Skocz do zawartości

Wędka do połowów Wiślanych brzan?

OloPe

Rekomendowane odpowiedzi

Czy wędka na blanku Batson XST1264F RX8 3,20 c.w 10-28 linka 10-17, Fast Med będzie dobrym narzędziem do połowów Wiślanych brzan?

Witam,

Biorac pod uwage ostatni czas na forum moja odpowiedz jest nastepujaca- wedke taka mam od lata. Lapalem nia pstragi na wielkiej rzece, woblerkami 4 cm+, lipienie obrotowkami w rozmiarze Meppsa 3 ( zylka 0.24), zaliczylem tez pare dniowek na jeziorze lapiac szczupaki na gumki i woblery.

Na tej podstawie jestem kategorycznie w stanie stwierdzic ze wedka bedzie 100% strzalem w dziesiatke przy polowie brzan <_< <_< <_<

A tak juz na powaznie to blank ten ma dosc delikatna szczytowke i mocny dolnik. Wszystko zalezy od przynet jakich zamierzasz uzywac. Z rybami powinna dac sobie rade.

Pozdrawiam,

Bujo

P.S. W marcu pewnie pojade do Meksyku to postaram sie sprawdzic jak nada sie tez do polowu tarponow, bonefishow czy bluefishow. Bedzie to bardzo miarodaja opinia :D :D :D

Ja w tym roku łowiłem kijem 2,75m do 12lbs do tego dobra żyłka 0,22 w połowie sezonu przesiadłem się na plecione 15lb. Na ten patyk i na żyłke 0,22 wycholowałem największą rybe sezonu. Hol trwał koło 5 minut. Myśle, że na kij zbudowany na podamy przez ciebie blanku spokojnie sobie poradzisz. Pytanie tylko jak bedzie się rzucało z niego brzanowymi wobkami??

Na twoim miejscu zastanowił bym sie jeszcze nad Lamiglasem Certified Pro XSH 1022MT lub XSH 1142MT. Ja w nadchodzącym sezonie na brzamy zakupiłem sobie kijek 9'5 16lb.

PS. A czemu twój nowy patyk ma być taki długi??

Pozdrawiam

Dzięki wszystkim za opinie i sugestie :D Kij ma być pierwotnie na bolki, dlatego taki długi. Tak więc po nowym roku chyba wezmę się za zbrojenie.......:D

Olgierd, patyk na brzany w sam raz :D Ja właśnie takiego sobie będę budował - nie tylko na brzany <_<

Wiem wiem :D To właśnie po rozmowie naszej wybrałem ten blank. Ale mój będzie ładniejszy :mellow: :mellow: :mellow:

Według mnie to będzie potęga :D

Ale przezorny zawsze ubezpieczony, w razie jakby usiadła jakaś wielka panna z wąsami.

Rok temu kolega złowił metrową brzanę, tyle że na sumowy sprzęt. Nie wiem jakby to było na spinning ...

Witam,

Czy ta ryba zostala moze zwazona? Pytam sie z ciekawosci bo chcialbym porownac do tutejszych.

Pozdrawiam,

Bujo

Olgierd, patyk na brzany w sam raz :D Ja właśnie takiego sobie będę budował - nie tylko na brzany <_<

Wiem wiem :D To właśnie po rozmowie naszej wybrałem ten blank. Ale mój będzie ładniejszy :mellow: :mellow: :mellow:

W takim razie już dziś zapraszam obydwu kolegów nad rz.Bug 1 maja 2009r (atakujemy bolenie) :D ,przy okazji pomacam Wasze nowe zabaweczki może i ja zachoruje na podobny kijek :D

Jesli chodzi o brzany na Wisle i kij, ktory by pod nie pasowal to musi spelnic dwa wymogi: powinien dac szanse wyholowania duzej silnej ryby w pradzie zwalajacym z nog i umozliwic operowanie niewielkimi kilkugramowymi woblerkami na sporych odleglosciach i poprowadzic je.

Sila rzeczy wiec kij musi byc dlugi...jezeli jednak przekroczy sie 3m to pojawia sie utrudnienia w podbieraniu...no i trzeba bedzie sie zmagac z tym kijem w tym bardzo silnym pradzie...

Mnie wyszlo okolo 2,75..

A i jeszzce jedna rzecz....zlwaszzca jak ktos lowi z brzegu bardzo dobrym patentem jest rezygnacja z dolnej kotwicy i zastapieniu jej srucina. Moze to byc rowniez dodatkowa stabilizacja w silnych pradach...

Gumo

Łowię tym kijem z łodzi również w silnym prądzie i nie ma z nim żadnego problemu, również z podbieraniem. Co ważne kij ma mocny dolnik więc daje kontrole nad rybą i delikatną szczytówkę co pozwala łowić również niewielkimi przynętami. Od biedy łowię nim czasami klenio-jazie jak chcę obrabiać mniejsze i większe ryby jednym kijem. Tej jesieni złowiłem nim też trochę opadowych sandaczy więc spokojnie mogę go nazwać rzecznym uniwersałem.

Witam,

Co do dlugosci dolnika- zalezy od ciebie.Blank to taka troche armata. 40 cm moze leciec za duzo na pysk. Moj jest taki dlugi bo ma sluzyc do polowu jeziorowych troci, wchodzacych do rzek :D

Zdjecia znajdziesz tutaj: http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&goto=104587 msg_104587

Pozdrawiam,

Bujo

Właśnie domyślam się, ze długi kij z krótkim stosunkowo dolnikiem będzie leciał na pysk. I zastanawiam się nad doważeniem go jakąś stylową, ciężką końcówką np koną. Ale to już się będzie pan zbrojmistrz martwił :mellow: A i tak chyba bym wolał żeby kij leciał niż ma mi się plątać gdzieś w garderobie :mellow:

Dzięki za link do zdjęć. Teraz już wiem gdzie Bartek czerpał inspiracje :mellow: Ja osobiście nie lubię tego stylu ala Mijagi, Matagi, Szidoszi :unsure: Mój będzie klasyczny. Korek lub pianka :D

Bardzo taktownie Cię Bujo naprowadza na normalny dolnik . Jakby nie patrzył ultralight to nie będzie . Dla kija tej mocy montuje się zazwyczaj w wersji spinningowej , 10-12 dolny korek , czyli rear grip . To naprawde jest minimum . Skrócony uchwyt kołowrotka ma dla 18 te 10-10'5 cm . Przód 8-10 cm . Do castingowej wersji dół powinien mieć te mw 14 ..

Oczywiście powinien , nie musi , biorąc pod uwagę ostatnie koleżeńskie młócki na forum ..

Kona pomoże w wyważeniu i statycznym zbalansowaniu , ale nie zrekompensuje utraty energii wymachu . Tutaj w roli głównej jest dżwignia . Dłuższa jest zdecydowanie lepsza , krótka zdusi możliwości rzutowe blanku ..

A czepianie się dolnika o gałagany występuje tylko przy wsadzie jego pod pachę . To nie jest dobry patent . Przy długim castingu nie występuje , przy spinningu warto spróbować mniej opresyjnych chwytów ..

Ale się pomądrzyłem ..