Skocz do zawartości

Dobra kurtka przeciwdeszczowa?

Kuba Standera

Rekomendowane odpowiedzi

Dla przypomnienia - goretex jest kiepską kurtką przeciwdeszczową , której użytkownicy wyglądają niczym gigantyczne chińskie kolektywy , no a i renomę ma równie dobrze uzasadnioną jak inteligentny proszek do prania . Chociaż niektórzy to coś kupują - szczególnie bardzo delikatne mężczyzny , wielbiące komfort termiczny .. a ja się na to zgadzam , bo cóż mogę więcej zrobić ? Byłbym niegrzeczny :)

Pele , chyba nie chcesz mi zacząć udowadniać , że sweter czy skarpety z merynosa albo wielbłądziej wełny , jest gorszy od polaru ? Polar to zwykły badziew .. Tfu !! , niezwykły badziew .. :)

nie rozumiem twojego nastawienia slawku. może kiedys ci kurtka przemokła czy coś

jednak według mnie kurtka z jaką kolwiek membrana jest o wielle lepsza pod każdym względem niż bawelniany płaszcz nasaczony bawiliśmy lojem. Koszulki z merynosa to inna bajka i nie mogą one grać jako argument.

Sławku, ale weź no mnie, tak po chłopsku, w podpunktach napisz, dlaczego kurtka z Gore czy z HyVentem jest zła dla wędkarza, jako kurtka przeciwdeszczowa?

W takiej Irlandii, pipa lekka by była gdyby nie nosiło się co uchroni przed wiatrem, deszczem, będzie łatwe do schowania w kieszeni kamizelki.
Ile waży ten Twój wymarzony kubrak przeciwdeszczowy, smarowany łojem? Jak duży jest po złożeniu?

Ja pakuję cały swój sprzęt w jedną kamizelkę + kieszenie w woderach.

Jak miałbym się spakować w sprzęty, które pamiętają czasy R. Amundsena, to na szybkie wędkarskie rozpoznanie terenu, zabierałbym ze sobą plecak wielkości amerykańskiej lodówki + do tego ze dwa muły :P

Nie wiem naprawdę co jest nie tak z tym Gore, że jest niedobry na deszcz... Dziś prawie 3 godziny spinningowania w deszczu i nie mogłem narzekać. Po 3 godzinach dopiero warstwa wierzchnia przestała dobrze "perlić" wodę ;) Ale do przemoknięcia, to jeszcze kilka lat takiego deszczu.

Nowy jestem na forum, nie znam się ;) Nie znam Ciebie Sławku, Twojego poczucia humoru, nie wiem kiedy robisz sobie jaja, a kiedy mówisz poważnie :D

Zdrówka życzę!

P.S z wełny merynosa noszę tylko 2 pary skarpet :D Tak, zawsze na rybach mam dwie pary skarpet na sobie, zima, lato, zawsze dwie, z merynosa + coś tam sztucznego w małej ilości. Tyle naturalnych rzeczy w moim ubraniu. A nie! czapkę mam jeszcze w 65% z bawełny, a jak noszę kapelusz, to 100% bawełny :P

• Like 5

Zawsze jest dobry czas , aby się odrobinę pośmiać . Także z siebie ..  :D  Nie wyznaję ślepo zbioroewgo , goretexowego dogmatu , zakładam tutaj różnorodność poglądów , oraz mnogość wyborów , których to czuję się zobowiązany bronić przed popkulturowym walcem . W goretexowej psychozie znajduję więcej dętej mniemanologi niż faktów - to jestem przeciw .. :)

Pele , moja niezawodna przeciwdeszczówka mieści się zrolowana w małej kieszeni kamizelki , ale wolałbym elegancka kurtkę z hyfdrofobizowanej gabardyny albo popeliny . Oddycham płucami , myślę samodzienie , nie wierzę w każdą bzdurę , którą mi świat serwuje . Jestem tego wart .. :)

boski - Simms jest z Chin . Odpada ..

• Like 1

Mój Simms jest z USA ;)

Wiesz, ja nie jestem typem, który da sobie wmówić, że ciasne rurki są wygodne, a jajka ściskają tylko przy siadaniu ;)

Poużywam, potestuje, jak mi się sprawdza, to przy tym zostaję, jak nie... wypad z baru.

Czy będę ludziom polecał produkty z dobrymi membranami? TAK! Czy będę je chwalił jako gniotsja/niełamjotsja? i bezobsługowe? Hell NO!

Z dobrą kurtką/spodniami z membraną, trzeba umieć się obchodzić, to nie nawoskowany brezent tylko delikatna rzecz. To jak z wędkami w włókna węglowego... to już nie spinning ze stalowej szpady czy floretu ;) Umiesz się obchodzić, łowisz fajnie i przyjemnie.

Co do śmiania się ;) Musiałbyś mnie poznać w realu nie w sklepie się znaczy) wiedziałbyś że jestem jednym z tych pozytywnie pier*** ;) Uwielbiam dobry żart, a z siebie? hmmm śmieję się z samego siebie za każdym razem jak patrzę w lustro :P

Zdrówka!

• Like 4

• 1 miesiąc temu...

A czy ktoś używał kurtki: http://www.decathlon.pl/kurtka-myliwska-lekka-mska-glenarm100-id_8183549.html

Potrzebuję zaczerpnąć opini, zastanawiam się nad jej zakupem, na więcej niestety nie mogę sobie pozwolić.

Edytowane przez Sandacz23

A weź tu teraz znajdź coś spoza Chin...... :( .

Mam komplecik z Polskiej firmy Kama .Jak na razie same plusy i niema sie do czego przyczepić .No może i cena sklepowa jest spora ale można wybierać jak to jest w naszym hobby -jedni łowią na Jaxona i chwalą ,inni na Batsony itd.

A czy ktoś używał kurtki: http://www.decathlon.pl/kurtka-myliwska-lekka-mska-glenarm100-id_8183549.html

Potrzebuję zaczerpnąć opini, zastanawiam się nad jej zakupem, na więcej niestety nie mogę sobie pozwolić.

Mam taką http://www.decathlon.pl/kurtka-turystyczna-lekka-mska-arpenaz-300-id_8300414.htmlteż na ichnej membranie. Jestem naprawdę zadowolony.

Półtorej godziny średniego deszczu wytrzymuje... przetestowane. Jak na membranę 2000 oddychalność na przyzwoitym poziomie.

Moim zdaniem bardzo dobry produkt jak na tą cenę.

• Like 1

A moze cos innego? 

Są to fajne kurtki, ale ich nie miałem na grzbiecie więc nie pomogę.

Za to niedawno też stałem przed podobnym problemem i gryzłem się z tematem. Poszedłem jednak drogą wojskową i kupiłem to:

http://www.armyshop-asg.pl/obraz.php?nazwa1=DSC_5153.JPG&zid1=17

I mówiąc szczerze jest zajebista. Ale: ma bardzo pojemny kaptur z daszkiem, który trochę przeszkadza ja się nie ma czapki, i nie można go idealnie wyregulować. Za to nie ma szans zmoknąć.

Wiem, wiem. Zaraz Sławek się przejedzie, że to uniformy dla ludzi myślących po z góry wiadomych torach, i w ogóle dizajn jest z czapy. Ale stwierdziłem pragmatycznie, że grunt to najlepszy dostępny materiał za cenę rozsądną.

Aha, na rynku jest mnóstwo podróbek - Helikon i jeszcze coś tam. To zupełnie inne materiały i parametry. Polecam oryginał.

Są to fajne kurtki, ale ich nie miałem na grzbiecie więc nie pomogę.

Za to niedawno też stałem przed podobnym problemem i gryzłem się z tematem. Poszedłem jednak drogą wojskową i kupiłem to:

http://www.armyshop-asg.pl/obraz.php?nazwa1=DSC_5153.JPG&zid1=17

I mówiąc szczerze jest zajebista. Ale: ma bardzo pojemny kaptur z daszkiem, który trochę przeszkadza ja się nie ma czapki, i nie można go idealnie wyregulować. Za to nie ma szans zmoknąć.

Wiem, wiem. Zaraz Sławek się przejedzie, że to uniformy dla ludzi myślących po z góry wiadomych torach, i w ogóle dizajn jest z czapy. Ale stwierdziłem pragmatycznie, że grunt to najlepszy dostępny materiał za cenę rozsądną.

Aha, na rynku jest mnóstwo podróbek - Helikon i jeszcze coś tam. To zupełnie inne materiały i parametry. Polecam oryginał.

mógłbyś jeszcze raz zapodać odnośnik , bo u mnie nie działa

Witam Panowie

A ja nabyłem drogą kupna w netowym sklepie militarnym kurteczkę - nówkę, która ma na plecach napis

ROYAL MAIL

Innymi słowy kapota dla angielskich listonoszy...A wiecie jakaż pogoda rządzi w tym kraju i jaką fuchę mają tamtejsi listonosze....

No powiem Wam, że jest poprostu świetna, z królewskimi kolorami- a jakże.

Pozdrawiam

Alek

U mnie również.

U mnie co dziwne dziś również. A wczoraj działało :D

Proszę, w innym sklepie: http://usarmy.pl/parka-ecwcs-gen-2-ucp-o_203.html

Tu akurat w absurdalnej cenie. Można wyrwać za połowę a używkę za 1/4 ceny. Kto jak uważa... Tylko jeszcze raz, uwaga na podróby...

A apropos wdzianka pocztmistrza, to kiedyś zanabyłem okazyjnie od kumpla komplet - Oryginalny Windstopper (gore) i kurtkę Gore-texową za.... chyba 70zł. Jednak w tym nie chodziłem, bo jakoś jednak znaczek Deutsche Post mi nie pasił i rozdałem. Z tego co wiem nosi się świetnie i nie przemaka. Zapewne Ty też będziesz zadowolony.

Edytowane przez DanekM
  • Like 1

• 3 tygodnie później...