zorro Opublikowano 10 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2014 No i lux...A jak Pan kiedy spotkasz nad Wisłą w nocy, zawodnika z zielonym-fluo sznurowadłem przy kamizelce, to dam Panu pomachać moją "nocną wędką"... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioo Opublikowano 10 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2014 Oko, zatem będę się rozglądał.Pozdrawiam i P9ŁaM!n%A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 10 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2014 Obojętnie jaką moc 12,15 czy 17 lb wybierzesz należy pamiętać o tym żeby kij w trakcie prowadzenia przynęty nie był sztywny, jedni wolą jak się lekko ugina szczytówka inni jak jest sztywna a środek pokazuje napięcie itd...Nieprzyjemnie i ze spadami oraz z pustymi zacięciami łowi się nocne sandacze na wobki kijem sztywnym, reszta (moc) zależy od wielkości łowionych ryb i tych możliwych do złowienia 12-tka powinna być szybka ,- bo sie i tak ugnie15- już nie powinna być bardzo wysoko modułowa17- średni grafit i sandacze nawet do metra wyciągnieszKoledzy nie wspomnieli jeszcze o jednym aspekcie, związanym z jednej strony z linką a z drugiej z miejscem połowu.Cienkie plecionki których się używa po to by ciepnąć jak najdalej w kontakcie z kamieniami (o co nie trudno na stosunkowo płytkim łowisku) po zacięciu dużej ryby zaczynają "za bardzo do siebie nie pasować" i łatwo o przetarcie dlatego kij powinien mieć zapas mocy by go użyć do zminimalizowanego kontaktu. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grunwald1980 Opublikowano 10 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2014 Jesli plecionka i lowienie przy opaskach to zdecydowanie przypon z fc, nie wyobrazam sobie lowic na sama pletke.Jeden odjazd w dol, badz szamotanie przy kamieniach i plecionka strzela jak nitka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 11 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2014 Bez względu na to czy FC czy VEP (którego ja używam) czy jakikolwiek inny przypon założysz odjazd duuużego może być na dłuższym dyszlu i wtedy nawet 2m przypon nie wystarczy do ochrony plecionki. To co skutecznie w takich przypadkach to optymalnie długi i mocny kij ale generalnie im płycej tym dłuższy mi się sprawdza. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariano Italiano Opublikowano 11 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2014 Arek nie wszędzie aż tak wysoko i szeroko są usypane opaski jak na Renie.Na Wiśle przy nocnych połowach zedów wystarczał mi 70cm FC.Na Renie wiążę ok.1,5m i czasami jest mało Pozatym do takich opaskowych podchodów lepiej leży mi kij 2,9-3m.Czekam teraz na info od kolegi @pioo co wybrał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 11 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2014 Wysokość i szerokość opaski jest jedynie utrudnieniem przy poruszaniu się po niej co przy "naszych" reńskich warunkach przynajmniej dla mnie skreśliło je z listy odwiedzanych nocą miejsc nawet jeśli nie jestem sam. Pomijając już zupełnie fakt iż opaski w lecie są głównie trasami wędrówki sandaczy do stołówek, co powoduje że nawet wiedza o tej trasie przelotu i nawet o godzinie przelotu nie daje więcej niż jednej czasem dwóch ryb...Pisząc o długości przyponu z FC lub VEP i długości kija 2,7-3m i jego mocy miałem na myśli zaciętą rybę na płytkim kamienisku lub rafie (czyli stołówce) która odchodząc na głębszą wodę płynie pomiędzy kamieniami i przeciera o nie linkę czemu nie jesteśmy w stanie przeciwdziałać wędziskiem krótkim lub zbyt słabym.Długim kijem podniesionym do góry ograniczamy kontakt linki z podłożem do minimum.Aby uniknąć powiększania się pola walki o kolejne metry i kolejne kamienie konieczny jest hol siłowy bez oddawania linki z wykorzystaniem jedynie mocy z jaką wędka działa na rybę bez strachu że kij pierdyknie do czego konieczne jest wędzisko mocne ale pracujące na całej długości co wynika z prostego prawa fizyki iż dłuższy odcinek obciążony siłą daje większa siłę reakcji czyli taką która w praktyce studzi zapędy ryby.Z mojego doświadczenia wynika iż sandacze do ok 80cm można śmiało w ten sposób holować dobrze dobranym zestawem.Powyżej bywa trudniej ale też nie jest to nie możliwe tylko wymagające trochę doświadczenia i zimnej krwi Zaryzykował bym stwierdzenie, że każde oddanie 10m linki w takim miejscu zmniejsza szanse na udany hol o 50% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioo Opublikowano 12 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2014 Mariano chyba pozostanę przy TD295 10-28 - raczej się sprawdzał, chociaż chodzą mi po głowie palladiny, td 305 10-34 i inne. Kombinowałem już z kilkoma kijami ale zawsze wracam do tego TD, sentyment czy co... W każdym razie chłopaki z CW przyjeli zgłoszenie na dorobienie drugiego składu. Teraz z braku laku chodze z diaflexem 10-50. O tych kamieniach to się na własnej skórze przekonałem, dlatego nie schodzę z plećką poniżej 0,18 - ta grubość powiedzmy częściowo toleruje kamienie przy odpowiednim obchodzeniu się z kijem i hamulcem. Planuę zakup większego kołowrotka i spróbuje z jeszcze grubszą plećką. Mariano skąd brałeś przypon 70cm?? Hand made? Jak tak to prześlij na prv jakie materiały i skad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz W Opublikowano 13 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2014 A może warto na takie nocne łowy poszukać shimano beastmastera z seri ax?2,7 m cw 10-30 -fajne kijki do takiej roboty a i większego przyłowu się nie boją:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rutra Opublikowano 13 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2014 (edytowane) Z tego diaflexa Ci spadają czy za mocny na takie łowy? Pytam, ponieważ do woblerków jest taki diaflex 2,95cm 7-23g. Edytowane 13 Czerwca 2014 przez rutra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioo Opublikowano 13 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2014 Z tego diaflexa Ci spadają czy za mocny na takie łowy? Pytam, ponieważ do woblerków jest taki diaflex 2,95cm 7-23g. Używam o do woblerków chwilowo, w zastępstiwe za TD 295 10-28. Na codzień diaflex robi przy opadzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariano Italiano Opublikowano 14 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2014 Kupuję szpulkę Vep-a lub FC i sam wiążę odpowiednią długość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinn Opublikowano 28 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2018 Odkopie temat. Szukam wędki na nocne sandacze, przynęty woblery od 6 do 12 cm, sporadycznie gumy.Chciałbym żeby choć trochę było czuć pracę mniejszych woblerów .Długość około 270 cm. Pytanie czy wędka savage gear finezze 250 cm 5-21 g się nada? Jakieś inne propozycje mile widziane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinn Opublikowano 28 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2018 (edytowane) Dodam że łowić będę z brzegu większej rzeki w różnych miejscach.Przeważnie wolny nurt, klatki, itp. Edytowane 28 Listopada 2018 przez cinn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ivar Opublikowano 28 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2018 Diaflex Zander spin lub Diaflex Pike spin, ten drugi jakby troszkę miększy, ja na nocne sandały używam właśnie pike spina, bo akurat go mam , no i łapie mi się całkiem fajnie, łowię na Wiśle, głównie spining, z brzegu, częściej na woblery niż gumy. Kij jest na tyle sztywny że nie ma problemu z zacięciem, a jednocześnie dokładnie czuję co się tam dzieje na drugim końcu. Zasadniczo uważam że nocny spining to wędki od 10-30g i ciężej..więc 5-21 to jakoś za delikatnie brzmi dla mnie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pszczółka Opublikowano 28 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2018 Krótkim kijem (2,4+/-)szybciej wyczujesz delikatne puknięcia, wyrzut do 30g plus plecionka z fc na końcu.Mocniejszy mam zamiar nabyć,ale jeszcze nie jestem pewien co. Bardzo lekki o pracy parabolicznej, ale sztywny w konstrukcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinn Opublikowano 29 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2018 W nocy jak na razie łowię lekko. Lekkie woblerki, niektorymi nie da się daleko machnąć i trzeba puścić z prądem wzdłuż brzegu. Używam kija 230cm i w niektórych miejscach jest za krótki.Czasem potrzeba przytrzymać woblera dalej od brzegu i samemu nie wychylać się zbytnio.Często zdarza się łowić przy kamiennych brzegach, a nie chce się w nocy tłuc po nich. Myślałem też z budżetowch kiji o dłuższym kamisori Zander do 28 g, tylko nie wiem jak z wyczuciem mniejszych woblerków będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grunwald1980 Opublikowano 29 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2018 Krótki czas używałem (kupiłem na szybko bo cały majdan zostawiłem w domu) dam effzett impulse do 42g o ile się nie mylę. Kij, którym najdalej posłałem przynęty. Tani, dobrze wyważony i czuły. Gdybym musiał coś kupić, taniego, do woblerow) gumy zresztą też dobrze obsługiwał), to po tym krótkim doświadczeniu wybrałbym go ponownie. Kij poszedł na prezent i komuś dobrze służy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinn Opublikowano 29 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2018 Macałem w sklepie SG Finezze 250 cm 5-21 g.Szybka szpada, do wobków raczej za szybka. Jest moc w tej wędce. Pod gumiaki na sandacza super. kcja typowo szczytowa.Miękki szczyt i jest pary w dolniku, hmm, w sumie to 2/3 może 3/4 wędki już by dobrze zacinało. Macałem też dragony z serii lurecontrol,crossforce itp. Był kijek dragona 260 cm 5-25 g wyrzutu, piękne ugięcie ale wydawało mi się że brakło by mocy w dole żeby dobrze wciąć sandacza i z większą rybką miałby problem w nurcie. Tak mi się wydaje przynajmniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grunwald1980 Opublikowano 29 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2018 Podczas łowienia bliżej powierzchni, z dwiema ostrymi kotwicami, nigdy nie miałem problemów z zacinaniem sandaczy nawet używając żyłki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Silesian Dream Opublikowano 23 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2020 Cześć Panowie. Odkopię trochę temat, czy są tu może osoby które chciałby się pochwalić jakich kijków używają pod nocnego sandacza na woblery? Temat trochę bardziej zawiły, bo chodzi mi o wędki z pazurkiem. Bądź jakieś ciekawe blanki godne polecenia? Pozdrawiam, Łukasz. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elmo Opublikowano 23 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2020 (edytowane) Czy rzucales juz kiedys lekkimi przynetami multikiem w nocy w calkowitej ciemnosci? Edytowane 23 Listopada 2020 przez elmo 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 23 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2020 Matagi TR96 Super Seabass Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Silesian Dream Opublikowano 23 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2020 Czy rzucales juz kiedys lekkimi przynetami multikiem w nocy w calkowitej ciemnosci?A gdzie jest napisane, że chcę rzucać „lekkimi przynętami” po ciemku, w nocy? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinn Opublikowano 23 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2020 Temat jest o wędkach na nocnego sandacza. Jakie przynęty i czy kiedyś łowiłeś na casta w nocy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi