MajKar Opublikowano 21 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2023 https://youtu.be/HiojjuzJTvo 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marienty Opublikowano 22 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2023 https://youtu.be/HiojjuzJTvoSzok! Nie wiedziałem, że taki ptak potrafi taką dużą rybę zjeść! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MajKar Opublikowano 22 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2023 Atakuje także większe które często .rani 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andżej Opublikowano 22 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2023 Szok! Nie wiedziałem, że taki ptak potrafi taką dużą rybę zjeść! Bez tytułu.jpgNiestety. Problem jest powszechnie ignorowany, większość społeczeństwa ma to głęboko w ...., bo życie ryb ich w ogóle nie obchodzi (nie widać ich, to równie dobrze może ich nie być - dlatego zatrucie Odry w sumie było i minęło, dewastacja rzek przechodzi bez echa (mimo, że kosztuje grube miliardy w skali kraju) itd.Z kolei w umyśle prostego człowieka, ale "kochającego przyrodę", jakakolwiek ingerencja w ekosystem jest zła, bo taka osoba nie wie i nie rozumie, że ekosystem i tak jest w opłakanym stanie i jak się go nie będzie próbowało poskładać na taśmę i trytki, to się rozleci do reszty, bo pokutuje przekonanie, że "przyroda sobie poradzi". I w sumie prawda, tylko zupełnie jak człowiek - też sobie "poradzi" żyjąc w zatrutym i zniszczonym środowisku, ale będzie to człowiek schorowany i martwiący się głównie o własne przetrwanie. A my, jako wędkarze, chcemy bogatych, zróżnicowanych łowisk z rybami, do których jest dostęp z brzegu. Bo spójrzmy prawdziwe w oczy - rybostan dostępny tylko z łódki, choć nie ma tu rewelacji, to jednak ciągle zapewnia ciekawe doznania wędkarskie (choć nie wszędzie ) - tylko to ogranicza wędkarstwo do większych rzek i jezior (przynajmniej u mnie nie ma opcji łowienia z kajaka czy pływadełka na mniejszych rzekach, bo zakaz i już) i do nikłego procenta ludzi owe łódki posiadających.No a kormoran właśnie najchętniej tłucze ryby, które wchodzą na ulubione obszary spinningistów, czyli bliżej brzegu. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brzoza Opublikowano 22 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2023 ...., bo życie ryb ich w ogóle nie obchodzi.... Życie ryb mało co obchodzi też wiekszość wędkarzy. Ryby maja być bo płacę i koniec.Najważniesze jest jaki kołowrotem wędka, zanęta.... 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andżej Opublikowano 22 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2023 Życie ryb mało co obchodzi też wiekszość wędkarzy. Ryby maja być bo płacę i koniec.Najważniesze jest jaki kołowrotem wędka, zanęta....O wędkarzach już się rozpisywałem gdzie indziej, ale w skrócie, gdyby taki poziom praworządności, jak wśród wędkarzy (i PSR) panował wśród całego społeczeństwa, to mielibyśmy drugą Somalię. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matteoo Opublikowano 24 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2023 (edytowane) Nad zalewem wiślanym jest tego miłego ptaszka bardzo dużo. Lata temu była zgoda na jakiś odstrzał regulowany, ale nikt ze względu na koszt naboi tego nie chciał robić. Znaleźli wyjście z sytuacji, ale loklani ekolodzy się oburzyli. Chcieli między drzewami, po gniazdach rozciągnąć drucik miedziany i poczekać na burzę. Nie wiem, czy takie działanie jest nielegalne, drut umieszczony na drzewach łamie jakieś przepisy? Jeden piorun w sposób naturalny by załatwił sprawę. Co do drzew, to piorun ich już tak nie uszkodzi jak gówno tych ptaszków. Edytowane 24 Lutego 2023 przez