Skocz do zawartości

Mały OFFROAD

Vasyl

Rekomendowane odpowiedzi

No właśnie. Motorowodniacy mają wątek ze swoimi łodziami,a zmotoryzowani forumowi koledzy ?

Jakimi pojazdami śmigacie na te wasze łowiska.

Stoję przed wyborem jakiegoś wozidełka bo dość mam zakopywania się moim przednio napędowym Vito w byle kałuży.

Pochwalcie się tymi waszymi offroadowymi zmotami.

Mile widziane zdjęcia i opisy jak to sobie radzi w terenie.

X5-reduktora brak i blokady mostów ale oponki nokian 4x4 i elektronika nawet dają radę.

Miałem chęć kupić Patrola ale w zwykłej eksploatacji za wolny i diesel 3L chorchnie  15L a osiągi tragiczne.

Dobry jest Jeep Grand Cherokee 4L,bez problemów znosi  LPG a silnik ma na łańcuchu i nie do zaj.....a!!!!!!!!! i przy gramie szczęścia można znaleźć egzemplarz bez grama rdzy choć auto już blisko 20-tki.

No właśnie. Motorowodniacy mają wątek ze swoimi łodziami,a zmotoryzowani forumowi koledzy ?

Jakimi pojazdami śmigacie na te wasze łowiska.

Stoję przed wyborem jakiegoś wozidełka bo dość mam zakopywania się moim przednio napędowym Vito w byle kałuży.

Pochwalcie się tymi waszymi offroadowymi zmotami.

Mile widziane zdjęcia i opisy jak to sobie radzi w terenie.

Frontera będzie idealna ...jak chcesz to się zamienimy(to poważna propozycja)  mam dużo wędek Vito będzie w sam raz ;)

90% sukcesu w wędkarskim offroadzie to opony. także zwykły SUV na ATkach będzie dzielniejszy niż terenówka z reduktorem na "slickach". sam się przymierzam, bo miewam problemy przy wyciąganiu łódki, ale biorąc pod uwagę opony właśnie, to będzie to auto dedykowane pod ciąganie. co by na ATkach na co dzień nie śmigać. może XJ, może WJ, może Frontiera, może Vitara. w zasadzie zależy co się uda znaleźć w dobrym stanie. 

w tym temacie niestety nie ma kompromisów, od 6 lat jeżdżę CR-Vką i już za chwilę z przyjemnością przeskakuje w przednionapędowe kombi. auta na szosę nigdy nie ogarną terenu (przez opony głównie) a te w teren nigdy nie będą komfortowe na szosie. 

A o Range Rover Pan słyszał? :D

Tak naprawdę, na ryby - wszystko ogarnia zwykły forester bez turbiny, ciężko znaleźć lepsze auto do tych zadań.

postawić Range'a nad polską wodą i iść na ryby to sport sam w sobie. nawet brać nie muszą ;) mimo wszystko, w tym budżecie, wolę Skę w trasę i jakiegoś 15 letniego Granda, w cenie lakieru metalik do Ski, na ryby. koniecznie na ATkach, wtedy trzeba będzie naprawdę daleko iść po traktor :)

edit:

albo tak:

jak świnia w trufle...

Edytowane przez nrt80

Robiło się tak kiedyś :D

RR to nie tylko wypas za pół bańki :D

Plus - dosć ciężko po pojechaniu 300km nad wodę, wyciągnąć z bagażnika S-ki 15 letniego cheeroke ;)

A RR czy disco wygodnie się dotoczysz gdzie chcesz, połowisz. Nigdy problemu po powrocie do auta nie było.

Ja od jakiegoś czasu testuje land Rovera freelandera. Opony zwykle szosowe. Ale ja nie mam zamiaru po bagnach śmigać . Hak przyszłościowo pod przyczepę do łódki jest. Mi najbardziej zależało na większym prześwicie.

nie chodzi o bagna.

sam 6 lat latałem na ryby CR-Vką, i na co dzień. w tym ostatni rok z przyczepką. przez ten czas doszedłem do wniosku, że wjadę tam gdzie znajomy Grand Vitarą, a w gruncie rzeczy wjechałbym i zwykłym kombi (sprawę prześwitu załatwi mi hydroactive). przyczepka z łódką jednak podniosła wymagania i pewnego razu utknęliśmy nad brzegiem obaj... tzn autem się dało, ale przyczepki z łódką ni chu chu. ani on, ani ja... a z dobrymi ATkami by się dało, nie mówiąc już o MT. 

można iść patentami, linka + kółko pompowane gdzieś na przód przyczepki i dawaj z twardego... ale to przecież zrobię (znów) przednionapędówką. także wykoncypowałem, że muszę sobie sprawić dodatkowe wyposażenie do opon terenowych które sobie sprawię. najtaniej- WuJek, XJ, ZJ, KJ.... byleby trafić w dobry egzemplarz i rydwan rybny do śmierci. zwłaszcza w polskich warunkach...

natomiast odnośnie jazdy na co dzień: ja już się kioskiem najeździłem. podziękował. fizyki się nie oszuka, duży współczynnik oporu, szum... to nie są auta na trasę. jak nie waży 2,5 tony to jeszcze taniec przy ekranach na polskich autobahnach i przy mijankach z tirami. w tym budżecie plaskacz zawsze wypadnie korzystniej i tak sobie wydumałem, że skoro mnie nie stać na RR czy też Landka to sobię kupię coś czym dojadę na ryby w wersji soft, a zamiast adaptacyjnych pierdół strzelę sobie XJ'ta ;) gorzej ma ten, co na rybach jest co drugi dzień... to faktycznie jest zgryz. albo ma 300 km i jeździ co weekend...

ostatecznie przekonuje mnie:

http://youtu.be/gWL-r72tGOE?t=2m45s

plus "stonka" nad wodą, ew. gumofilce. gdzieniegdzie strach zostawić cokolwiek... rower przy drzewie a co dopiero range rower :P

Jest jeszcze jedno auto zwykle pomijane w tych rozważaniach - nissan X Trail.

Miałem go kilka miesięcy i okazję nim jeździć "wędkarski offroad" czyli trochę błota, piachu itd. Samochód jest naprawdę udany - mało pali, po normalnej drodze zadupca jak rakieta (jak na suva za 3k euro). Zrzucanie - wciąganie łódki po zaglonionym slipie nie stanowi problemu - klik w guziczek i jest blokada na sztywno przód-tył.

I wrażenie, ze jedziesz autem, czego na ogół rodzinne kombi nie oferują.

Forek to świetne auto na ryby.Argumenty na forum przytaczano już wielokrotnie .Na autobanie trochę głośny i wspomaganie za lekkie,ale jak już wjedzie na polną lub leśną drogę to poezja.Wolny ssak łyka ok 10/100.

Poezja to na śniegu, w trasie udało mi się zejśc do 8,5 ale na mieście to z reguły 12-13.a jak się dołoży do pieca to pali tyle ile mu się wleje.