STREMER Opublikowano 9 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2014 Czy ktoś używał tego kijka lub cokolwiek o nim słyszał?Z góry dzięki za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 9 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2014 stremer , jest to najbardziej typowy w świecie noodle , używany do łowienia wszelkiego rodzaju spławianek włącznie ze spławikiem , o kołowym ugięciu , nieskończonej amortyzacji i rozbrajającej pracy , który pomimo tego jest zdecydowanie lepszy , oraz przydatniejszy od odległościówki , którą tak łatwo ożeniono całym stadom frajerów marzących o byciu awangardą polskiej szkoły spinningu . Ha ha .. Ale jeśli chcesz mieć - niektórzy mówią także - posiadać , ultraligtha pełną gębą , szukaj w wyższych seriach St Croix . Avidy to taniocha i właściwie trudno jest go bez złych intencji polecać 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
STREMER Opublikowano 9 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2014 Dzięki za infoZastanawiam się czy nadawałby się na pstrąga na wobler i czy jest na tyle dynamiczny, żeby zaciąć delikatne brania. Lubię długie kije przy łowieniu woblerem i stąd moje zainteresowanie tym kluskiem. Raczej nie wejdę w wyższe modele, a ten akurat mam okazję kupić w niższej cenie.Jeszcze raz dzięki za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 9 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2014 Avidy to taniocha i właściwie trudno jest go bez złych intencji polecać Sam nie wiem czy to żart czy piszesz serio... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grunwald1980 Opublikowano 9 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2014 Majac na mysli taniocha, Slawkowi byc moze chodzi o to ze nie wazne ile masz na kij, on reszte doklada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
STREMER Opublikowano 10 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2014 Sławek, czy znasz jakiś kij o podobnej jakości, bo trochę mnie zaskoczyłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotwitz Opublikowano 10 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2014 Sławek jest zmanierowany , nie słuchaj go . A tak poważnie to chodzi chyba o to, że jak przesiądziesz się z A4 które to było do tej pory super i w ogóle do A8 to jednak stwierdzasz, że A4 już takie super nie jest. Pamiętam jak mój pierwszy AVID wyrwał mnie niemalże z butów, teraz już tak nie jest choć niektóre modele nadal podobają mi się. Mimo wszystko to świetne kije, polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
STREMER Opublikowano 10 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2014 Rozumiem terazDzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 10 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2014 Avid jest serią zdecydowanie budżetową w ofercie pochodzącej z Park Falls i chyba nie będziemy z tego tytułu robili tutaj jakiegoś specjalnego aj waj Da się łowić Avidem , ale po co skoro można - a przynajmniej należałoby łowić Elite . Pamiętajcie , że każda wyższa forma , techniczna , kulturowa czy cywilizacyjna skłania ludzi do ambitniejszych zachowań . Wielu znajomych łowi RX7 albo CD - ekami , to niby co co - mam się do fałszywego chóru chwalców dołczyć , kiedy doswiadczenie a także zwykła praktyka temu przeczy . Mówię jak jest .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hvast Opublikowano 10 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2014 Należałoby łowić Elite? Ambitniej byłoby łowić na kij od szczotki, to byłoby wyzwanie. :-) Nie popadajmy w skrajnośći, Avid to nie kij budżetowy ze stajni St. Croix, takim można nazwać Triumph czy Eyecon i wszystko co jest robione mand in mexico. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 10 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2014 (edytowane) Da się łowić Avidem , ale po co skoro można - a przynajmniej należałoby łowić Elite .Da się jeździć Porsche , ale po co skoro można - a przynajmniej należałoby jeździć Lambo ... Sorry nie to, że jestem posiadaczem Avida - znam jego mocne i słabe strony , ale nazywanie go jakąś taniochą to jak dla mnie pozostawia niesmak lub po prostu pachnie bufonadą . Pomijam, że to nieco nawet niesmaczne w sytuacji kiedy to dla większości ludzi w naszej krainie szczytem marzeń są pachnące sklepem team Dragony czy Daiwa infinity..., ale jak to mówią bogatemu wszystko wolno. Aha i jeszcze jedno , budżetowy to jest Triumph , a dla kogoś kto ma pewnie sprecyzowane preferencje , pomijając jakość wykonania i uzbrojenie Triumph będzie lepiej pasował niż te zaczarowane kije z tajnych ultra szybkich modułów najwyższej półki...Na czym teraz polega definicja dobrego kija - im szybszy tym lepszy ? Widzę, że niektórzy stosują takie zależności , polecam wyżej wymieniony kij od szczotki , nalepić naklejke ptaszyska ubrać w tytany i do boju. Edytowane 10 Czerwca 2014 przez Szymon82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 11 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2014 Akurat te z Meksyku nie różnią się jakością od amerykańskich , czyli nie ma tej przepaści jakościowej jak od chinoli . Avid jest budżetowym równoważnikiem G1000 albo GL3 . No gdzie mu do choćby Tournamenta .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 11 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2014 Takie dywagacje jak najbardziej słuszne, coś można z nich wyłuskać, czy dany kij sprawdzi się do metody połowu.Wszystko z reguły wychodzi w boju, zależy od kilku czynników, choćby od temperamentu i preferencji wędkarza.Do takiego połowu o czym myślisz mógłby się sprawdzić jakiś blank muchowy, niekoniecznie w wysokim module, tylko w odpowiedniej mocy.Tak głośno myślę np phenix elikser-poławiałem nim pstrągi na cienkiej plecionce-idealne trzymanie wściekle walczącej ryby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 11 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2014 Akurat te z Meksyku nie różnią się jakością od amerykańskich , czyli nie ma tej przepaści jakościowej jak od chinoli . Avid jest budżetowym równoważnikiem G1000 albo GL3 . No gdzie mu do choćby Tournamenta .. Z czystej ciekawości, bez złośliwości... czym zatem jest Triumph? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
STREMER Opublikowano 11 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2014 Jak czytam tą dyskusję to odnoszę wrażenie, że nikt nie jest w stanie określić i opisać jakie są zalety i wady tego kijka. Jedynie czego się dowiedziałem to, że nie jest to topowy model. Nie trzeba mieć super wysokiego IQ, żeby wywnioskować, że kij za cenę tysiąca złotych z kawałkiem w detalu nie jest topowy.Mam możliwość kupienia go w dobrej cenie, więc chcę się dowiedzieć czy warto. To ja mam ocenić na podstawie konkretnych opinii czy warto wydać tą sumę biorąc pod uwagę wady i zalety wędki. Na razie tylko kilka opinii jest miarodajnych za które dziękuję. Odnoszę wrażenie, że tylko jedna osoba faktycznie używała tego konkretnego modelu.Chcę nim łowić pstrągi woblerami ok 4-6cm w rzekach o spokojnym uciagu. Jeżeli kij nadaje się do obrotówki to OK. Nie sądzę, żeby był dobry do kogutów ze względu na kluskowatość. Niestety jest to dwuskład, więc w podróży przeszkadza natomiast jeżeli chodzi o akcję jest to zaleta. Obawiam się czy ma na tyle pałera w dolniku, żeby zaciąć z odleglosci na żyłkę i zatrzymać większą rybę. Podejrzewam, że plecionka będzie najlepszym rozwiązaniem na kluskowatość. Obecnie używam zrobionej na muchowym 10-stopowym blanku wędki. Kij gnie się po sam dolnik a pstrągom 50+ jeszcze nigdy nie dałem wyciągnąć z kołowrotka centymetra żyłki. Natomiast uważam, że jest dla mnie trochę za wolny i szukam czegoś z mocniejszym dolnikiemPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotwitz Opublikowano 11 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2014 Poszedłbym oczko do góry z mocą kija. Jeśli lubisz tak długie wędki to ten AVS106MLF2 powinien być dla Ciebie. Osobiście na takie przynęty łowię modelem krótszym, 9'6" i według mnie jest do nich idealny, poza tym ma wystarczająco dużo mocy w dole by przytrzymać większą rybkę, ale jak wiadomo to wszystko zależy od preferencji każdego z nas... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
STREMER Opublikowano 11 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2014 Zgadzam się z Tobą w 100%. Ten model byłby idealny, no ale nie widzę okazyjnych cen na niego ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 11 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2014 Triumph jest ofertą budżetową , tak samo jak Avid , nawiasem mówiąc , nieporównywalnie lepszą od chińskiej "śmieciówki" kipiącej w polskich sklepach albo reklamach . Przezbrojonego naprawdę trudno odróżnić od wyjątkowo solidnego Premiera - nie mylić jednak z P. D.T .. Dla użytkowników wiecznie poszukujących kompromisu cenowego - prawdziwa gratka !Nie wszystko jednak z oferty s&s daje się łatwo adaptować do naszych upodobań albo oczekiwań . A może spróbować - skoro już okazja się trafia i bardzo kusi , poużywać zgodnie z przeznaczeniem - do driftu , floata albo turlanek rozmaitych ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerwz Opublikowano 11 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2014 Obecnie używam zrobionej na muchowym 10-stopowym blanku wędki. Kij gnie się po sam dolnik a pstrągom 50+ jeszcze nigdy nie dałem wyciągnąć z kołowrotka centymetra żyłki. Natomiast uważam, że jest dla mnie trochę za wolny i szukam czegoś z mocniejszym dolnikiemPozdrawiamKij naprawdę wart zainteresowania ale on będzie pracował do ostatniego plastra korka w rekojeści i oczekiwań co do mocniejszego dolnika nie spełni. To jest tylko 6 lb w długim blanku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
STREMER Opublikowano 12 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2014 Odnoszę wrażenie, że ten kij bardziej nadaje się na klenio-jazie :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 12 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2014 (edytowane) Obecnie używam zrobionej na muchowym 10-stopowym blanku wędki. Kij gnie się po sam dolnik a pstrągom 50+ jeszcze nigdy nie dałem wyciągnąć z kołowrotka centymetra żyłki. Natomiast uważam, że jest dla mnie trochę za wolny i szukam czegoś z mocniejszym dolnikiemPozdrawiamWolny kij a z mocniejszym dolnikiem to według mnie dwie różne rzeczy.Może wypada poszukać mocniejszej muchówki w wyższym module. Edytowane 12 Czerwca 2014 przez Jozi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
STREMER Opublikowano 12 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2014 Teraz raczej chcę blank spinningowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 12 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2014 Teraz raczej chcę blank spinningowyTylko czy kij spinningowy spełni Twoje oczekiwania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
STREMER Opublikowano 12 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2014 Jak ten StCroix byłby oczko wyższy pewnie byłbym zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi