Skocz do zawartości

Przypony szczupakowe, co i jak robić?

Tommek

Rekomendowane odpowiedzi

Może kogoś zainteresuje info. że w WMH na Spójni jest do kupienia plecionka tytanowa Drenan.Dostępna jest 30 i 40 lb. ostatnią 20 lb.kupiłem ja ;) jest bardziej miękka i elastyczniejsza od Terminatora.Cena 89 zł za 5 metrów.

Pozdrawiam.Paweł

Są też dedykowane do niej tulejki zaciskowe tej samej firmy

post-1056-1348915423,4419_thumb.jpg

jest to multistarnd czy single strand?

te zaciski to standardowe tulejki drennan :D

Chyba multistrand :huh: jest to splot kilku cieniutkich drucików.

A to że napisałem tulejki dedykowane,to chodziło mi o wytrzymałość 15-28 lb.Wiadomo że użyć można każdej tulejki ;)

Mozesz poprobowac, zaciski sie totalnie nie sprawdzaly, mocno, lekko jak tylko chciales, bralo sie to za kretliki i rozciagalo kombinerkami i ryp....

Ciut lepsze bylo zaplatanie kretlika ale dalej kicha na maxa. Tez sie bardzo cieszylem jak owe cudo zakupilem ale realia szybko zweryfikowaly, zdazylem jedynie wyciagnac szczupaka ponad 90 cm w Szwecji ale nie wiem jakim cudem :D :D :D

Bujo

No nic,popróbuję różnych sposobów,może wiązanie węzłem będzie lepsze.Zobaczymy.A jak będzie do d..py to mam spory zapas Terminatora.

Pozdrawiam.Paweł

Tez kicha :( Tulejek uzywalem tez Drennana, pozniej Mustada, zaciskane byly oczywiscie specjalnymi kombinerkami. Moze to jakis przypadek ale moje odczucia sa bardzo negatywne :(

Bujo

Potwierdzam to co pisze Bujo.Zrobiłem przypon i sprawdziłem przy użyciu wagi elektronicznej.Nie wytrzymała nawet 5 kg. i pękła na krętliku.W tym układzie nie polecam,lepiej kupić o połowę tańszego Terminatora,ten jeszcze mnie nie zawiódł Embarassed

Pozdrawiam.Paweł

• 2 tygodnie później...

-@Pitt !

Zalecasz drut czy plecionke z tytanu ?.

http://www.terminatorlures.com/leaders/titanium_leaders/

pytanie nie do mnie co prawda, ale:

jeśli kasa nie gra roli to preferuję plecionkę, super miekka, nie odkształca sie (drut w sumie tez), nie zakłóca pracy. choc przy duzych wobkach ostatnio stosuje rownież drut i jest calkiem ok

A co myślicie o stosowaniu fluorocarbonu przy łowieniu szczupaków? Od jakich średnic waszym zdaniem zaczyna się ta bezpieczna granica nie do przegryzienia ?

wszystko da sie przegryźć - kwestia czasu oraz wyposażenia szczęki :D

Ja nie lubie stosować FC jako zabezpieczenia przed odgryzieniem (uznaje tylko stal). Jesli chodzi o srednice FC to swego czasu bylo o tym na forum - jesli dobrze pamietam (sprawdz prosze sam) to było to gdzies na poziomie 0,6-0,7 mm

do czystego mam dostep - ostatnio kupilem splatany z duuuuzej ilosci pojedynczych nitek stalowych w cenie 4 zł / mb - bralem dla siebie 20kg. oraz 9kg jako zabezpieczenie do bialego drapieznika w miejscach ktore tego wymagaja... :D

jesli chodzi o te w otulinie to mam troche na zbyciu ale glownie zielone i o mocy 5-7 kg. wieksze tzn mocniejszy juz zuzylem :mellow:

może być i czysty i w otulinie,byle dobrej jakosci,bo tej linki jaxona nie mogę polecić

Kupiłem tą do 18kg i użytkuję od zeszłego roku od jesieni - na żadnej rybie mnie nie zawiodła. Piekielnie mocna.

http://allegro.pl/linka-przyponowa-stalowa-5m-wytrzymalosc-1 3-6kg-i1573457762.html

-@Pitt !

Zalecasz drut czy plecionke z tytanu ?.

http://www.terminatorlures.com/leaders/titanium_leaders/

zalecam towar dobrej jakosci, czy bedzie to plecionka stamina, czy single strand terminatora nie odczujesz wielkiej roznicy ...

natomiast roznica bedzie jak kupisz single strand firmy BOA to straszny syf

Do mnie idzie ta (i nie tylko):

http://cgi.ebay.pl/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=270662 316688&ssPageName=ADME:L:OU:PL:1123

Ma również inne rozmiary. Tulejki, krętliki, agrafki też można kupić na jego aukcjach co też zrobiłem. Niedroga wysyłka. Całego tego majdanu spodziewam się po niedzieli.

• 1 rok później...