Skocz do zawartości

Bielizna termiczna (oddychająca)

Friko

Rekomendowane odpowiedzi

Kiedyś, w latach 60 i 70 - tych chodziłem w bieliźnie z merynosów angielskiej firmy Jaeger. Ludzie, to było nie do zdarcia i było k.....o ciepłe! Nie wiem, czy to sprawdziłoby się na łodzi, ale w latach 60, 70 -tych zimy potrafiły być srogie.

A na poważnie! Chodzi o strukturę włókna, nie może się sfilcować! Wtedy d..a blada. Bawełna, merynos, tex...., wysiadają. Lepiej jest przepocić bieliznę, niż uprać w zbyt gorącej wodzie. Wełna, bawełna aktywna, polar - 30 stopni w praniu.

• Odpowiedzi 55
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Najważniejsze żeby bielizna oddychająca była wykonana z poliestru lub poliamidu, ten materiał prawie wogóle nie wchłania wilgoci i bardzo dobrze odprowadza ją na zewnątrz. Odradzam natomiast bieliznę narciarską z Decathlonu ponieważ jest wykonana z bawełny która bardzo mocno chłonie wilgoć, a co za tym idzie po paru godzinkach będziemy mieli efekt zimnej koszulki poza tym kiedy wdziejemy taką bieliznę to polar+gore-tex nie będzie mógł odprowadzić nadmiaru wilgoci na zewnątrz bo wszystko wchłonie koszulka.

Najważniejsze żeby bielizna oddychająca była wykonana z poliestru lub poliamidu, ten materiał prawie wogóle nie wchłania wilgoci i bardzo dobrze odprowadza ją na zewnątrz. Odradzam natomiast bieliznę narciarską z Decathlonu ponieważ jest wykonana z bawełny która bardzo mocno chłonie wilgoć, a co za tym idzie po paru godzinkach będziemy mieli efekt zimnej koszulki poza tym kiedy wdziejemy taką bieliznę to polar+gore-tex nie będzie mógł odprowadzić nadmiaru wilgoci na zewnątrz bo wszystko wchłonie koszulka.

A to dziwne, bo na metkach mojej bielizny właśnie z Decathlonu jako skład podane jest 100% Polyester :D I nawet po całym dniu na nartach efektu zimnej koszulki nie miałem.

Wspomniałes tu tez o polarze odprowadzającym wilgoć: czy każdy polar tą wilgoć będzie odprowadzał bo takie ma właściwości czy zaopatrzyć się w oddychający?

Ja korzystam z bielizny Graffa /koszulka+kalesony/ wykonanej z merylu i jestem z niej bardzo zadowolony. Nie miałem jednak do czynienia z innymi więc nie mam porównania. Na nią zakładam polar 300 i kurtę gore-texową /demobil US Army/ i jest OK. W szczególnie niesprzyjających warunkach /mróz, łódź/ dokładam drugi cienki polarek oraz spodnie gore-texowe zakładane na bojówki. Planuję bojówki zastąpić ogrodniczkami z polartecu by jeszcze poprawić komfort łowienia /nery i korzonki/.

P.S. Najważniejsze by bielizna była dobrze dopasowana do ciała, lekko przylegała, nie uciskała, nie wisiała jak worek ale to chyba jest oczywiste.

A to dziwne, bo na metkach mojej bielizny właśnie z Decathlonu jako skład podane jest 100% Polyester :D I nawet po całym dniu na nartach efektu zimnej koszulki nie miałem.

Wspomniałes tu tez o polarze odprowadzającym wilgoć: czy każdy polar tą wilgoć będzie odprowadzał bo takie ma właściwości czy zaopatrzyć się w oddychający?

Hmm, żle sprecyzowałem swoją wypowiedź odnośnie tej bielizny, ponieważ większość tegorocznych modeli jakie mamy w sklepie jest wykonana właśnie z bawełny, ale jak masz poliester to wszystko w porządku. Każdy polar będzie odprowadzał wilgoć na zewnątrz.

pozdrawiam

Ja urzywam bielizny Graff-a i Imax-a, z obydwu jestem bardzo zadowolony jeśli miał bym wybierać to bardziej pasuje mi graff, jakoś tak bardziej do ciała dopasowany,a imax taki nie dokońca przez krawca wymierzony.Na bieliznę zakładam polar (spodnie i bluza) na to kombinezon i cały dzionek na łudce podczas temperatur około 0 stopni, nawet z wiatrem, nie jest problemem.

