Skocz do zawartości

Dobra kurtka przeciwdeszczowa?

Kuba Standera

Rekomendowane odpowiedzi

Proponuję kupić coś tanio. Od kiedy spędziłem cały dzień w kurtce która nie oddycha nie chcę nawet patrzeć z ich stronę. Cała była od środka mokra. No bo odzież pod nią tzw techniczna czyli odprowadzająca wilgoć i gdzieś się to musiało zebrać. Teraz stosuję takie ciuchy. Jak lekko pada to kurtka z membraną jeśli deszcz się robi mocniejszy to na ten czas narzucam dodatkowo pelerynę z rękawami z Decathlonu i jest ok

Tomek

Panowie szukam kurtkę na holenderski wiatr i zacinający jesienno-zimowy deszcz do samego marca. Lowie z brzegu i wpadła mi w oko taka kurtka na fajnej promocji: https://graff-team.com/kategoria/wedkarstwo-2/kurtka-wedkarska-629-b

Ktoś posiada? Może coś powiedzieć jak z wodoszczelnoscia?

Wysłane z mojego Mi Note 10 przy użyciu Tapatalka

Też zastanawiam się nad tą kurtką. Niedługo będzie pizgać po plecach, więc czas się przygotować. Ktoś ma, używa?

Powiem tak ja kupowałem ten komplet za około 1300zl spodnie i kurtkę tylko tą krótszą. Badziewie jakich mało cieknie jak druszlak spodnie się same rozpadają guziki odlatują ściągacze pękają jedna wielka masakra i dodam ze użytkuje od 2 sezonów po 20 razy na łodzi ostatnio na Żarnowcu byla delikatna ulewa z 20- 25 min bylem cały mokry jak szczur .Ten cały Bartek to sobie mogą w du..... wsadzić

• Like 3

Powiem tak ja kupowałem ten komplet za około 1300zl spodnie i kurtkę tylko tą krótszą. Badziewie jakich mało cieknie jak druszlak spodnie się same rozpadają guziki odlatują ściągacze pękają jedna wielka masakra i dodam ze użytkuje od 2 sezonów po 20 razy na łodzi ostatnio na Żarnowcu byla delikatna ulewa z 20- 25 min bylem cały mokry jak szczur .Ten cały Bartek to sobie mogą w du..... wsadzić

Ale na obrazku wyglada fajnie :D Dzieki za info bo sie przymierzalem.

Edytowane przez Luckyguliver

Osobiście nie miałem z nim do czynienia, ale zdanie mojego dobrego kolegi, który go użytwkował jest zbieżne...

• 5 miesięcy temu...

Dzień dobry, chciałbym odświeżyć temat. Szukam cienkiej kurtki przeciwdeszczowej, na wiosnę lato. Ma przede wszystkim rzeczywiście dobrze chronić przed letnia ulewa, jeśli mnie złapie (a wieczorem przed komarami) i nie zajmować za dużo miejsca w plecaku. Najchętniej na membranie Gore. Przejrzałem ten wątek i mam wrażenie, ze sprowadza się to do jednego modelu „jeśli ma dobrze chronić przed deszczem to musi być simms pro dry”. Zastanawiam się czy rzeczywiście tak jest i powinienem wysupłać 3000 na cienka kurtkę, czy może w tym sezonie pojawiła się jakas sensowna alternatywa dla Simmsa, powiedzmy w granicach 1000-1500 zł? Lub w komplecie z nieprzemakalnymi letnimi spodniami za 2500? Polecicie coś?

Używam zestawu SG black. Bardzo dobry zestaw w niskiej cenie. Nie jest to jednak cienka kurtka - wiatrówka.

Mam jeszcze Simms Challenger Jacket. Zajmuje mało miejsca, jest cienka. Nie trafiłem w niej na ulewę. Letni deszcze przetrwała bez problemu.

https://hunt-fish.eu/pl/p/Simms-Challenger-Jacket-kurtka-wedkarska/3073

Trochę drożej ale nadal poniżej budżetu: Zestaw Barbarus od GA:

https://www.geoffanderson.com/shop/56-set/369-barbarus-dark-green-set/?gclid=EAIaIQobChMIxsOEsqWb8AIVj9iyCh3QZAcoEAQYAiABEgJTgfD_BwE

Edytowane przez Robert Crocker

Jesli leciutka i na lato i ma byc Simms to ta jest super:

https://www.flyshack.com/DisplayItem.aspx?ItemID=113867&LCI=X

W innym wypadku jak Artur wyzej napisal, nie ma potrzeby ograniczac sie do firm tylko wedkarskich. Jest wiele innych opcji rownie ciekawych i zapewne tez tanszych na membranie Gore. Na przyklad z tych co znam to Marmot robi fajne kurteczki na Gore-Tex'ie.  

• Like 3

• 1 rok później...
Hej Wam. Poszukuję kurtki przeciwdeszczowej, ale na nasze Polskie lato, czyli np 20 stopni i deszcze. Polecacie coś ciekawego, aby była w miarę cienka?

Moim zdaniem, koniecznie poszukaj sobie kurtki z dużymi rozpinanymi zamkami pod pachami, obszernym kroju i porządnym regulowanym kapturem z daszkiem - podczas ulewy w gorący dzień możesz rozpiąć pachy na maksa i suwak w 3/4 i moknąć jak w poncho - inaczej ugotujesz się od środka. Jesienią również będzie łatwiej się odpowiednio ubrać i bardziej komfortowo poruszać mając miejsce na kilka grubszych warstw.

Cywilne ciuchy trekkingowe są bardziej uniwersalne,zwykle lżejsze, lepiej skrojone i możesz je stosować wszędzie bez imażu "separatysty z donbabwe".
Najlepiej "oddychają" najnowsze goretexy, membrany e-vent i Patagonii, ale są cholernie drogie. Trzymaj się z daleka od wszelkich marketowych "texów" - większość z nich nie nadaje się na spacer z psem. Cieńsze membrany typu Paclite są delikatniejsze, ale bardziej pakowne i możesz je mieć zawsze w plecaku na wypadek deszczu.

Aktualnie od 5-6 lat noszę w plecaku kurtkę z GoreTex Paclite Nike Performance Wear czy jakoś tak, uszyta jak worek, bez kieszeni, długie suwaki pod pachą i kiepski kaptur.
Kupiona za grosze i chyba jako jedyna kurtka z goretexu nigdy mnie nie zawiodła i ani razu nie przemokła. Pewnie dlatego, że w ogóle o nią nie dbałem.

• 2 tygodnie później...

Ja kupiłem na ten sezon coś takiego (+spodnie). Jeszcze osobiście nie testowałem w ulewie a tylko w deszczyku, ale kumpel z forum, który mi ją polecił, twierdzi, że daje radę w mocnym deszczu.

Komplet to klasyczna narzutka na ubranie, które mamy na sobie. Spodnie nawet nie mają kieszeni. Bardzo lekka

https://allegro.pl/oferta/wojskowa-kurtka-brytyjska-goretex-mvp-ddpm-190-112-12274161698

Edytowane przez BOB
  • Like 1

Ja kupiłem na ten sezon coś takiego (+spodnie). Jeszcze osobiście nie testowałem w ulewie a tylko w deszczyku, ale kumpel z forum, który mi ją polecił, twierdzi, że daje radę w mocnym deszczu.

Komplet to klasyczna narzutka na ubranie, które mamy na sobie. Spodnie nawet nie mają kieszeni. Bardzo lekka

https://allegro.pl/oferta/wojskowa-kurtka-brytyjska-goretex-mvp-ddpm-190-112-12274161698

Mam od lat DPM brytyjski tylko w ciemnym kamuflażu i polecam.