Skocz do zawartości

Kormorany

pablom

Rekomendowane odpowiedzi

Wniosek, że mógł podejść pieszo :) . Zapewne mają zdolność kojarzenia obiektów z niebezpieczeństwem, ale chyba nie sugerujesz że człowiek jest głupszy od Kormoranów ;)

Heh,ani trochę.. ubolewam tylko nad tym że nie może byc w kilku miejscach na raz..

Ale to i tak nic nie da jak kilka km dalej jest duze zamarzniete jezioro gdzie na stałe jest kilka tysięcy szt..

Ludzie kto by poszedł na jabłka do sąsiada jakby wcześniej dostał śrutem  po nogach .

Zwierzęta też  myślą , mają  lepszy zmysł orientacji w terenie  od ludzi .

U mnie sroki  płoszyły wszystkie ptaki przy karmniku dostały raz popalić petardą  mam spokój .

Myślę że przyjdzie czas że hodowcy ryb złożą zbiorowy pozew do sądu o odszkodowania za szkody wyrządzone przez kormorany .

Nic tak do władzy nie przemawia jak zabrana kasa z ich koryta biurokratów ..

https://www.youtube.com/shorts/u1MeHXGxiMY

Edytowane przez Tabor

Myślę że przyjdzie czas że hodowcy ryb złożą zbiorowy pozew do sądu o odszkodowania za szkody wyrządzone przez kormorany .

https://www.youtube.com/shorts/u1MeHXGxiMY

Jest jedno ale. Za szkody wyrządzone przez zwierzynę leśną płacą koła łowieckie, czyli PZŁ. Więc......... :)

A jak jest w przypadku kiedy owa zwierzyna jest pod ochroną tzn nie jest zwierzyną łowną ?

Ps

Mogłem się nieprec6zyjnie wyrazić ale wiecie o co chodzi

Tu jest wszystko na ten temat: https://www.lasy.gov.pl/pl/informacje/aktualnosci/ruszaja-szkolenia-z-zakresu-szacowania-szkod-lowieckich/poradnik-szkody-lowieckie.pdf

Oszacować straty powodowane przez zwierzynę w obwodach łowieckich i poza nimi jest raczej łatwo. Problem jest z wodami. Bo jak realnie oszacować straty powodowane przez kormorany w jeziorach, rzekach i pozostałych wodach posiadających dzierżawców a w wielu przypadkach też właścicieli? Myślę, że nawet właściciel w pełni dającego się spuścić stawu miałby problem z udowodnieniem strat spowodowanych przez kormorany i pozostałe ptaki podlegające ochronie, które mu wyjadły ryby. 

• Like 2

Tu jest wszystko na ten temat: https://www.lasy.gov.pl/pl/informacje/aktualnosci/ruszaja-szkolenia-z-zakresu-szacowania-szkod-lowieckich/poradnik-szkody-lowieckie.pdf

Oszacować straty powodowane przez zwierzynę w obwodach łowieckich i poza nimi jest raczej łatwo. Problem jest z wodami. Bo jak realnie oszacować straty powodowane przez kormorany w jeziorach, rzekach i pozostałych wodach posiadających dzierżawców a w wielu przypadkach też właścicieli? Myślę, że nawet właściciel w pełni dającego się spuścić stawu miałby problem z udowodnieniem strat spowodowanych przez kormorany i pozostałe ptaki podlegające ochronie, które mu wyjadły ryby. 

Znając kreatywność narodową - mogłoby okazać się, że kormorany wyjadły więcej ryb niż wynosi pojemność zbiornika :)

Ale chyba Kormoran nie jest zwierzęciem lownym więc jako taki nie podlega tym przepisom ?

Czy ja gdzieś napisałem, że podlega? Pytałeś o przepisy dotyczące rekompensaty strat powodowanych przez zwierzynę i masz na nie odpowiedź w załączonym  linku. Żubr też nie jest zwierzęciem łownym, ale jak wędrujące stado stratuje Twoją uprawę, to ktoś to oszacuje i państwo, czyli również Ty i ja, solidarnie zapłacimy. Ale miało być o kormoranach. Masz jakiś pomysł na szacowanie przez nie strat? No i wprowadzenie przepisów analogicznych do tych dotyczących zwierzyny?

• Like 1

Już dawno pisałem chyba w tym wątku, że kormorany jak tylko jeziora są zamarznięte to pustoszą rzeki. Ponownie stało się to tej zimy. Na wszystkich rzekach, na których łowiłem od początku tego roku były kormorany. Ostatnio sporo wyjazdów bez brania. A kormorany ciągle na rzece lub przelatują nad głową.

Jestem ciekaw jak się zakończył trzyletni proces zarybiania Zatoki Gdańskiej szczupakiem, mamy "swoją Rugię"? Bo moim zdaniem raczej kormorany skutecznie zniweczyły to przedsięwzięcie. Jakoś morscy wędkarze się nie chwalą.

W zakresie kormoranów i ich ochronny trzeba silnego przebicia do rządu. Do puki my wędkarze płacimy za pozwolenie na wędkowanie to urzytkownicy rybaccy i PZW mają kasę i nic z tym nie robią.

