Skocz do zawartości

Przypony szczupakowe, co i jak robić?

Tommek

Rekomendowane odpowiedzi

w watku o softjerkach pokazalem jak zrobic przypony ze stalki bez zaciskow, na podforum adama slodowego pokazalem jak montuje przypony, albo z tytanu, albo z hard-mono (nie pamietam juz dokladnie), przy uzyciu zaciskow i kleszczy

na co nalezy zwrocic uwage?

potrzebne sa specjalne kleszcze, kombinerki & co. mozesz zapomniec

rurki zaciskowe nie moga byc za duze, bo przypon bedzie sie w rurce krzyzowal i po zacisnieciu peknie

odpowiednia technika montazu jest wazna

zaraz poszukam jakichs fotek :D

no to dobrego odbioru :D zdjecia robil kolega dietmar ;)

chcialby zwrocic uwage, ze ponowne przekladanie kawalka przyponu przez rurke zaciskowa sluzy jako zabezpieczenie przed wyciagnieciem z zacisku i nie musi byc przeprowadzane 'droga zewnetrzna', ja ten krotki kawalek wrzucam do wewnatrz i dziala tak samo dobrze

post-24-1348914210,1866_thumb.jpeg

post-24-1348914210,2299_thumb.jpeg

post-24-1348914210,3226_thumb.jpeg

post-24-1348914210,3791_thumb.jpeg

post-24-1348914210,6203_thumb.jpeg

post-24-1348914210,9283_thumb.jpeg

@Tommek

Ja zamiast specjalistycznych zaciskarek, używam starych kombinerek które mają rozwalony przecinak , do tego stopnia, że prześwit który jest - nie jest w stanie przeciąć tulejek przy zaciskaniu. Póżniej załącze zdjęcie tej mojej zaciskarki.

Jest to rozwiązanie bardzo tanie i co najważniejsze skuteczne.

W bezmała każdej zakużonej piwnicy znajdziesz jakieś klekoty.

PZDR

Zanderix

tak, jest duza roznica, podwojnych uzywa sie do grubych przyponow z takich materialow jak hard mono czy FC, albo do bardzo grubych przyponow stalowych (polowy morskie), do ich zaciskania sa potrzebne jeszcze bardziej specjalne szczypce, zaciskajece 'tuleje' w srodku i rozgniatajac ja od wewnatrz na zewnatrz

• 2 lata później...