Skocz do zawartości

Kormorany

pablom

Rekomendowane odpowiedzi

Widzisz wujek rece m opadaja bo piszesz bez sensu...co mnie interesuja bieliki które sie najedzą ołowiu ?? Ciekawe czy od ołowiu pozostawionego przez grunciarzy i spławikowców tez poumierają ?

Typowa ludzka postawa. Co mnie obchodzą bieliki?? Co mnie obchodzą karpie męczone w TESCO?? Co mnie obchodzą chronione gatunki płazów?? Co mnie obchodzą ryby chronione których i tak nie można łowić?? :lol: :lol: :lol:

Ale jednak po coś one kufa są panie :unsure:

A to na rozluźnienie, oni nie myślą... (o kormoranach) :lol:

http://www.youtube.com/watch?v=SWSRXtOZL_w&feature=relat ed

Pozdr.

Salmo

Na Vannern jest duża populacja kormoranów oraz ... orłów morskich, które kormoranami się żywią. Szwedzi pielęgnują i chronią te orły. Wynika z tego, że zjedzenie pewnej ilości kormoranów nie jest niczym okropnym.

Nie jestem fanatykiem obrony kormoranów, ale nie jestem też zwolennikiem aby to wędkarze lub rybacy stali się regulatorami. Nie masz gorszej bestii nad człowieka, jego chciwość nie zna granic. Znałem dwa wspaniałe łowiska - Zalew Sulejowski i jez. Łańskie - wyregulowane przez bestię ludzką. Na pierwszym nieco przerzedzono zbytnio rozmnożonego sandacza, na drugim wpuszczono zawodowych rybaków, aby w związku z triumfem demokracji odbili sobie, bo komuniści nie pozwalali im tam łowić. Będzie zaraz ćwierć wieku i żadne z tych łowisk nie podniosło się po chciwej, kilkudniowej zaledwie grabieży.

Kormorany są tylko karykaturą, wynaturzeniem niedostatecznych kroków przeciw tyranii człowieka wobec środowiska naturalnego. Rzecz w tym, że Polacy nie pozwolą na istnienie drapieżników większych od kormorana aby z kolei nie zjadał im kur, kaczek, zajęcy itd.

W Warszawie między mostami w Śródmieściu są bobry i komorany... a my je wciąż chronimy... w zasadzie chronić należy to, czego jest niewiele i grozi zniknięciem.

Bobrów jest tyle, że kobiety już boją się robić prania w rzece, bo jak dana kobieta do wody powyżej kolan wejdzie i na bobra natrafi - to tragedia z tego być może...

Wiadomo, że jak bober ma tarło - to kobietę zaruchać na śmierć potrafi...

Że o kormusiu nie wspomnę...

@wujek, mnie przekonales piszac, ze prawda jest gdzies po srodku. Dlatego proponuje rozwiazanie kompromisowe - odstrzelmy tylko polowe kormoranow :mellow:

A jesli chodzi o orly i mozliwosc zatrucia sie olowiem to mam takie pytanko. Czy bieliki podazaja za koloniami kormoranow, czy sobie zyja niezaleznie. Bo to chyba mozna dosyc latwo sprawdzic, a tam gdzie sa orly to nalezaloby jakos te kormorany w inny sposob eksterminowac. Moze by tak jakas nieswieza rybke podac czy cos takiego, co by nie zaszkodzilo drapieznikowi, ktory by sie polasil na padline :D

Pozdrawiam

Ciekawa, szczera wymiana zapatrywań na niektóre kwestie, jednak mało przedmiotowa w świetle niedawnych decyzji Parlamentu Europejskiego przyjętych prawie jednogłośnie (za - 558 członków PE, przeciw - 7, wstrzymało się - 18). Nie ma już kwestii czy ale w jaki sposób zarządzać populacją kormoranów w celu ograniczania szkód przez nie powodowanych, co w efekcie sprowadza się do ograniczania tejże populacji. Ochrona gatunkowa kormoranów przyniosła efekt, nawet nadmierny, z którym trzeba sobie poradzić ...

Warto dyskutować, i to poważnie, o tym, jakie plany szczegółowe, lokalne, mogą się przyczynić do opracowania europejskiego planu zarządzania populacją kormoranów w celu ograniczenia coraz większych szkód wyrządzanych przez kormorany w zasobach rybnych, rybołówstwie i akwakulturze ....

Pozdrawiam serdecznie

Jerzy Kowalski

zarządzanie populacją kormoranów... jak to brzmi :huh:

A jak brzmi zarządzanie światowym klimatem??? B) Wszystko przed nami.

Co tam, ludzie są najmądrzejsi, nad wszystkim panują.

Chroniliśmy kormorany, teraz jest z nimi problem. Będzie odstrzał, ornitolodzy jajo zniosą, więc znowu będziemy je chronić...

Odnawiać populację? Ratować gatunek przed wyginięciem???

Impossible is nothing

@wujek, mnie przekonales piszac, ze prawda jest gdzies po srodku. Dlatego proponuje rozwiazanie kompromisowe - odstrzelmy tylko polowe kormoranow :mellow:

A jesli chodzi o orly i mozliwosc zatrucia sie olowiem to mam takie pytanko. Czy bieliki podazaja za koloniami kormoranow, czy sobie zyja niezaleznie. Bo to chyba mozna dosyc latwo sprawdzic, a tam gdzie sa orly to nalezaloby jakos te kormorany w inny sposob eksterminowac. Moze by tak jakas nieswieza rybke podac czy cos takiego, co by nie zaszkodzilo drapieznikowi, ktory by sie polasil na padline :D

Pozdrawiam

Ja raczej optuje za innymi metodami ograniczenia liczby kormoranów, czas pokaże jakie decyzje podejmą urzędnicy.

Bieliki bytują w identycznym biotopie jak kormorany, wiec nie muszą za nimi podążać. Można powiedzieć że te gatunki żyją obok siebie. Bielik jest bardzo związany z środowiskiem wodnym przez swoje menu. Żywi się rybami :)i ptakami wodnymi stąd kormoran również występuje w jego diecie, ale woli polować na inne gatunki.

Ze swojej strony chciałbym podziękować wszystkim uczestnikom dyskusji, szczególnie tym którzy prowadzili ją spokojnie i bez niepotrzebnych emocji. Ja napisałem już wszystko co mogłem napisać. Ci co są zdecydowanie przeciwni przekonać się nie dadzą, ale mam nadzieję że choć część dojdzie do wniosku że nie ma prostych rozwiązań i że radykalne metody przynoszą często odwrotny skutek od zamierzonego.

pozdrawiam Wujek :D

• 1 miesiąc temu...
  • 3 lata później...

Druga sprawa to - ilosc zjadanych ryb przez kormorana jest o wiele mniejsza od ilosci pokaleczonych ryb.- widziałem to wiele razy i obiecuje ze zrobie kiedyś foty i Ci podeśle.

Dzisiaj co chwilę mijały mnie ławice ledwo żywych ryb, nad którymi pastwiły się mewy.

Te "czarne syfy" (jak nazywa je znajomy ornitolog) ukatrupiły masę ryb w rozmiarze 40+

post-46317-0-19736000-1349642444_thumb.jpg

post-46317-0-09156200-1349642450_thumb.jpg

Panie Wójek, ja jako wędkarz uiszczam co rok opłaty na zarybianie aby móc sobie rybki połowić, nacieszyć oko i wypuścić ,ty jeżeli chcesz pooglądać te czarne straszydło, które wszystko zniszczy i wyżere to dawaj kasę na jego utrzymanie. Na Jeziorsku populację kormorana szacują na około 4000. Te czarnuchy w okresie lęgowym zrzerają 2tony ryby dziennie. Zafunduj im chociaż jedną dniówkę albo zamilknij w tym temacie

• 8 lat później...

W Pile jest to samo, był odcinek gdzie gromadziły się piękne jazie,okonie,certy. Od około 4-5 lat może jakieś pojedyncze sztuki się trafiają. Za to przybyło tam kormoranów, stado około 100 sztuk. Z ciekawości poszedłem w górę rzeki sprawdzić co tam się dzieje, jedna wielka porażka są tam wszędzie na tym odcinku...gdy robi się zimniej stadami wpadają na pobliskie jeziorka. Tych większych ryb które nie potrafią przełknąć po prostu kaleczą a ryby potem zdychają. Widziałem okonie około 40cm z dziurami po dziobie jeszcze nawet żywe, oraz jazie pod 50cm. 

• Like 1

U mnie w Giżycku na jeziorze niegocin jest stado około 2000 szt moze nawet więcej.

I trwa to ponad 5 lat.

I w tym roku po raz pierwszy nie złapałem okonia powyżej 20cm i z mniejszych też nie ma. Codziennie od maja do końca września widziałem jak pustoszą kolejne zatoki. lądują na głównym plosie i zapędzają ryby do zatoki i potem następuje pogrom i takie akcje są dwa razy dziennie. Wypływać się nie chce.

• Like 3

• 4 miesiące temu...

To co w mojej okolicy zrobiły kormorany woła o pomstę do nieba :angry:... Zalew Szczeciński był pokryty lodem, więc wyżarły do zera małe, niezmarznięte rzeczki pełne okonia, często pstrąga...teraz jest pustynia :( 3 dni schodziłem bez brania, a normalnie o tej porze roku te miejscówki są świetne. Miejscowi mówią, że jeszcze czegoś takiego nie widzieli - rzeki czarne od kormoranów. Jak nie strzelam to bym strzelał bez wahania  :angry:

• Like 2