Nie siedzę bardzo w temacie, ale wydaje mi się, że organizacje zrzeszające rybaków (przynajmniej te zrzeszające producentów karpia) mają znacznie lepsze kontakty z tzw. władzą, niż największe stowarzyszenie w Polsce. No i też niewiele mogą zrobić. To państwo stworzyło przepisy, to ono poprzez różne instytucje monitoruje problem i to ono powinno się sprawą zająć. Ale państwo umywa ręce, bo jak udowodnisz ile ryb zjadły w tych rzekach, które odwiedziłeś? No i druga sprawa - dopóki ryby pływające w obwodach rybackich i we wspomnianej Zatoce Gdańskiej są państwowe, bo tak prawo stanowi, dopóty jest jak jest. Przecież państwo nie wypłaci sobie odszkodowania. :) Dla władz kormoran nie stanowi jakiegoś wielkiego problemu, podobnie jak dla większości mieszkańców naszego kraju. Rybactwo jeziorowe od lat zamiera, rzeczne praktycznie nie istnieje, a kto by się przejmował tym, że wędkarze nie będą mieli czego łowić? 

Ale miało być o kormoranach. Masz jakiś pomysł na szacowanie przez nie strat? No i wprowadzenie przepisów analogicznych do tych dotyczących zwierzyny?

Do roku 2022 nie istniały przepisy o odpowiedzialności Skarbu Państwa za szkody wyrządzone przez ptaki będące pod ochroną

Znalazłem informację o projekcie poselskim z 2022r umożliwiającym wypłatę rekompensat rolnikom i hodowcom za szkody spowodowane przez ptaki (kormorany, żurawie, dzikie gęsi, łabędzie oraz krukowate )

Niestety puki co nie znalazłem informacji gdzie i czy ten projekt utknął

Znalazłem

Projekt poselski (opozycyjny )poszedł do kosza a uwczesny rząd zajął się rzeczoną ustawą która miała obowiązywać od 2024r

Niestety zajął się na tyle późno że nie zdążył a przynajmniej nic o tym nie znalazłem

Co do szacowania strat miał być jakiś rodzaj ryczaltu

Edytowane przez jajakub

Z tego co się orientowałem to państwo wypłaca odszkodowania tylko za ptaki pod ochrona ścisła, a za te objęta ochrona częściowa już nie,ta ochrona częściowa została wprowadzona niejako w tedy kiedy problem z czarnuchem zaczął się pojawiać..

Niechce mi się szukać teraz ale jest to gdzieś rzeczowo opisane w jakiś przepisach

Pomijając trudność w oszacowaniu strat, na chwilę obecną brak jest chyba przepisów na podstawie których można by się zwrócić o rekompensatę za szkody wyżądzone przez kormorana

Przepisy niestety powstają finalnie w Sejmie. Tu inicjatywa leży po stronie właściwego ministra. Dlatego wcześniej wspomniałem o tym. My wędkarze o te odszkodowania raczej nie walczymy, w naszym interesie są rybne wody i wyparcie szkodliwego oddziaływania kormoranów na nasze wody i co jeszcze w nich pozostało. Bo jak nie będzie dostatecznie ryb do odbycia tarła to nic niestety się nie zmieni. Edytowane przez wiwaldi1970

• 4 miesiące temu...

Powroce do tematu, bo minelo dopowiedniu duzo czasu, zeby przynajmniej z praktyki wyciagnac jakies wnioski.
Po zimowych nalotach z rzeki pelnej lipieni zrobila nie niestety niemal pustka :(. Pozostalo troche wiekszych sztuk i w zasadzie to wszystki. Ryby od 20-30 cm w zasadzie wymiotlo. A bylo tego naprawde sporo.
O dziwo przetrwalo sporo malego (15-25 cm) pstraga. Wieksze dostaly mocniej po dupie. Zaznaczam ze sa to tylko i wylacznie obserwacje wedkarskie a nie jakies badania i odlowy kontrolne. Inne gatunki nie widac, zeby ucierpialy. Masa drobnego klenika, jelcy tez duzo, innych ryb nie lowie, ale tak jak nigdy, trafiaja sie na nimfe okonie. Wyglada na to, ze % najwiecej lipieni zniknelo z wody. I niestety tego nalezalo sie spodziewac, choc mialem nadziej ze bedzie lepiej.
Az boje sie, co zostanie po tej zimie :(

Temat powinien zostać zamknięty .

Dlaczego .

Nie mamy już na nic wpływu .

Mój szacownego wieku dziadek powiedział tak .

Jak nie masz na coś  wpływu nie myśl o tym . 

Sprawa tyczyła się mojej byłej dziewczyny .

Z kormoranem jest podobnie .

Człowiek traktowany jest obecnie jak śmieć , odpad ewolucji .

Tłumaczą  oszołomy to tak.

Przecież zwierzęta były wcześniej na ziemi i to im należy się ziemia nie ludziom .  

• Like 5

Łowiłem na zbiorniku Jeziorsko , odkąd można było łowić tuż po zalaniu. Temat kormoranów był jeszcze wtedy nie znany. Jako częsty bywalec na tej wodzie stwierdziłem, że najwiękzym problemem tego zbiornika jest PGR ryb.Siaty były wszędzie, od Miłkowic do mostu warckiego prawie. Teraz kormorany wyjadą resztki , tej super rybnej wody.

A my wędkarze mamy teraz tak utrudniony dostęp do lini brzegowej jak byśmy byli największymi szkodnikami....

Jako członkowie Pzw, jesteśmy sponsorami tęgo całego burdelu zwanego pzw.

Edytowane przez kacperek993
  • Like 1

Łowiłem na zbiorniku Jeziorsko , odkąd można było łowić tuż po zalaniu. Temat kormoranów był jeszcze wtedy nie znany. Jako częsty bywalec na tej wodzie stwierdziłem, że najwiękzym problemem tego zbiornika jest PGR ryb.Siaty były wszędzie, od Miłkowic do mostu warckiego prawie. Teraz kormorany wyjadą resztki , tej super rybnej wody.

A my wędkarze mamy teraz tak utrudniony dostęp do lini brzegowej jak byśmy byli największymi szkodnikami....

Opadła trochę woda?