Skocz do zawartości

Przypony szczupakowe, co i jak robić?

Tommek

Rekomendowane odpowiedzi

na każdym zacisku po jakimś czasie linka pęknie zwłaszcza przy wobach.dobrym sposobem jest skręcenie linki na 3-4cm i zgrzanie otuliny.ja stosuję linki jubilerskie które kosztują grosze.dobry sprawdzony sposób polecam.

W jakiej grubości i jak szcujesz wytrzymałość?

do 0.35mm ok 4kg ; 0,45mm ok6kg ; 0,7mm 10-12kg. testowałem zgrzaną na prosto ok 3 cm i także zdawało egzamin,skręcam dla pewności można jeszcze zastosować cienkie rurki termokurczliwe na końcówki linki zgrzewu żeby się linka nie zadzierała.dostępna w kolorystyce do wyboru.na początku kumple patrzyli z niechęcią ale gdy zawiodła kolejna seryjna stalka też sami zgrzewają.

Zamówiłem wspomnianą linkę z ciekawości. Dzisiaj na szybko skręciłem przypon

post-45714-0-44882300-1350314821_thumb.jpg

i......... do testów statycznych.

Testy obciążeniowe wskazały, że daje radę 4 kg bez najmniejszego problemu, natomiast podwojenie ciężaru (do 8 kg), powoduje jego natychmiastowe zerwanie.

post-45714-0-32440200-1350315239_thumb.jpg

post-45714-0-56837000-1350315308_thumb.jpg

Niestety nie miałem pod ręką dogodnego obciążnika o masie 6 kg by sprawdzić co by było gdyby...

Na pocieszenie pozostaje fakt, że 8 kg nie wytrzymuje również popularna "stalka" no name, w zielonej otulinie, dostępna w większości sklepów.

post-45714-0-25782900-1350315347_thumb.jpg

Wniosek, jak dla mnie.

Niezła i niedroga linka, chociaż trzeba zauważyć, że jest w stanie nieuzbrojonym /krętlik+agrafka/.

Miękka i łatwa w montażu.

Moc bez szaleństw ale jeśli wszystkie odcinki są o podobnej /wyrównanej/ mocy, na pewno warta jest zachodu :)

Oczywiście, to tylko jedna statyczna próba ale może dać jakiś wstępny obraz, o czym mowa.

Na metrówki bym się z nią nie wybierał ale....są chyba grubsze linki "jubilerskie" ;)

Edytowane przez popper

Zaczałem testy i lipa. Linki kupiłem takie jak @Popper

Pierwsze 2 próby z linką 1,00 mm i dwa razy linka przy około 20-25 kilo wysunęła sie ze zgrzewu. Może za mało razy splotłem linki a może za mało zgrzałem? Nie poddaję się. Spróbuję teraz z najcieńszą 0,45 mm.

Ciekawe czy wyniki będą porównywalne do testu kolegi.

Na gorąco: w porównaniu z linkami AFW to szrot. Linka - mierząc bez otuliny - AFW 0,44 mm wytrzymuje 24-25 kg przy deklarowanych 27 kg a chińska linka jubilerska 0,38 mm 9-9,5 kg a 0,61 20-21 kg.

Wkrótce cały test. w nowym watku.

A myślałem, że bardzo tanio może być dobrze bo ta jubilerska kosztuje niecałe 5 zł. za 1 mm/13 m lub 0,8 mm/28 m lub 0,45 mm/100 m.

A AFW kilka razy więcej.

Mimo to na 100% pozostaje przy linkach American Fishing Wire. Tym bardziej, że trzymają deklarowana wytrzymałość.

@Popper, twoja 0,45 mm trzymała sie przy 4 kg a była bez szans przy 8 kg bo faktycznie wytrzymuje 5-5,5 kg.

@Busz231 - ten pomysł na zgrzewanie linek w otulinie jest bardzo dobry. Rurka termokurczliwa wskazana.

Test pod tym adresem:

http://jerkbait.pl/topic/18160-test-statyczny-wytrzymalosci-na-zrywanie-linek-jubilerskich-przyponowych-by-godski/

Edytowane przez godski

@Popper, twoja 0,45 mm trzymała sie przy 4 kg a była bez szans przy 8 kg bo faktycznie wytrzymuje 5-5,5 kg.

Analizując różne "przyłowy", do których przytroczone były przypony, w zasadzie mój osąd był trafny. Na metrówki bym tego nie zabrał, natomiast jako podręczny, tani i na krajowe standardy i owszem. Patrząc na stronki Allegro widać, jak wielką podaż (i pewnie popularność) mają tanie(? ;) ) przypony o wytrz. około 5 kG

Edytowane przez popper