Skocz do zawartości

Sandacze na muchę

stanley1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Wojtek ... dokładnie - sprawdzałem i wiem że napewno nie zarybiano tam gdzie łowię sandaczem. A takie sandałki w przedziale 12-15 cm to ryby tegoroczne, z wiosennego wylęgu.

Czyli coś się musi tam trzeć. A jak się trze to ma już pewnikiem te 40-50 cm.

Za rok będzie się też tarło i będzie już miało 10 cm więcej ... :ph34r:

Pozdrawiam.

• Like 1

Janusz, wyjaśnij proszę w czym konektory są lepsze od agrafek ?

Powinienem napisać, że ja używam a nie, że powinno się. Natomiast za ich zaletę czy przewagę nad agrafkami uważam mocniejszą konstrukcję przy tych samych wymiarach. Jak pisałem powyżej, przy długości 10 mm są wykonane z drutu o średnicy 0,8 mm, natomiast podobnej wielkości agrafki Spinwala z drutu 0,6 mm. I tylko tyle  ;)

• Like 1

Powinienem napisać, że ja używam a nie, że powinno się. Natomiast za ich zaletę czy przewagę nad agrafkami uważam mocniejszą konstrukcję przy tych samych wymiarach. Jak pisałem powyżej, przy długości 10 mm są wykonane z drutu o średnicy 0,8 mm, natomiast podobnej wielkości agrafki Spinwala z drutu 0,6 mm. I tylko tyle  ;)

Nie zdarzyło mi się rozgięcie Spinwala, aczkolwiek tych mniejszych nie stosuję. Czego nie mogę powiedzieć o produkcie firmy "D" dopiętym do przyponu tytanowego  . Pomijając wszystkie inne aspekty, paskudna jest świadomość że "puszczam" rybę z muchą zażartą głęboko.  

Produktu firmy "D" nadającego się jeno do d.... zdecydowanie nie polecam.

• Like 1

Witam.

Dobry filmik w temacie kolorystyki przynęty i łowienia przydennego:

https://www.youtube.com/watch?v=AAJjdA6b4Ts

Nie należy przy tym sugerować się tylko głębokością (podawaną akurat na filmiku w stopach), ale i także przejrzystością wody - to co na filmie może mieć odwzorowanie w przejrzystej wodzie, przy muchowaniu w bajorach i nizinnych siurach będzie już na 3-5 krotnie mniejszej głębokości.

Koguciarze potrafią to wykorzystać - trzeba też przy muchach brać kolorystykę pod uwagę. Wydaje mi się że przy łowieniu sandaczy kolor może mieć bardzo duże znaczenie.

Maluchy u mnie najbardziej reagują na parkinsonowe wściekłe róże i fiolety oraz kolor "tan" czyli cielisty. Woda jest bardzo mętna i na 0,5 m dna już nie widać ze wzglęu na torfowiska z których bierze początek. Niestety większych much szczupakowych w takiej gamie kolorystycznej nie za bardzo jeszcze posiadam, a i mało kto takie wykonuje. Może to będzie właśnie kluczem do sandaczowego sukcesu, jak wreszcie sam zacznę kręcić na dobre  :)

Pozdrawiam.

Edytowane przez Forest-Natura
  • Like 1

Jeśli coś ma puścić to puści najsłabszy element zestawu. W tym przypadku będzie to agrafka, konektor. Staram sie wyeliminować te słabe punkty do minimum. Węzeł rapali jest bardzo prosty i nawet przy grubym FC da sie go bezproblemowo zawiązać????

Edytowane przez Tomek.M
  • Like 1

Te fly swivel od visiona to nie polecam. Strasznie to długie i ciężkie, zmienia pracę much swoją masą. Kupiłem paczkę, użyłem raz na rybach i leży gdzieś w szufladzie. 

Mocne agrafki - te morskie, które ciężko się otwiera sprawdziły mi się przy szczupakach, przy sandaczach też powinny się sprawdzić. 

Kacper to nadal jest agrafka, poza tym jak dasz bardzo dużą, to dodatkowe obciążenie dla muchy, które zaburza jej prace ;)

PS. Nie polecam też stosowania łączników. Jeśli linka nie ma oryginalnych pętelek, zarobić je samemu. To zdecydowanie pewniejsze rozwiązanie.

Edytowane przez Tomek.M

Jeśli coś ma puścić to puści najsłabszy element zestawu. (...)

No jasne, ale niech no ktoś pokaże jakiegoś sandacza na muchę w końcu...

Ja się przygotowuję na niedzielę. Będę walczyć, a nóż się uda. I nie zakładam żadnej średnicy przyponu z góry. Biorę w pas biodrowy kilka szpulek z żyłkami, bo jej średnica ma duże znaczenie przy opadzie (pamiętam ze spinningu  :rolleyes: ). Tak więc może będę łowić na 0,35 mm, może na 0,18 mm - sandacz nie jest aż tak silną rybą. Do FC 0,6 mm i linki pływającej musiałbym chyba jakieś mega ciężkie jigmuchy zrobić.

Miejsca Ci nie zdradzę ponieważ musisz sam je znaleźć. Czasem jest to warkocz, czasem napływ, opaska, środek koryta a nie rzadko pod samymi nogami. Prowadzę krótkimi skokami z przystankami. To są na prawdę mało istotne rzeczy jeśli znajdziesz je żerujące a ja szukam tylko tych głodnych. Łowisko to Odra więc tych w sypialni nie dostanę :)

• Like 6