cristovo Opublikowano 8 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2014 (edytowane) .............. Edytowane 6 Marca 2015 przez cristovo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 8 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2014 hmmm dziwne i ciekawe pytanie Dziwne bo - nigdy o tym nie mysłem i jak nie zwracałem uwagi - jak kij lecial na pysk łapiąc stopkę kolowrtoka miedzy palce to łapałem ciut wyżej i nie zwracałem uwagi na to.Na filmie amerykanin łowi na dosyć wielkie przynęty i trzymanie multika w dłoni oznaczało by - tak mi sie wydaje "kastracje" dłoni i nadgarstka. poza tym włożenie dolnika pod pachę ułatwiło łowienie.Ja lowiac na jerki okolo 100 gram trzymam jeszcze multik w lapie ale jkabym rzucał kijem 230 + przyenta +150 gram to bym lapal nawet za blank w celu lepszego chwytu.NIe wiem jaki model avida kupiłes ale jezeli az tak mocno leci na pysk to nie zostaje nic innego jak łapanie powyżej uchwytu kołowrotka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 8 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2014 (edytowane) A jaki kreciol miales przy tym kiju? Pewnie z 270-280g? To dokrec tam kolowrotek o masie 350-360g i bedziesz operowal kijem bez jego lecenia na pysk, trzymajac go "standardowo" przy stopce miedzy palce Pisalem juz kiedys, ze Avid ma krotki dolnik i lepiej sie lowi z ciezszymi kolowrotkami, bo lepiej go wywazaja. No ale wtedy zostalem zrugany, ze bzdury gadam Edytowane 8 Czerwca 2014 przez Żbiku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cristovo Opublikowano 8 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2014 (edytowane) .............. Edytowane 6 Marca 2015 przez cristovo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grunwald1980 Opublikowano 9 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2014 Argument.Skraca sie dlugosc kija o te kilka cm, lepiej wyzej polozyc uchwyt wyjdzie na to samo.Ja rowniez trzymam od pewnego czasu wyzej, no ale nie o to chodzi aby kombinowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 9 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2014 Ja mam Avida AVS90MHF2 i też czasami trzymam za foregrip - nic niesamowitego w tym nie widzę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saw Opublikowano 9 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2014 Czy ktoś z Was trzyma w ten sposób wędzisko? Albo może nawet specjalnie zbroił je tak, żeby miało duży, pasujący do dłoni foregrip? Myślałem, że to jedynie element estetyczny, który powinien być możliwie krótki, niewidoczny, filigranowy... Pozdrawiam cristovo Specjalnie zbroję tak niektóre swoje kije, trzymam w ten sp,osób przy jigowaniu łowiąc sandacza. pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 9 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2014 Zadnej wedce czy rekojesci nie poswecilbym kilku (nastu) godzin lowienia celem przyzwyczajenia sie, lub przekonania do niej Taka mam nature. Takie schematy myslowe. To wedka ma byc dostosowana do mnie - poza kijami na sumy i do trollingu zadna nie ma foregripu - za to kompletnie niemodne oldschoolowe uchwyty NPS16. Mialem okazje wedkowac z osobami trzymajacymi za foregrip. Zdecydowanie wyglada to lepiej niz trzymanie ponizej kolowrotka Pozdrawiam i zycze wiecej "akcji" nad woda, a mniej czasu na przemyslenia Guzu 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leadrock Opublikowano 9 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2014 Czy ktoś z Was trzyma w ten sposób wędzisko? Albo może nawet specjalnie zbroił je tak, żeby miało duży, pasujący do dłoni foregrip? Myślałem, że to jedynie element estetyczny, który powinien być możliwie krótki, niewidoczny, filigranowy... Pozdrawiam cristovo Właściwie, to zawsze trzymam w ten sposób. Zdarza mi się przy krótkich wędkach (jakieś 2,1m), że trzymam mały palec za stopką kołowrotka, a reszta z przodu.Nie widzę nic dziwnego. Ma to trochę plusów, trochę minusów. Ostatnio ze względu na "+" nawet mój towarzysz wędkarskich wypraw - ojciec, który przez prawie 50 lat trzymał wędki w stylu "2+2" (2 palce przed i za stopką) zaczął przy długich wędkach trzymać się foregripu. Jest coś w tym, co pisał kolega Sławek. Trzymanie za foregrip to dla mnie podstawa przy sandaczowaniu (szczególnie na szybko).Co do zbrojenia - wybieram wędki odpowiednie do takiego trzymania, zdarzyło mi się też dwie przerobić, żeby mi lepiej leżały.Teraz biorę się za zbrojenie wędki i ta kwestia jest dla mnie podstawową. Ale jest jedna różnica między nami - ja bym pewnie z avidowym foregripem nie wytrzymał. Trzymię za przód, ale wymagam foregripu o małej średnicy. Do tego stopnia, że mogę trzymać za goły blank i mi nie przeszkadza. Dla mnie ideał to 2cm średnicy na foregripie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cristovo Opublikowano 9 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2014 (edytowane) .............. Edytowane 6 Marca 2015 przez cristovo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saw Opublikowano 9 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2014 Sprawa wygląda tak, że nawet jeśli zestaw jest perfekcyjnie wyważony (wg. ogólnie przyjętych kanonów) i środek ciężkości znajduję się w miejscu stopki kołowrotka to podczas prowadzenia jakiejkolwiek przynęty i tak wędkarz musi pokonać siłę oporu przynęty w wodzie. Przesuwając środek ciężkości do przodu ręka mniej się męczy, zestaw nie jest usztywniony, po kilku godzinach łowienia mniejsza jest tendencja do opierania dolnika wędki o łokieć co powoduje, że ruch przynęty jest bardziej naturalny i ewentualna jej animacja jest łatwiejsza. W niektórych wędkach fore mam tulipanowy rozszerzany ku górze, podczas trzymania w ten sposób kciuk spoczywa w swojej naturalnej pozycji a palec wskazujący dotyka blanku (podobny uchwyt jak podczas trzymania wędki muchowej). Ergonomicznie, pięknie i komfortowo Podczas holu uchwyt jest pewny, nie ściskam żadnych stopek, gwintów itd. Polecam! Pozdrawiam. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leadrock Opublikowano 9 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2014 W niektórych wędkach fore mam tulipanowy rozszerzany ku górze, podczas trzymania w ten sposób kciuk spoczywa w swojej naturalnej pozycji a palec wskazujący dotyka blanku W "naturalnej pozycji"? Chcesz mi powiedzieć, że jestem wynaturzony? Dla mnie to nie jest normalna pozycja. Mnie tulipany męczą jak licho! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saw Opublikowano 9 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2014 Trzymam w taki sposób, że kciuk jest na górze, podobnie jak na fotce z tym, że cała dłoń jest na fore. Moim zdaniem jest to uchwyt bardzo ergonomiczny szczególnie przy jigowaniu i "graniu" dość ciężką przynętą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leadrock Opublikowano 9 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2014 Właśnie tak to zrozumiałem. Ja jestem wynaturzony i kciuk przy tym wszystkim trzymam z boku. Tam, gdzie Ty trzymasz kciuk ja mam wcięcie pomiędzy palcem wskazującym a kciukiem.Tak to jest, jak się matka natura pomyli! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomas81 Opublikowano 13 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2014 (edytowane) Widzę że różne opinie nt trzymania patyka się tu przewijają. Osobiście lubię dobrze wyważone patyczki co oznacza u mnie środek ciężkości usytuowany mniej jak 6cm od środka stopki w stronę topu. I generalnie trzymam wędkę w układzie 3+1, jak na fotce. Jednak przy ostrym opadzie cała łapka spoczywa na fore przez co mniej mi się męczy. I nie jest to odczucie tylko moje, subiektywne, bo kiedyś jednemu kumplowi zaproponowałem takie podejście a on stwierdził że to działa Za to kciuk faktycznie zawsze trzymam u góry. Tu nie ma odstępstw Edytowane 13 Czerwca 2014 przez Tomas81 