Skocz do zawartości

Kormorany

pablom

Rekomendowane odpowiedzi

Dowiedziałem się  dlaczego jest brak informacji dotyczącej np kormorana i jego

populacji .

Liczenie ptaków odbywa się co roku ale podobno tylko w lasach .

Jeszcze nie widziałem kormorana w lesie . ;)

Litości, nie pisz takich głupot, albo przynajmniej przyznaj się, kto te idiotyzmy wymyśla. :o :blink:

Z faktu, że aktualnie wszystkie kormorany w Polsce gniazdują na drzewach (pewne w 2013 roku, a nie sądzę, by się bardzo zmieniło), wysnucie wniosku, że liczenie odbywa się tylko w lasach, świadczy jeno o bystrości mówcy lub słuchacza (nie wnikam, jak to świadczy  :lol: ).

Oczywiście, im więcej danych tym lepiej, ale już jest wyraźny postęp w tym zakresie.

Z braku czasu nie napiszę teraz nowego artykułu czy aktualizacji, ale tutaj jest trochę informacji o kormoranie (przepraszam, jeśli już to wklejałem).

https://dlaryb.pl/portal/news_2/kormoran-czarny-w-polsce/

W odnośnikach, są szersze opisy i artykuły dotyczące kormorana.

• Like 2

Kotwic,

może być zechciał wrzucić linki do swoich publikacji/analiz dotyczących tego tematu.

Z przyjemnością bym poczytał. Pewnie inni też.

Dziękuję za zainteresowanie.

W poście powyżej, jest krótki opis i kilka zdjęć, a w odnośnikach można znaleźć artykuły i o kormoranie i rybactwie.

W wolnej chwili podrzucę link lub tytuł nowszych artykułów, bo i o sandaczach coś było i o wyliczeniach presji.

W tej chwili nie podzielę się wynikami bieżącej pracy, bo dopiero jak obronię pracę doktorską, to mogę do niej się odnosić. Więc o cierpliwość moją i Waszą uprasza się do jesieni. :lol: :angry:

• Like 1

Panie Kotwic napisałem że wiem że jest zainteresowanie leśników  ilościami i rodzajem ptaków w lasach i są  dane bo są  liczone ptaki (  wszystkie ).

Danych o kormoranach z ostatnich lat nie ma  brak zainteresowania naukowców bo nie ma zlecenia   Dużo ludków takich jak ja może sobie pisać to nic nie daje .

Nie wiedziałem że napisanie pisma o nadmiernym rozroście kormorana w Polsce może trwać do jesieni .

,, Nikt Tobie tyle nie da co ja ci obiecam '' Do jesieni ..

Czy jesli zabiore ze sobą na ryby łuk sportowy i w trakcie zabawy trafie zupełnie przypadkowo kormorana lub cos innego to jest to jakies wykroczenie?

Będzie zalezało od tego, czy trafisz w tego kormorana i skutku trafienia  :D

Edytowane przez Mariusz1000

Czy jesli zabiore ze sobą na ryby łuk sportowy i w trakcie zabawy trafie zupełnie przypadkowo kormorana lub cos innego to jest to jakies wykroczenie?

A jak rzucasz widłami w wodę i zabijesz rybę to co robisz i kim jesteś.

Podpowiem Ci z sympati KŁUSOWNIKIEM.

Edytowane przez Szczepek2

Szczepek, a jak skuter wodny, albo nasi koledzy na ślizgaczach uwielbiający nieustannie pływać w ślizgu - przeprują w euforii parę kilometrów po płyciznach - to jak taki legalny uczynek nazwać? 

Z wędkarskiego punktu widzenia para kormoranów z pisklętami zajada sobie 280 kg rybki przez sezon .

W 2011 r. wielkość połowów kormorana ponad 2-krotnie przekracza połowy rybackie na Mazurach .

Pozostając przy roku 2010 można przyjąć, że w okresie lęgowym przebywa w Polsce ok. 55.000 dorosłych kormoranów, (co odpowiada ponad 27 tysiącom par).

Dalsze 20- 50% (czyli 11-27,5 tys. kormoranów) to ptaki nie lęgowe, które w okresie lęgowym również przebywają na terenie Polski.

Można też z dużym prawdopodobieństwem przyjąć, że w 2010 r. w polskich koloniach kormoranów wychowywanych było ok. 55.000 młodych kormoranów.

Dane Morskiego Instytutu Morskiego Gdynia 15 listopada 2012 r

To tak z grubsza na kogo płacimy składki żeby sobie pojadł .

W latach 50 ubiegłego wieku w Polsce przebywało 600 par lęgowych kormorana .

Obecnie nikt nie wie ile jest dokładnie kormoranów na terenie Polski , strat nikt nie liczy .

• Like 4

Nadejdzie czas rozliczenia wszelkich pseudo-ekologów. W tym kraju wszystko jest popierniczone, u mnie na osiedlu 3 babki w śmietniku chodują koty, smród, że klękajcie narody. Były 2szt teraz jest ponad 20cia, samochody śmierdzą i na zewnątrz i w środku. Na to też nie ma lekarstwa bo spółdzielnia umywa rączki.

• Like 2

W roku 2009 kormoran zjadł z Zbiornika Włocławskiego narybek za około 980 000 zł .

Dane wyliczono na podstawie ceny materiału zarybieniowego .

Do tej pory nic z kormoranem nie zrobiono .

Fajny filmik . Już wtedy było wiadomo że to szkodnik .

https://www.youtube.com/watch?v=iCTSDSud35Y&ab_channel=CW24tv

• Like 2

Nadejdzie czas rozliczenia wszelkich pseudo-ekologów. W tym kraju wszystko jest popierniczone, u mnie na osiedlu 3 babki w śmietniku chodują koty, smród, że klękajcie narody. Były 2szt teraz jest ponad 20cia, samochody śmierdzą i na zewnątrz i w środku. Na to też nie ma lekarstwa bo spółdzielnia umywa rączki.

To samo z ptactwem. Wszędzie pełno większych ptaków dokarmianych tonami chleba.

• Like 1

A gdzie jest w ogóle nasz przedstawiciel?! Największa organizacja tego typu w Polsce!...z kormoranami nic, szkodliwe budowle hydro nic, rozwalanie nikomu nieszkodzących rzek i rzeczek nic i tak dalej!

Żadnej siły przebicia? Nie wierzę! Robią z nami co chcą, biorą grubą kasę nie wiadomo za co i na co. Na wszystko wyje....ne! Czekają aż każdy zacznie jeździć na komercje i nikt nie będzie składek płacił? Zmierzają do samozagłady?! Dziwne! Po co jest PZW?!

Kilku ludzi może przykuć się do drzewa i zmienić lokalizację kilkusetmilioniwej inwestycji, a organizacja zrzeszającą prawie milion chłopa nic nie może zrobić, z inwazyjnym(bo w obecnych realiach środowiskowych, takim się stał) ptakiem?!

Niech mi ktoś, to wytłumaczy.

• Like 1

Dla wiekszosci betonu siedzacego u gory to moglbys i w studni lapac bylebys skladki placil...

Tyle to ja wiem, ale już wielu wędkarzy przestało składki płacić i jeżdżą na komercję, bo mieli po prostu dość! Wielu rozważa, bo zaczęli jeździć na komercje, ale jeszcze płacą...

Nie wiem jaki trend jest oficjalnie w PZW, ale widzę, co się dzieje.

• Like 1

Może to pzw nie wie co się dzieje? Może czas żebyśmy jakiś sprzeciw przedstawili? Ktoś bardziej piśmienny z forum mógłby pismo napisać. Myślę że większość z nas się podpisze. To są głąby i trzeba uświadomić dlaczego ludzie nie kupują kart. Zróbmy zbiorowe Nie dla kormorana. Czas się  postawić i nie zapłacić i może dojdzie.

Trzeba zrobić sportowy odstrzał , zostawić i utrzymać jak było czyli jakieś mało bo ryb szkoda. . Eko wariaci zniszczyli drzewa w  puszczy białowieskiej a teraz i ryby wytną przez niewiedzę i głupotę. 

Kormoran tyle w przyrodzie potrzebny co stonka ziemniaczana. 

Kormoran wróg Nr 1 zly.gif Wybić do nogi wnerw.gif Nawet te wypchane w muzeach przyrodniczych, bo nie wiadomo, czy nie odtworzy ich ktoś z zasuszonego DNA nerwus.gif

hahaha.gifhahaha.gifhahaha.gif

Nie do nogi! Każde zwierzę ma swoje miejsce. Ilość tych ptaków jest jednak obecnie nienormalnie wysoka, co większość z nas zauważa.

• Like 6

Mój sarkazm wynika z tego, że cała dyskusja na temat nadmiaru kormoranów jest "o kant d..y". Rozwodzimy się nad ilością koemoranów - widocznie mają dobre warunki rozwoju populacji, czyli odpowiednią ilość miejsc do gniazdowania i dostateczną ilość żarełka. Wskazuje to, iż nasze wody są rybne.

My, nawet jeśli temat będzie miał 1000 stron nic nie zdziałamy. Działania w tym zakresie powinien podjąć Zarząd "Gówny" PZW występując z problemem i wnioskami do odpowiednich służb. My możemy, co najwyżej złożyć petycję (o tym pisał @biturbo) do ZG o zajęcie się problemem i jeśli byłaby ona podpisana przez dużą liczbę wędkarzy, to może ZG obudziłby się ze snu zimowego. nerwus.gif

Edytowane przez Alexspin
  • Like 2

Może tu trzeba napisać .

• PARLAMENTARNY ZESPÓŁ DS. WĘDKARSTWA

• Like 3