Skocz do zawartości

Grzyby 2014

stoner

Rekomendowane odpowiedzi

Andrzeju,Adamie !

Sowy suszę,kurki już w occie,a inne grzyby są obgotowywane (właśnie się to dzieje) i potem mrożone w woreczkach "jednoporcyjnych"

Smażone kanie - te z poprzedniego zdjęcia - zdemolowały mój pokaźny żołądek parę dni temu . :wacko:

Wciąłem po prostu zbyt wiele ...

Andrzeju,Adamie !

Sowy suszę,kurki już w occie,a inne grzyby są obgotowywane (właśnie się to dzieje) i potem mrożone w woreczkach "jednoporcyjnych"

Smażone kanie - te z poprzedniego zdjęcia - zdemolowały mój pokaźny żołądek parę dni temu . :wacko:

Wciąłem po prostu zbyt wiele ...

A wszystko jasne.... 

tych rudych to staraj się unikać,

odmiana ta ponoć wchłania w siebie wszystkie trucizny z ziemi i powietrza,

krótko mówiąc  jest bardziej toksyczna  :unsure:

zdrówka życzę

pzdr.

Rudych unikam co widać na zdjęciach z wyprawy :D .Oj , za rudą to by mi się dostało :o

post-46397-0-13743200-1410705388_thumb.jpg

Słoiczki systematycznie się wypełniają...

• Like 1

Pawełku widzę, że też masz zamiłowanie do sów....nikt tego nie zbiera, bo się boją sromotnika, a przecież dojrzałe grzyby nie sposób pomylić. Ja uwielbiam te leśne schaboszczaki.....to taki mój smak z dzieciństwa, ale żona nie chce mi ich robić i muszę sam.....

Dzisiaj wziąłem sobie 2 szt na kolację, jutro po pracy wezmę następne i będę to robił tak długo dopóki las mi je będzie dawał. W okolicach Orzechowa 99% tego typu grzybów to kanie a w okolicach Wrześnie proporcja to 15% Kani...reszta sromotnik, no i jest ich z 4 razy mniej niż w okolicach Orzechowa.

• Like 1

Wczorajsza rodzinna wyprawa na grzyby.Kto dowodził widać ;)

attachicon.gifIMG_9931.CR2.jpg      attachicon.gifDSCN9952.JPG      attachicon.gifIMG_9922.CR2.jpg     attachicon.gifDSCN9978.JPG

Okolice Wałcza i Piły.Nadrzeczna łąka okazała się matecznikiem sów (ok 100 sztuk)

E tam schaboszczaki. Cury to masz takie, że na Twoim miejscu to bym już całkiem regularnie na msze dawał za jakiś materiał na zięciów.  :)  

• Like 1

A więc stonerze u nas te grzyby nazywają zielonkami,ale nie mam doświadczenia w ich zbieraniu.Smaczne?

Szukaliśmy rydzów,ale na łączkach pod trawą trafiały się maślaki , a nad trawą kanie.

Minecjuszu - te które mi zaszkodziły są na wcześniejszych zdjęciach z wędką ,faktycznie rudawe,choć sądzę,że to kwestia wilgotnosci i światła.

Walnąłem 6 czy siedem kapeluszy z patelni i potem trochę cierpiałem mając różne myśli w głowie. :blink:

Za 6 dni szkiery - zdarzało się i stamtąd przywozić suszone borowiki , lub  pałaszować je na miejscu .

Paweł

• Like 1