Matteoo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 25 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2023 Ostatnio na Rozewiu na plaży leżał sobie wypatroszony dorosły kormoran. Obok niego 3 lub 4 szt. częściowo strawione ok 35cm dorszyki ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andżej Opublikowano 26 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2023 Nad zalewem wiślanym jest tego miłego ptaszka bardzo dużo. Lata temu była zgoda na jakiś odstrzał regulowany, ale nikt ze względu na koszt naboi tego nie chciał robić. Znaleźli wyjście z sytuacji, ale loklani ekolodzy się oburzyli. Chcieli między drzewami, po gniazdach rozciągnąć drucik miedziany i poczekać na burzę. Nie wiem, czy takie działanie jest nielegalne, drut umieszczony na drzewach łamie jakieś przepisy? Jeden piorun w sposób naturalny by załatwił sprawę. Co do drzew, to piorun ich już tak nie uszkodzi jak gówno tych ptaszków.W UK chłop z wiatrówką by załatwił sprawę. U nas wiadomo - musi być myśliwy z bronią palną, bo jak to tak, polować z 5,5-6mm wiatrówką o mocy rzędu 25-40J, która załatwi sprawę cicho, sprawnie i bezpiecznie. W Polsce nic się nie da, bo zawsze jakiś geniusz zacznie drzeć mordę, a podstawowa zasada w naszej polityce to "jak krzykacz jest za większym ograniczeniem wolności, to krzykacz ma rację". 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 26 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2023 Wszechobecna, w każdej branży patologia. Polska to bardzo słaby, coraz słabszy kraj niestety ???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tabor Opublikowano 26 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2023 Władzy taka sytuacja z krzykaczami jest na rękę .Jak przyjdą jedni z petycją to nic nie mogą bo tamci mordę drą .Jak przyjdą drudzy to mają wymówkę że ci pierwsi japę drą .Władza ma zawsze wymówkę jak społeczeństwo jest podzielone .Dodam że władza specjalnie dzieli społeczeństwo żeby nie było jedności w narodzie . Sama robi swoje tz co chce . Będziemy żreć szarańcze . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andżej Opublikowano 26 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2023 Władzy taka sytuacja z krzykaczami jest na rękę .Jak przyjdą jedni z petycją to nic nie mogą bo tamci mordę drą .Jak przyjdą drudzy to mają wymówkę że ci pierwsi japę drą .Władza ma zawsze wymówkę jak społeczeństwo jest podzielone .Dodam że władza specjalnie dzieli społeczeństwo żeby nie było jedności w narodzie . Sama robi swoje tz co chce . Będziemy żreć szarańcze . No celowo dzieli, ale w praktyce wystarczy odwołać się do moralności. Jak weźmiesz grupę złodziei i nierobów i uczciwych ludzi w proporcji 60/40, to bardzo łatwo jest tę grupę "podzielić", bo jedni chcą okradać drugich i wystarczy im to umożliwić. Tak naprawdę polityka odpowiada na "żywotne potrzeby społeczeństwa", a ludzie wierzący we wspólny interes i rozwój, to parę procent społeczeństwa, reszta po prostu czegoś chce dla siebie, najlepiej kosztem innych. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tabor Opublikowano 26 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2023 Ciekawy film gość dostał zezwolenie na odstrzał kormorana 4 min minuta filmu a PZW dysponując taką ilością wody i kasy nie ubiega się o zezwolenie na odstrzał . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 26 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2023 Kolego...znam co najmniej kilka okręgów, które wystąpiły o zgodę i prowadzą odstrzał kormoranów. Z różnych względów lepiej się tym za dużo nie chwalić... 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeralda Opublikowano 26 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2023 W UK chłop z wiatrówką by załatwił sprawę. U nas wiadomo - musi być myśliwy z bronią palną, bo jak to tak, polować z 5,5-6mm wiatrówką o mocy rzędu 25-40J, która załatwi sprawę cicho, sprawnie i bezpiecznie. W Polsce nic się nie da, bo zawsze jakiś geniusz zacznie drzeć mordę, a podstawowa zasada w naszej polityce to "jak krzykacz jest za większym ograniczeniem wolności, to krzykacz ma rację".Taką wiatrówką to se najwyżej można w ... pogrzebać. I wiem co mówię z praktyki... Wysłane z mojego POCO F1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andżej Opublikowano 26 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2023 (edytowane) Taką wiatrówką to se najwyżej można w ... pogrzebać. I wiem co mówię z praktyki... Wysłane z mojego POCO F1 przy użyciu TapatalkaA używałeś kiedyś poważnego sprzętu, którym można z kilkudziesięciu metrów trafiać w kapsel po piwie?Oczywiście brytyjskie wiatrówki z ograniczeniem do 16J mogłyby być nieadekwatne przy trochę większej odległości, bo to, że przebijają gołębia na wylot z 40m, mogłoby tu jednak nie wystarczyć. Dlatego napisałem o polowaniu w Polsce z broni pneumatyczną większej mocy i kalibru. 5,5mm z 25J, oczywiście uzyskanym z ciężkim jak n kaliber śrutem (niska energia, duży pęd) przebije dużo więcej, niż "standardowy" śrut 4,5mm koło 0,5g i 17J. Do polowania na ptaki - starczy z zapasem.Powinieneś rzucić okiem, czym się poluje na np. kaczki i z jakiej odległości się strzela. To jest b. lekki śrut, który błyskawicznie traci energię i w wielu wypadkach to, czym myśliwy zabija ptaka (kilka mikroskopijnych śrucinek z kilkudziesięciu metrów), to łącznie mniej energii, niż dostarczy ta twoja 16-17J wiatrówka do grzebanie w dupie. Oczywiście schodzimy z tematu, ale gdyby w Polsce zezwolono na polowania z bronią pneumatyczną, to rozwiązałoby to problem kosztów, a sądzę, że paru wędkarzy w PZŁ jest i mogliby połączyć przyjemne z pożytecznym. Edytowane 26 Lutego 2023 przez Andżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeralda Opublikowano 26 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2023 (edytowane) Trzeba jeszcze podejśc do takiego ptaka. Czasem nie są płochliwe (w miejscach w których przyzwyczaiły się do ludzi). Te nad moją rzeką, do których strzelają myśliwi są cholernie cwane. Edytowane 26 Lutego 2023 przez zeralda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andżej Opublikowano 26 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2023 Trzeba jeszcze podejśc do takiego ptaka. Czasem nie są płochliwe (w miejscach w których przyzwyczaiły się do ludzi). Te nad moją rzeką, do których strzelają myśliwi są cholernie cwane. Teraz to już absolutna teoria i fantazja, ale właśnie w tym rzecz, że bronią pneumatyczną z tłumikiem możesz tłuc z przyzwoitej odległości (100m to nie jest żaden niesamowity dystans dla 6,35mm wiatrówki PCP robiącej te wspomniane 40J i pocisk nadal będzie absolutnie zabójczy dla ptaka) i właściwie z gwarancją, że generowany hałas będzie minimalny.Dlatego też z pneumatyki nie wolno polować. Bo nie chodzi o to, by do mniejszych zwierząt, jak sarny, ptaki, lisy itd. myśliwy mógł walić "do skutku". Może istnieją jakieś inne uzasadnienia, ale mam wrażenie, że to jak ze spinningowaniem za pomocą robaka - nie może być za łatwo. Powiedzmy sobie szczerze - nam, jako wędkarzom, absolutnie wisi, jak się tych szkodników uda pozbyć. Ważne, by ich populacja została ograniczona do ilości, która uniemożliwi czyszczenie rzek z ryby. To jak z mięsiarstwem itp. - wiadomo, że są i będą, ale fajnie by było, gdyby ich możliwości destrukcyjne pozwalały na eliminację pojedynczych stanowisk, a nie całych łowisk/rzek (na rzeczce szerokości 5-6m