Szczepek2 Opublikowano 20 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2021 Och przykro to sìę czyta.Pozdrawiam wszystkich poprawiających naturę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kotwic Opublikowano 20 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2021 Dowiedziałem się dlaczego jest brak informacji dotyczącej np kormorana i jegopopulacji .Liczenie ptaków odbywa się co roku ale podobno tylko w lasach .Jeszcze nie widziałem kormorana w lesie . Litości, nie pisz takich głupot, albo przynajmniej przyznaj się, kto te idiotyzmy wymyśla. Z faktu, że aktualnie wszystkie kormorany w Polsce gniazdują na drzewach (pewne w 2013 roku, a nie sądzę, by się bardzo zmieniło), wysnucie wniosku, że liczenie odbywa się tylko w lasach, świadczy jeno o bystrości mówcy lub słuchacza (nie wnikam, jak to świadczy ).Oczywiście, im więcej danych tym lepiej, ale już jest wyraźny postęp w tym zakresie. Z braku czasu nie napiszę teraz nowego artykułu czy aktualizacji, ale tutaj jest trochę informacji o kormoranie (przepraszam, jeśli już to wklejałem).https://dlaryb.pl/portal/news_2/kormoran-czarny-w-polsce/ W odnośnikach, są szersze opisy i artykuły dotyczące kormorana. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kotwic Opublikowano 20 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2021 Kotwic,może być zechciał wrzucić linki do swoich publikacji/analiz dotyczących tego tematu.Z przyjemnością bym poczytał. Pewnie inni też.Dziękuję za zainteresowanie.W poście powyżej, jest krótki opis i kilka zdjęć, a w odnośnikach można znaleźć artykuły i o kormoranie i rybactwie.W wolnej chwili podrzucę link lub tytuł nowszych artykułów, bo i o sandaczach coś było i o wyliczeniach presji. W tej chwili nie podzielę się wynikami bieżącej pracy, bo dopiero jak obronię pracę doktorską, to mogę do niej się odnosić. Więc o cierpliwość moją i Waszą uprasza się do jesieni. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tabor Opublikowano 20 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2021 Panie Kotwic napisałem że wiem że jest zainteresowanie leśników ilościami i rodzajem ptaków w lasach i są dane bo są liczone ptaki ( wszystkie ).Danych o kormoranach z ostatnich lat nie ma brak zainteresowania naukowców bo nie ma zlecenia Dużo ludków takich jak ja może sobie pisać to nic nie daje .Nie wiedziałem że napisanie pisma o nadmiernym rozroście kormorana w Polsce może trwać do jesieni .,, Nikt Tobie tyle nie da co ja ci obiecam '' Do jesieni .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witeg Opublikowano 20 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2021 Napisanie pisma może ale nie musi, napisanie dysertacji doktorskiej trwa kilka lat, więc termin do jesieni oznacza, że już za chwilę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marianosum Opublikowano 20 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2021 (edytowane) https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1580976195429660&id=100005518836879 https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1597906297069983&id=100005518836879 Edytowane 20 Marca 2021 przez marianosum 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brzoza Opublikowano 20 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2021 Czy jesli zabiore ze sobą na ryby łuk sportowy i w trakcie zabawy trafie zupełnie przypadkowo kormorana lub cos innego to jest to jakies wykroczenie? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz1000 Opublikowano 21 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2021 (edytowane) Czy jesli zabiore ze sobą na ryby łuk sportowy i w trakcie zabawy trafie zupełnie przypadkowo kormorana lub cos innego to jest to jakies wykroczenie?Będzie zalezało od tego, czy trafisz w tego kormorana i skutku trafienia Edytowane 21 Marca 2021 przez Mariusz1000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczepek2 Opublikowano 21 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2021 (edytowane) Czy jesli zabiore ze sobą na ryby łuk sportowy i w trakcie zabawy trafie zupełnie przypadkowo kormorana lub cos innego to jest to jakies wykroczenie?A jak rzucasz widłami w wodę i zabijesz rybę to co robisz i kim jesteś. Podpowiem Ci z sympati KŁUSOWNIKIEM. Edytowane 21 Marca 2021 przez Szczepek2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 21 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2021 Szczepek, a jak skuter wodny, albo nasi koledzy na ślizgaczach uwielbiający nieustannie pływać w ślizgu - przeprują w euforii parę kilometrów po płyciznach - to jak taki legalny uczynek nazwać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matteoo Opublikowano 21 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2021 Ale w tym wypadku nie jest kłusownikiem, jest bohaterem. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczepek2 Opublikowano 21 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2021 Z wędkarskiego punktu widzenia tak, według prawa nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tabor Opublikowano 23 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2021 Z wędkarskiego punktu widzenia para kormoranów z pisklętami zajada sobie 280 kg rybki przez sezon . W 2011 r. wielkość połowów kormorana ponad 2-krotnie przekracza połowy rybackie na Mazurach . Pozostając przy roku 2010 można przyjąć, że w okresie lęgowym przebywa w Polsce ok. 55.000 dorosłych kormoranów, (co odpowiada ponad 27 tysiącom par).Dalsze 20- 50% (czyli 11-27,5 tys. kormoranów) to ptaki nie lęgowe, które w okresie lęgowym również przebywają na terenie Polski.Można też z dużym prawdopodobieństwem przyjąć, że w 2010 r. w polskich koloniach kormoranów wychowywanych było ok. 55.000 młodych kormoranów.Dane Morskiego Instytutu Morskiego Gdynia 15 listopada 2012 rTo tak z grubsza na kogo płacimy składki żeby sobie pojadł .W latach 50 ubiegłego wieku w Polsce przebywało 600 par lęgowych kormorana .Obecnie nikt nie wie ile jest dokładnie kormoranów na terenie Polski , strat nikt nie liczy . 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matteoo Opublikowano 23 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2021 Nadejdzie czas rozliczenia wszelkich pseudo-ekologów. W tym kraju wszystko jest popierniczone, u mnie na osiedlu 3 babki w śmietniku chodują koty, smród, że klękajcie narody. Były 2szt teraz jest ponad 20cia, samochody śmierdzą i na zewnątrz i w środku. Na to też nie ma lekarstwa bo spółdzielnia umywa rączki. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tabor Opublikowano 23 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2021 W roku 2009 kormoran zjadł z Zbiornika Włocławskiego narybek za około 980 000 zł .Dane wyliczono na podstawie ceny materiału zarybieniowego .Do tej pory nic z kormoranem nie zrobiono .Fajny filmik . Już wtedy było wiadomo że to szkodnik .https://www.youtube.com/watch?v=iCTSDSud35Y&ab_channel=CW24tv 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 23 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2021 Nadejdzie czas rozliczenia wszelkich pseudo-ekologów. W tym kraju wszystko jest popierniczone, u mnie na osiedlu 3 babki w śmietniku chodują koty, smród, że klękajcie narody. Były 2szt teraz jest ponad 20cia, samochody śmierdzą i na zewnątrz i w środku. Na to też nie ma lekarstwa bo spółdzielnia umywa rączki.To samo z ptactwem. Wszędzie pełno większych ptaków dokarmianych tonami chleba. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drakmen Opublikowano 23 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2021 A gdzie jest w ogóle nasz przedstawiciel?! Największa organizacja tego typu w Polsce!...z kormoranami nic, szkodliwe budowle hydro nic, rozwalanie nikomu nieszkodzących rzek i rzeczek nic i tak dalej! Żadnej siły przebicia? Nie wierzę! Robią z nami co chcą, biorą grubą kasę nie wiadomo za co i na co. Na wszystko wyje....ne! Czekają aż każdy zacznie jeździć na komercje i nikt nie będzie składek płacił? Zmierzają do samozagłady?! Dziwne! Po co jest PZW?! Kilku ludzi może przykuć się do drzewa i zmienić lokalizację kilkusetmilioniwej inwestycji, a organizacja zrzeszającą prawie milion chłopa nic nie może zrobić, z inwazyjnym(bo w obecnych realiach środowiskowych, takim się stał) ptakiem?!Niech mi ktoś, to wytłumaczy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PrzemekL Opublikowano 23 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2021 Dla wiekszosci betonu siedzacego u gory to moglbys i w studni lapac bylebys skladki placil... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drakmen Opublikowano 23 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2021 Dla wiekszosci betonu siedzacego u gory to moglbys i w studni lapac bylebys skladki placil...Tyle to ja wiem, ale już wielu wędkarzy przestało składki płacić i jeżdżą na komercję, bo mieli po prostu dość! Wielu rozważa, bo zaczęli jeździć na komercje, ale jeszcze płacą...Nie wiem jaki trend jest oficjalnie w PZW, ale widzę, co się dzieje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biturbo Opublikowano 23 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2021 Może to pzw nie wie co się dzieje? Może czas żebyśmy jakiś sprzeciw przedstawili? Ktoś bardziej piśmienny z forum mógłby pismo napisać. Myślę że większość z nas się podpisze. To są głąby i trzeba uświadomić dlaczego ludzie nie kupują kart. Zróbmy zbiorowe Nie dla kormorana. Czas się postawić i nie zapłacić i może dojdzie.Trzeba zrobić sportowy odstrzał , zostawić i utrzymać jak było czyli jakieś mało bo ryb szkoda. . Eko wariaci zniszczyli drzewa w puszczy białowieskiej a teraz i ryby wytną przez niewiedzę i głupotę. Kormoran tyle w przyrodzie potrzebny co stonka ziemniaczana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 24 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2021 Nie należy walczyć z szarańczą - należy się poddać losowi. Czas na zmiany, świat wcale nie musi być antropocentryczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 24 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2021 Kormoran wróg Nr 1 Wybić do nogi Nawet te wypchane w muzeach przyrodniczych, bo nie wiadomo, czy nie odtworzy ich ktoś z zasuszonego DNA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drakmen Opublikowano 24 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2021 Kormoran wróg Nr 1 Wybić do nogi Nawet te wypchane w muzeach przyrodniczych, bo nie wiadomo, czy nie odtworzy ich ktoś z zasuszonego DNA Nie do nogi! Każde zwierzę ma swoje miejsce. Ilość tych ptaków jest jednak obecnie nienormalnie wysoka, co większość z nas zauważa. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 24 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2021 (edytowane) Mój sarkazm wynika z tego, że cała dyskusja na temat nadmiaru kormoranów jest "o kant d..y". Rozwodzimy się nad ilością koemoranów - widocznie mają dobre warunki rozwoju populacji, czyli odpowiednią ilość miejsc do gniazdowania i dostateczną ilość żarełka. Wskazuje to, iż nasze wody są rybne.My, nawet jeśli temat będzie miał 1000 stron nic nie zdziałamy. Działania w tym zakresie powinien podjąć Zarząd "Gówny" PZW występując z problemem i wnioskami do odpowiednich służb. My możemy, co najwyżej złożyć petycję (o tym pisał @biturbo) do ZG o zajęcie się problemem i jeśli byłaby ona podpisana przez dużą liczbę wędkarzy, to może ZG obudziłby się ze snu zimowego. Edytowane 24 Marca 2021 przez Alexspin 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tabor Opublikowano 24 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2021 Może tu trzeba napisać . PARLAMENTARNY ZESPÓŁ DS. WĘDKARSTWAKONTAKT:Magdalena Jóźwiak,tel. 22 694 1602,e-mail: magdalena.jozwiak@sejm.gov.pl PARLAMENTARNY ZESPÓŁ DS. WĘDKARSTWA Frysztak Konrad /KO/ - przewodniczący Pawłowska Monika /Lewica/ - wiceprzewodnicząca Szymański Tomasz /KO/ - wiceprzewodniczący Tomczak Jacek /KP/ - wiceprzewodniczący Bochenek Mateusz /KO/ Dzikowski Waldy /KO/ Gajewska Kinga /KO/ Jaros Michał /KO/ Kostuś Tomasz /KO/ Łącki Artur /KO/ Myrcha Arkadiusz /KO/ Sługocki Waldemar /KO/ 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi