Skocz do zawartości

Spinning St. Croix avs106uls2 - opinie

STREMER

Rekomendowane odpowiedzi

stremer , jest to najbardziej typowy w świecie noodle , używany do łowienia wszelkiego rodzaju spławianek włącznie ze spławikiem , o kołowym ugięciu , nieskończonej amortyzacji i rozbrajającej pracy , który pomimo tego jest zdecydowanie lepszy , oraz przydatniejszy od odległościówki , którą tak łatwo ożeniono całym stadom frajerów marzących o byciu awangardą polskiej szkoły spinningu . Ha ha .. :) Ale jeśli chcesz mieć - niektórzy mówią także - posiadać , ultraligtha pełną gębą , szukaj w wyższych seriach St Croix . Avidy to taniocha i właściwie trudno jest go bez złych intencji polecać :)  

• Like 1

Dzięki za info

Zastanawiam się czy nadawałby się na pstrąga na wobler i czy jest na tyle dynamiczny, żeby zaciąć delikatne brania. Lubię długie kije przy łowieniu woblerem i stąd moje zainteresowanie tym kluskiem. Raczej nie wejdę w wyższe modele, a ten akurat mam okazję kupić w niższej cenie.

Jeszcze raz dzięki za odpowiedź

Sławek jest zmanierowany ;) , nie słuchaj go ;) . A tak poważnie to chodzi chyba o to, że jak przesiądziesz się z A4 które to było do tej pory super i w ogóle do A8 to jednak stwierdzasz, że A4 już takie super nie jest. Pamiętam jak mój pierwszy AVID wyrwał mnie niemalże z butów, teraz już tak nie jest choć niektóre modele nadal podobają mi się. Mimo wszystko to świetne kije, polecam.

Avid jest serią zdecydowanie budżetową w ofercie pochodzącej z Park Falls i chyba nie będziemy z tego tytułu robili tutaj jakiegoś specjalnego aj waj  :) Da się łowić Avidem , ale po co skoro można - a przynajmniej należałoby łowić Elite . Pamiętajcie , że każda wyższa forma , techniczna , kulturowa czy cywilizacyjna skłania ludzi do ambitniejszych zachowań . Wielu znajomych łowi RX7 albo CD - ekami , to niby co co - mam się do fałszywego chóru chwalców dołczyć , kiedy doswiadczenie a także zwykła praktyka temu przeczy . Mówię jak jest .. :)

Da się łowić Avidem , ale po co skoro można - a przynajmniej należałoby łowić Elite .

Da się jeździć Porsche , ale po co skoro można - a przynajmniej należałoby jeździć Lambo ...

Sorry nie to, że jestem posiadaczem Avida - znam jego mocne i słabe strony , ale nazywanie go jakąś taniochą to jak dla mnie pozostawia niesmak lub po prostu pachnie bufonadą . Pomijam, że to nieco nawet niesmaczne w sytuacji kiedy to dla większości ludzi w naszej krainie szczytem marzeń są pachnące sklepem team Dragony czy Daiwa infinity..., ale jak to mówią bogatemu wszystko wolno.

Aha i jeszcze jedno , budżetowy to jest Triumph , a dla kogoś kto ma pewnie sprecyzowane preferencje , pomijając jakość wykonania i uzbrojenie Triumph będzie lepiej pasował niż te zaczarowane kije z tajnych ultra szybkich modułów najwyższej półki...Na czym teraz polega definicja dobrego kija - im szybszy tym lepszy ? Widzę, że niektórzy stosują takie zależności , polecam wyżej wymieniony kij od szczotki , nalepić naklejke ptaszyska ubrać w tytany i do boju.

Edytowane przez Szymon82

Akurat te z Meksyku nie różnią się jakością od amerykańskich , czyli nie ma tej przepaści jakościowej jak od chinoli . Avid jest budżetowym równoważnikiem G1000 albo GL3 . No gdzie mu do choćby Tournamenta .. :rolleyes:

Takie dywagacje jak najbardziej słuszne, coś można z nich wyłuskać, czy dany kij sprawdzi się do metody połowu.Wszystko z reguły wychodzi w boju, zależy od kilku czynników, choćby od temperamentu i preferencji wędkarza.Do takiego połowu o czym myślisz mógłby się sprawdzić jakiś blank muchowy, niekoniecznie w wysokim module, tylko w odpowiedniej mocy.Tak głośno myślę np phenix elikser-poławiałem  nim pstrągi na cienkiej plecionce-idealne trzymanie wściekle walczącej ryby.

Akurat te z Meksyku nie różnią się jakością od amerykańskich , czyli nie ma tej przepaści jakościowej jak od chinoli . Avid jest budżetowym równoważnikiem G1000 albo GL3 . No gdzie mu do choćby Tournamenta .. :rolleyes:

Z czystej ciekawości, bez złośliwości... czym zatem jest Triumph?

Jak czytam tą dyskusję to odnoszę wrażenie, że nikt nie jest w stanie określić i opisać jakie są zalety i wady tego kijka. Jedynie czego się dowiedziałem to, że nie jest to topowy model. Nie trzeba mieć super wysokiego IQ, żeby wywnioskować, że kij za cenę tysiąca złotych z kawałkiem w detalu nie jest topowy.

Mam możliwość kupienia go w dobrej cenie, więc chcę się dowiedzieć czy warto. To ja mam ocenić na podstawie konkretnych opinii czy warto wydać tą sumę biorąc pod uwagę wady i zalety wędki. Na razie tylko kilka opinii jest miarodajnych za które dziękuję. Odnoszę wrażenie, że tylko jedna osoba faktycznie używała tego konkretnego modelu.

Chcę nim łowić pstrągi woblerami ok 4-6cm w rzekach o spokojnym uciagu. Jeżeli kij nadaje się do obrotówki to OK. Nie sądzę, żeby był dobry do kogutów ze względu na kluskowatość. Niestety jest to dwuskład, więc w podróży przeszkadza natomiast jeżeli chodzi o akcję jest to zaleta. Obawiam się czy ma na tyle pałera w dolniku, żeby zaciąć z odleglosci na żyłkę i zatrzymać większą rybę. Podejrzewam, że plecionka będzie najlepszym rozwiązaniem na kluskowatość.

Obecnie używam zrobionej na muchowym 10-stopowym blanku wędki. Kij gnie się po sam dolnik a pstrągom 50+ jeszcze nigdy nie dałem wyciągnąć z kołowrotka centymetra żyłki. Natomiast uważam, że jest dla mnie trochę za wolny i szukam czegoś z mocniejszym dolnikiem

Pozdrawiam

Poszedłbym oczko do góry z mocą kija. Jeśli lubisz tak długie wędki to ten AVS106MLF2 powinien być dla Ciebie. Osobiście na takie przynęty łowię modelem krótszym, 9'6" i według mnie jest do nich idealny, poza tym ma wystarczająco dużo mocy w dole by przytrzymać większą rybkę, ale jak wiadomo to wszystko zależy od preferencji każdego z nas...

Triumph jest ofertą budżetową , tak samo jak Avid , nawiasem mówiąc , nieporównywalnie lepszą od chińskiej "śmieciówki"  kipiącej w polskich sklepach albo reklamach . Przezbrojonego naprawdę trudno odróżnić od wyjątkowo solidnego Premiera - nie mylić jednak z P. D.T .. Dla użytkowników wiecznie poszukujących kompromisu cenowego - prawdziwa gratka !

Nie wszystko jednak z oferty s&s daje się łatwo adaptować do naszych upodobań albo oczekiwań . A może spróbować - skoro już okazja się trafia i bardzo kusi , poużywać zgodnie z przeznaczeniem - do driftu , floata albo turlanek rozmaitych ?

Obecnie używam zrobionej na muchowym 10-stopowym blanku wędki. Kij gnie się po sam dolnik a pstrągom 50+ jeszcze nigdy nie dałem wyciągnąć z kołowrotka centymetra żyłki. Natomiast uważam, że jest dla mnie trochę za wolny i szukam czegoś z mocniejszym dolnikiem

Pozdrawiam

Kij naprawdę wart zainteresowania ale on będzie pracował do ostatniego plastra korka w rekojeści i oczekiwań co do mocniejszego dolnika nie spełni. To jest tylko 6 lb w długim blanku.

Pozdrawiam

Wolny kij a z mocniejszym dolnikiem to według mnie dwie różne rzeczy.Może wypada poszukać mocniejszej muchówki w wyższym module.

Edytowane przez Jozi