nie będzie setek 80+cm szczupaków na kilometr, będą pojedyncze, reszta będzie sporo mniejsza, ale wystarczy 1 emeryt w 1 sezon, by to skutecznie wytłuc na dłuższym odcinku), jak to ma miejsce obecnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeralda Opublikowano 27 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2023 (edytowane) Ja znam problem z praktyki, ty chyba czerpiesz wiedzę z sieci. Jeśli się mylę, zapraszam do nas na prezentację ;-) Edytowane 27 Lutego 2023 przez zeralda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coma Opublikowano 27 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2023 Zakładam, że jednak nie testowaliście wiatrówek wymagających pozwolenia np. takiej:https://m.youtube.com/watch?v=3ZHzM7PKqgE Niektóre wiatrówki są w stanie położyć jelenia… 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeralda Opublikowano 27 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2023 Ło panie... Nie, takiej nie próbowaliśmy ;-). Ze zrozumiałych względów nie będę rozwijał tematu na publicznym forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 27 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2023 Samo odstrzelenie nie rozwiązuje problemu. To jest likwidacja objawów, a nie przyczyn. Tylko Jeziorsko z eksterytorialnego obszaru Natura 2000 co roku wypuszcza w świat tysiące młodych ptaków. Wyżarły tamten zalew, teraz przenoszą się na Sulejów. Na dużej wyspie, naprzeciw Zarzęcina założyły kolonie. Kilka przesiedlonych tam, bezpańskich kotów lepiej się sprawiło od dubeltówek.. w dogmatycznej zgodzie z naturą.. A jakby tak jeszcze członek pływający w obowiązkowym ślizgu popłoszył, na co ma kompletnie wy...ane - to ho ho!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tabor Opublikowano 27 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2023 Faktem jest że coraz czyście w sieci pisze się o tej czarnej szarańczy .Non stop mówi się o zrównoważonym rozwoju ale to chyba tyczy się tylko polityków i ich stołów nie populacji kormorana .Kormoran jak na razie ma się dobrze nie ma naturalnych wrogów a dodatkowe zarybienia zwiększają jego populacje . Tej ilości ptaków nie da rady zredukować wiatrówką ani zabiegami odstraszania . Trzeba po prostu zmienić prawo ale to jest za trudne dla naszych prawotwórców.Co mnie wku....ja ja nie mogę zjeść 1 kg szczupaka bo zostanę mięsiarzem a one zżerają je bezkarnie codziennie . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andżej Opublikowano 27 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2023 (edytowane) Ja znam problem z praktyki, ty chyba czerpiesz wiedzę z sieci. Jeśli się mylę, zapraszam do nas na prezentację ;-)Kolego, jaka praktyka wskazuje, że wiatrówka (tak, nawet taka 6,35mm i 40J, wymagająca rejestracji) z tłumikiem jest głośna i płoszy ptaki ze 100m? W jakim kraju tę praktykę zdobyłeś? Przecież ja nie twierdzę, że ptaszysko łatwo podejść. Twierdzę, że istnieją narzędzia, polskim myśliwym niedostępne, które znacznie upraszczają sprawę. W USA masa ludzi poluje z bronią pneumatyczną, ale wiadomo, ich doświadczenie się nie liczy, czy jak? Zeszliśmy z tematu, ale nie ukrywam, argument "sam nie robiłeś X, więc się nie znasz i nieistotne, że tysiące ludzi robiło X i o tym opowiedziało" jest cokolwiek irytujący, szczególnie, że kawałek dalej jesteś szczerze zaskoczony, że broń pneumatyczna PCP ma spore możliwości. Edytowane 27 Lutego 2023 przez Andżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 28 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2023 Słyszałem że Szwedzi rozwiązują problem z kormoranami w okresie lęgowym. Niszczą gniazda, tłuką jajka. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi