Skocz do zawartości
  • 0

Szybkie pytanie przed zakupem łódki

Alexondre

Pytanie

Witam,

Właśnie się wybieram oglądać tą łódkę: http://kleinanzeigen.ebay.de/anzeigen/s-anzeige/angelboot+aussenborder+trailer/205147677-211-1151

Po rozmowie przez telefon wszystko wygląda super. Jednak mam pytanie odnośnie silnika tzn. czy te 2kw będzie wystarczające do tego rodzaju łódki? Głównie będę pływal po rzece maas w Holandii oraz jej rozlewiskach takich jak np. Leukermeer.

Z czasem chciałbym dokupić jakiś silnik elektryczny do przemieszczania się z miejscówki na miejscówkę

post-57382-0-83600400-1402310091_thumb.png

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

@suhhar

Coś mocniejszego tzn? W holandii jest takie prawo, że można pływać łódkami do 15m jednak pod żadnym pozorem przy maksymalnych obrotach łódka nie może przekroczyć 20km/h, inaczej 500 euro mandatu >_<

Z prądem czy pod prąd te 20 km/h? Jak już kupisz tę łódkę to spróbuj przepłynąć się i zmierzyć  prędkość max na tym silniku 3 konnym i może dojdziesz do wniosków że 7-konny będzie dobry żeby nie przekroczyć tej prędkości.

Bo nic innego nie przychodzi mi do głowy :wacko:

• 0

Z prądem czy pod prąd te 20 km/h? Jak już kupisz tę łódkę to spróbuj przepłynąć się i zmierzyć  prędkość max na tym silniku 3 konnym i może dojdziesz do wniosków że 7-konny będzie dobry żeby nie przekroczyć tej prędkości.

Bo nic innego nie przychodzi mi do głowy :wacko:

Mają tam fotoradary czy stoją w trzcinach z suszarką ;)

• Like 1

• 0

To znaczy tak....wsiadaja i sprawdzaja czy lodka fizycznie moze przekroczyc te 20km/ h?

Czy silnik moze byc potwor ale wolno plywac i tak te 20km/ h?

Moze to byc tak jak w Szwecji, ze np. kary za naduzycie alkoholu na lodce sa duze, natomiast zeby to ewentualnie sprawdzic podjada do ciebie tylko w wypadku jak robisz cos pozbawionego sensu, typu plywanie szybkie zygzakami po wodzie 1m, najezonej skalami...

Gumo

• 0

Nie wiem dokładnie jak to wygląda z tym sprawdzaniem prędkości. Holandia to bardzo dziwny kraj.. Byłem i oglądałem tą łajbę i za 2 godziny jestem umówiony na "przejażdżkę", wtedy ocenię jak to wygląda. Ma tez motor 10ps i mówił ze to za dużo na tą łódkę i że pływa na tym 2kw..

• 0

Z reguły mniejsza łódka, taka powiedzmy do 4,5 m przy prędkości ok. 20 km/h lub lekko powyżej zaczyna wychodzić do ślizgu. Chyba po to takie ograniczenie by nie szaleć po prostu. Poza tym pchanie wody z prędkością kilkunastu km/h czyli taką tuż przed ślizgiem jest bez sensu. Raz, że silnik żre paliwa, dwa żadna to przyjemność i wtedy faktycznie nie ma najmniejszego sensu zakładać większego silnika. Niemniej jednak ten silniczek zamieniłbym na 5-6 hp . Będzie ciszej i więcej mocy pod prąd rzeki.

• 0

jakbym słyszał honde mojego brata 2.3km pierdzi i głośna, słabo płynie ale malutko pali. Ostatio pływałem z kolegą co ma tohatsu 5km z linią paliwową, tym mógłbym pływać cały dzień, cichutki i też malutko pali. Jak dobra cena to bierz łajbe z silnikiem popływasz bedziesz wiedział o co koman a później zawsze motor możesz zmienić.

• 0

Ta pierdziawka da Ci w kość przy długich przelotach.Przy 6 KM i dwóch cylindrach masz komfort nie odkręcasz manetki na full a zarazem bezpieczeństwo jak trzeba wiać przed burzą. Łódka nie jest typem ślizgacza więc rekordów za które Cię aresztują  :ph34r:  bić nie będziesz.