Nie kupuj Zano i Toni Alpinusa. Mam pełne zaufanie do Alpinusa i Campusa, używam ich wyrobów kawał czasu, bieliznę jednak wybrałem fatalnie. Bielizna ta świetnie odprowadza wilgoć, powoduje jednak celowo odczucie chłodu. Ma to znaczenie przy intensywnych marszach i do tego celu jest świetna. Przy wędkowaniu koniecznie trzeba nałożyć na kalesony drugą warstwę z polaru i dopiero na to spodnie.

Wpadnij do Planet Outdor, mają duży sklep na Modlińskiej (sporo ciuchów po obniżonych cenach, np. trafiłem zimowe trapery za połowę ceny). Ciuchy outdoorowe to jednak jakość (np. Alpinus jest produkowany w Polsce, ma 2 lata gwarancji).

@Friko,

Szukając szybkiego rozwiązania kupiłem zestaw SeaFox, który pójdzie do neoprenów (napiszę jak się sprawdził - test w sobotę).

@Friko,

I już po teście. Zestaw jest dobry. Dobrze odprowadza nadmiar wilgoci - 3 kilometrowy marsz plażą na początek, i natychmiastowe wejście do wody nie zmniejszyło komfortu cieplnego. Kilka razy, po około 20 minut, stałem w wodzie powyżej pasa i też czułem się dobrze. Zestaw polecam!

Ja używam Campusa bielizny, ale nie polecam, taka sobie, trzyma zapach. Możliwe że zmarnowałem ją praniem, bo teraz pokosmacona jest.

Czas na zmianę hm, wybiorę chyba GRENE plus http://allegro.pl/item501511522_kominiarka_windbreak_z_membr ana_balaclava_marko2.html

taka np kominiarka :mellow:

Mam nadzieję że wystarczy taki zestaw : bielizna grene, kalesony i bluza z polarku, śpiochy oddychające na styczeń i brodzenie po hanczy :unsure: obawiam sie że w nogi będzie zimno :unsure:

Ps Jest jakiś temat na jerku jak zabezpieczyc stopy (skarpetki) oraz dłonie (ciepłe rękawiczki do łowienia) ?

Właśnie ja nosiłem się z zamiarem kupna tej GRENE ale wybrałem taką GOTHERM http://allegro.pl/item497049479_bielizna_termoaktywna_gother m_m_wysylka_gratis.html

Właśnie dziś dostałem paczkę. Sprawia wrażenie cieplej i dobrze uszytej. Latam teraz w niej po domu, nic nie ociera, nie gemzi, nie gryzie. Niebawem przetestuje ją na rybach i nartach(o ile śnieg dopisze) Tylko wygladam w niej jak ci co balet tańczą :mellow:

Fatso ja mam właśnie na sobie bieliznę polarową wojskową ale PL, kupiłem na allegro za 39 z przesyłką. Fajna jest w dotyku i ciepła :D

Ja jakbym miał kasiory to bym kupił ten zestawik :

http://allegro.pl/item505497812_okazja_komplet_meski_100_mer ynos.html

Z tym, że bielizna wojskowa BW (przynajmniej ta, o której myślę Embarassed ) jest bawełniana...

W temacie wydaje mi się piszemy o bieliźnie termicznej, oddychającej, polarowej :D HI TECH HDV itp itd

Bielizna BU jest bawełniana ? czyli takie zwyczajne kalesony. Jak może działać ? Zapewne jak kalesony bawełniane...

Napisze coś na ten temat przy okazji relacji z Ice Fishingu. Używałem Under Armour (koszulka + kalesonki -> bezapelacyjnie to najlepszy towar obecnie na rynku), Ice Armour (czapka + rękawiczki), kombinezon strike master'a oraz windstopera z polarem (to akurat Cabelas'a). Niesamowite wrażenia i szczerze polecam. Jazda ATV (Quadem) 60 mil/h przy -23C i ...tylko nos odmrożony :lol:.