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 13 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2014 Przy takich uchwytach, jak mam w Phenixach, trzymając kij w "systemie 2+2" kciuk kładę na blanku powyżej foregripu. Pozwala to bardzo wygodnie i naturalnie podbijać przynętę kijem. Próbując chwycić kij w "systemie 3+1" palec wskazujący obejmuje już blank i jest "za cienko" pod dłonią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 13 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2014 (edytowane) Do czego służy foregrip...Wyłącznie do trzymania wędziska, w trakcie zmiany miejscówki Edytowane 13 Czerwca 2014 przez popper 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cristovo Opublikowano 14 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2014 (edytowane) .............. Edytowane 6 Marca 2015 przez cristovo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardi Opublikowano 14 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2014 Trzymam w taki sposób, że kciuk jest na górze, podobnie jak na fotce z tym, że cała dłoń jest na fore. Moim zdaniem jest to uchwyt bardzo ergonomiczny szczególnie przy jigowaniu i "graniu" dość ciężką przynętą. Sławku-co ciekawe dłoń nie ma kontaktu z korkiem,a szkoda bo jest dużo przyjemniejszy w dotyku od gwintu i części z metalu lub tworzywa.Tak bywa w wielu wędziskach ,szczególnie z absurdalnie długimi gwintami.Daiwa swego czasu zaproponowała sprytne rozwiązanie,które mogłem ocenić osobiście.Przy delikatnym dokręcaniu foregripa sprawowało się dobrze,https://www.google.pl/search?q=Daiwa+shogun+spinning+rod&client=firefox-a&hs=nht&rls=org.mozilla:pl:official&channel=fflb&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=VomcU-zIMtHY7AaJx4GwCg&ved=0CDgQsAQ&biw=1280&bih=699#facrc=_&imgdii=_&imgrc=VogirOyuw6taIM%253A%3BIH9g2xoSuM_jeM%3Bhttp%253A%252F%252Fimages.esellerpro.com%252F2515%252FI%252F163%252F46%252Fmed165994.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.wholesaletackle.co.uk%252F166012-daiwa-shogun-advanced-3m-spin-model-no-shak300mhs-spinning-rod.html%3B330%3B165Pozdrawiam dyskutantów-Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 14 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2014 Rozwiązanie, które mi chyba najbardziej odpowiadało, w średniej mocy kijku.http://jerkbait.pl/topic/4877-daiwa-cima-z-rosyjska-cnma-bądź-cuma/?p=964920Nie chwytałem za gwint Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 14 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2014 Ja ostatnio też się łapie na tym, że cała dłoń spoczywa na foregripie. Wygodniej i ręka mniej sie męczy. Starość idzie ???? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fr0ntliner Opublikowano 14 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2014 Piotrek Lipiec zbroił mi kija wyważonego na środek foregripa pod ~200g kołowrotek.Mało tego trzymam wskazujący palec na blanku lub pod w zależności od tego czy prowadzę czy też podbijam.Pozwala mi to zachować lepszy kontakt z przynętą i wyczuć delikatne puknięcia.Zaczep do przynęty w dolniku (dzielona rękojeść) żeby mi nie przeszkadzał Jakbym łowił sumy to może bym i trzymał stopkę między palcami Trzymanie za uchwyt do betoniary to kwestia przyzwyczajeń z przed lat z tytułu np. zbyt ciężkiego kręćka czy też innych powodów.Po to wymyślono rezonanse,specjalnie wyprofilowany pod takowych skss czy jak on się tam zwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zenek Opublikowano 14 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2014 (edytowane) Rozwiązanie, które mi chyba najbardziej odpowiadało, w średniej mocy kijku.http://jerkbait.pl/topic/4877-daiwa-cima-z-rosyjska-cnma-bądź-cuma/?p=964920Nie chwytałem za gwint Bardzo praktyczny uchwyt, ale mi przypadł do gustu poniższyBrak elementów metalowych to duża zaleta na chłodniejszą porę roku Edytowane 14 Czerwca 2014 przez zenek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi