russian80 Opublikowano 10 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2023 No raczej "peplali"o swoim dobrym uczynku, aż się okazało że zrobili coś "strasznego" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe. Opublikowano 10 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2023 Zróbmy zrzutkę na adwokata dla chłopów 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lepton Opublikowano 10 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2023 Zróbmy zrzutkę na adwokata dla chłopów Papugi kibicują kormoranom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 11 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2023 Nikt nie broni kormoranów? Cóż za obłuda!! Nawet aktywiści od wyzwalania wszystkiego co tylko się da , oczywiście w ściśle określonym kierunku, tak słusznie tokujący po wytyczonej linii i bazie?! Wszak kormorany mają nadrzędne i niezbywalne prawo do niczym nieograniczonej gatunkowej ekspresji, do podboju i rozwoju, a prawdziwy szkodnik to człowiek! Kindżałem w tych potworów, w dyby i do tiurmy.. jak nie kumają eko czaczy.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MajKar Opublikowano 11 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2023 Papugi kibicują zawsze dużym sumom. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tabor Opublikowano 11 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2023 Mam rodzinę która do niedawna prowadziła gospodarstwo rybackie na 400 h w Rogowie / Żnina .Dopóki nie zobaczyłem na własne oczy nie uwierzył bym jak mogą być pokaleczone duże ryby przez ptaki .O tych zjedzonych nic nie wiadomo i towarzysze z Salamandry się nie wypowiadają .Jak to się mówi kij ma dwa końce .Po prostu zaczął się szum i może ktoś przejrzy na oczy że pora coś zrobić z 140 tys. szt. kormorana w Polsce dane z 2010 roku .Opracowanie Tadeusz Krzywosz i Piotr Traczuk. Wiele tematów nie politycznych jest zamiatanych pod dywan bo nie są popularne . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matteoo Opublikowano 11 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2023 Ta liczba podana przez Tabora, jest dużo niższa niż obecnie. Na zalewie wiślanym populacja tego ptaszka wzrosła minimum 3x. Na okolicznych rzekach gdzie był bardzo rzadko widywany, dziś jest bardzo zadomowiony. Wiem, że w moim okręgu są wydawane zgody na odstrzał, ale ... no właśnie, myśliwych to nie interesuje, bo nie ma aspektu handlowego, a naboje są bardzo drogie. Szwedzi tacy pro eko, w tym roku przystępują na szeroką skalę do eliminacji kormoranów, a u nas się ch... wie na co czeka. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tabor Opublikowano 12 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2023 Napisałem że te dane są z 2010 r.Prawdopodobnie nie ma kasy na badania i wyników z obecnych czasów brak .Za to jest kasa na takie towarzystwa jak Salamandra i innych darmozjadów.Nie wiem jak to napisać żeby nie obrazić pasjonatów przyrody .Ale wśród takich ludzi z towarzystw są mendy i nieudacznicy którzy za wszelką cenę chcą zaistnieć .Takie typki nakręcają cała sytuację i błyszczą matowym światłem.Nigdy przez 60 lat nie widziałem kormorana na Liwcu w tamtą zimę była ich spora grupa.Liwiec to płytka rzeka nawet wiosną , ryba wędrująca na tarło nie ma szans na przetrwanie .Latem to idealne żerowisko dla czarnego bandyty .Jak dla mnie czasy stały się nienormalne wręcz nieprzyjazne dla zwykłego normalnego człowieka.Kotek jest ważniejszy od dziecka , narastająca presja pieniądza niszczy życie młodych ludzi .Ludzie żyją w krainie TIk-Toka i Faceboka . Zatarła się granica rzeczywistości .Rzeczywistości jest taka że albo MY zwykli ludzie albo ONI którym wszystko wolno bez ograniczeń .Tylko że ONI bez NAS nie istnieją ale jeszcze o tym nie wiedzą .Dopisze na koniec . Te bydlaki zniszczą Wam i waszym dzieciom życie jak nie zrobicie z nimi porządku .Mi już wszystko jedno jeszcze roczek lub kilka i białe robaki . 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 12 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2023 Nawet ten rok lub kilka może być najciekawszymi, więc do ataku ????Poza tym święta racja. Amen. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matteoo Opublikowano 12 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2023 (edytowane) Panowie, sytuacja jest złożona ale jednocześnie dość prosta, załóżmy stowarzyszenie rejestrowe ochrony przyrody. Tak ochrony. Wystarczy kilkanaście osób. Tematów jest sporo, od kormoranów po gatunki inwazyjne, zawsze znajdą się fundusze, przy okazji można jakąś imprezę zorganizować i znajdziemy wielu pasjonatów którym problem leży na sercu. Będzie kasa, to można uzbroić myśliwych i rozpocząć tą nierówną walkę. Ja teraz, jutro, wylatuję bardzo daleko na 2 tygodnie, ale jak wrócę i zobaczę, że temat nie umarł, to poproszę moje biuro o przygotowanie dokumentów. Oczywiście do rejestracji potrzeba kilku chętnych. Nie ukrywam, że mam dość dobre relacje z każdą stroną polityczną dużo wyżej niż szczebel lokalny. Edytowane 12 Maja 2023 przez Matteoo 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tabor Opublikowano 12 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2023 Trzeba mocno szukać poparcia wśród hodowców ryb .Z różnych względów są bezradni wystarcz słowo a sprawa może okazać się strzałem w dziesiątkę .Matteoo poparcie prawne jest bardzo ważne żeby nie narobić bałaganu .Myślę że trzeba władze zmusić do ponowienia badań i wpływu kormorana czarnego na środowisko i gospodarkę rybacką . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 12 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2023 No jak to tak? Kolaborować z wrogiem? Paktować ? No pasaran! Trzymajmy się starej sprawdzonej formuły, niechaj wędkarski świat zakrzyknie - ja siam, ja siam.. i nic więcej.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 13 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2023 A ja kasperka bez najmniejszego trudu, po pierwszej sylabie. Rybak to wróg - dla jasności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tabor Opublikowano 13 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2023 Sławkowi chodzi o pakt z hodowcami ryb ( na stawach i jeziorach ) gdzie wędkarz nie łowi . Paktować zawsze trzeba liczy się osiągnięcie celu a nie drogi do niego . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacperek993 Opublikowano 13 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2023 Sławkowi chodzi o pakt z hodowcami ryb ( na stawach i jeziorach ) gdzie wędkarz nie łowi . Paktować zawsze trzeba liczy się osiągnięcie celu a nie drogi do niego .Aaaaa , Sławkowi chodzi o.... A on sam nie potrafi wyartykułować sensu swoich wynurzeń ? Kancelaria adwokatów z tym sobie nie poradzi. Co ON (poeta) miał na myśli.Śmieszne to w ch.. już jest . Ale Jerkbait to przyjazne forum. Bardzo przyjazne. Pozdrawiam wszystkich JEGO INTERPRETATORÓW I TŁUMACZY. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tabor Opublikowano 13 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2023 Kacperek piszę o sobie mam na imię Sławek .Nie każdy ma taki dar jak Ty obrażania ludzi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 13 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2023 Kacperek, proszę, nie kompromituj się już. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matteoo Opublikowano 13 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2023 (edytowane) Tak jak odlatujesz, to nie dasz rady szybko wylądować. Po prostu odrywasz się coraz bardziej od rzeczywistości, ziemi. Czym wyżej tym mniej tlenu i z każdym postem coraz bardziej widać Twoje niedotlenienie. Rozumni ludzie nie będą z Tobą dyskutować, bo każdy z nich zna stare powiedzenie: ... nie dyskutuj z idiotą, bo sprowadzi Cię do swojego poziomu a następnie pokona doświadczeniem. Edytowane 13 Maja 2023 przez Matteoo 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PrzemekL Opublikowano 14 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2023 Panowie, sytuacja jest złożona ale jednocześnie dość prosta, załóżmy stowarzyszenie rejestrowe ochrony przyrody. Tak ochrony. Wystarczy kilkanaście osób. Tematów jest sporo, od kormoranów po gatunki inwazyjne, zawsze znajdą się fundusze, przy okazji można jakąś imprezę zorganizować i znajdziemy wielu pasjonatów którym problem leży na sercu. Będzie kasa, to można uzbroić myśliwych i rozpocząć tą nierówną walkę. Ja teraz, jutro, wylatuję bardzo daleko na 2 tygodnie, ale jak wrócę i zobaczę, że temat nie umarł, to poproszę moje biuro o przygotowanie dokumentów. Oczywiście do rejestracji potrzeba kilku chętnych. Nie ukrywam, że mam dość dobre relacje z każdą stroną polityczną dużo wyżej niż szczebel lokalny.Mozesz napisac kilka slow wiecej na czym bedzie polegala rola tych osob? Tym bardziej ze mieszkamy pewnie w roznych czesciach Polski co bedzie utrudniac spotkania. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MajKar Opublikowano 15 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2023 Ciekawie się zapowiada. Właśnie działanie na całym obszarze kraju ma sens a poparcie zwłaszcza ze strony politycznej jest jak najbardziej wskazane. Hodowcy ryb chętnie grosza dorzucą bo czarne robią duże szkody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 15 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2023 Sześćset tysięcy członków, największa pozarządowa organizacja w kraju, fantastyczne prawne umocowanie, wszystkie narzędzia dostępne na wyciagnięcie ręki - i nic tylko ciągła niemożność i bezwład, wyszukiwanie wrogów i za członków niemoc odpowiedzialnych. To chyba jest wersja tzw. kolegializmu - znaczy się nie my, my absolutnie nic Jako tutejszy obertroll jestem zdania, że najlepszym wyjściem w tej sytuacji, byłoby wynająć żydowskich prawników z Manhattanu.. połączone z dramatyczną petycją - co umiemy, oraz zbiórką na patronite. Oooo! To by było naprawdę światowe.. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brzoza Opublikowano 15 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2023 (edytowane) Sześćset tysięcy członków, największa pozarządowa organizacja w kraju, fantastyczne prawne umocowanie, wszystkie narzędzia dostępne na wyciagnięcie ręki - i nic tylko ciągła niemożność i bezwład, wyszukiwanie wrogów i za członków niemoc odpowiedzialnych. To chyba jest wersja tzw. kolegializmu - znaczy się nie my, my absolutnie nic Jako tutejszy obertroll jestem zdania, że najlepszym wyjściem w tej sytuacji, byłoby wynająć żydowskich prawników z Manhattanu.. połączone z dramatyczną petycją - co umiemy, oraz zbiórką na patronite. Oooo! To by było naprawdę światowe.. Masz 100% racji. PZW jest tak zarządzane, że zwykły wędkarz nie może kompletnie nic a ci co moga są zajęci wypłacaniem sobie kilometrówek i diet. Dlatego ta organizacja jest tak beznadziejna i powinna przestac istnieć. Nikomu to nie jest potrzebne. Edytowane 15 Maja 2023 przez brzoza 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ide52 Opublikowano 17 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2023 Tylko PZW to my. Żadni mityczni "oni", a wędkarze, którzy należą do tej organizacji. A jaki jest w większości członek PZW? Ano, flejtuch, który płaci składkę i chce zapchać lodówkę. Reszta ma wszystko gdzieś, ewentualnie coś poklika na forach, a czynów brak. Dlatego jest jak jest, inaczej nie będzie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Dorado Opublikowano 17 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2023 Tylko PZW to my. Żadni mityczni "oni", a wędkarze, którzy należą do tej organizacji. A jaki jest w większości członek PZW? Ano, flejtuch, który płaci składkę i chce zapchać lodówkę. Reszta ma wszystko gdzieś, ewentualnie coś poklika na forach, a czynów brak. Dlatego jest jak jest, inaczej nie będzie.Obudź się, jakie "my"? sytuacja w Okręgu mazowieckim pokazała że jest Zarząd główny i reszta świata, której pokazano gdzie jej miejsce. Zresztą co mi się denerwować, już zrezygnowałem z tej instytucji. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ide52 Opublikowano 17 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2023 My, w sensie, kilkaset tysięcy członków. Wiem, że jest garstka ludzi, którym się chce. Niestety nie można patrzeć przez pryzmat kilku zapaleńców, jak naprawdę wygląda obraz naszej organizacji. Niestety, przy obecnej presji oraz stosunku wędkarzy do wód, nie będzie lepiej. Chyba, że składka wzrośnie do niebotycznych rozmiarów i nad każdym wędkarzem będzie stał strażnik z gumową pałą. Akurat działam społecznie, mam swoją kołową wodę, gdzie są ryby. Mamy wewnętrzny regulamin, PZW nie robi pod górkę. Jedynie przeszkadzają wędkarze, którzy kradną ryby i kombinują. Oczywiście szczekają najwięcej, a ich wkład jest taki ile wynosi roczna składka. Żebyśmy się źle nie zrozumieli- wiem o machlojkach na wyższych szczeblach, itp. Tylko za obecny stan wód nie jest odpowiedzialny zarząd, a ludzi, którzy wyjałowili wody do ostatniej ości. Strasznie oddaliśmy się od meritum wątku, więc może jakiś moderator wydzielić dyskusję. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi