OloPe Opublikowano 12 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2008 Czy wędka na blanku Batson XST1264F RX8 3,20 c.w 10-28 linka 10-17, Fast Med będzie dobrym narzędziem do połowów Wiślanych brzan? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BartekP Opublikowano 12 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2008 Chyba tak...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 12 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2008 Czy wędka na blanku Batson XST1264F RX8 3,20 c.w 10-28 linka 10-17, Fast Med będzie dobrym narzędziem do połowów Wiślanych brzan? Witam, Biorac pod uwage ostatni czas na forum moja odpowiedz jest nastepujaca- wedke taka mam od lata. Lapalem nia pstragi na wielkiej rzece, woblerkami 4 cm+, lipienie obrotowkami w rozmiarze Meppsa 3 ( zylka 0.24), zaliczylem tez pare dniowek na jeziorze lapiac szczupaki na gumki i woblery. Na tej podstawie jestem kategorycznie w stanie stwierdzic ze wedka bedzie 100% strzalem w dziesiatke przy polowie brzan <_< <_< <_< A tak juz na powaznie to blank ten ma dosc delikatna szczytowke i mocny dolnik. Wszystko zalezy od przynet jakich zamierzasz uzywac. Z rybami powinna dac sobie rade. Pozdrawiam, Bujo P.S. W marcu pewnie pojade do Meksyku to postaram sie sprawdzic jak nada sie tez do polowu tarponow, bonefishow czy bluefishow. Bedzie to bardzo miarodaja opinia :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hlehle Opublikowano 12 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2008 Według mnie to będzie potęga Ale przezorny zawsze ubezpieczony, w razie jakby usiadła jakaś wielka panna z wąsami.Rok temu kolega złowił metrową brzanę, tyle że na sumowy sprzęt. Nie wiem jakby to było na spinning ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablom Opublikowano 12 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2008 Olo, pewnie że dasz radę. Michał, Ty to lubisz ten sprzęt maltretować <_< ale teraz to chyba delikatnie przesadzasz <_< Niemniej życzę Ci połamania, jakkolwiek by to nie brzmiało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pirania74 Opublikowano 12 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2008 Czy wędka na blanku Batson XST1264F RX8 3,20 c.w 10-28 linka 10-17, Fast Med będzie dobrym narzędziem do połowów Wiślanych brzan? Olgierd, patyk na brzany w sam raz Ja właśnie takiego sobie będę budował - nie tylko na brzany <_< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SaNdAcZ &#gt;&#lt;----*&#gt; Opublikowano 12 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2008 Ja w tym roku łowiłem kijem 2,75m do 12lbs do tego dobra żyłka 0,22 w połowie sezonu przesiadłem się na plecione 15lb. Na ten patyk i na żyłke 0,22 wycholowałem największą rybe sezonu. Hol trwał koło 5 minut. Myśle, że na kij zbudowany na podamy przez ciebie blanku spokojnie sobie poradzisz. Pytanie tylko jak bedzie się rzucało z niego brzanowymi wobkami??Na twoim miejscu zastanowił bym sie jeszcze nad Lamiglasem Certified Pro XSH 1022MT lub XSH 1142MT. Ja w nadchodzącym sezonie na brzamy zakupiłem sobie kijek 9'5 16lb.PS. A czemu twój nowy patyk ma być taki długi??Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablom Opublikowano 12 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2008 Długi bo i na bolka się przyda i będzie można niechcianego gościa z następnej główki zdjąć <_< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SaNdAcZ &#gt;&#lt;----*&#gt; Opublikowano 12 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2008 A to chyba że tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 12 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2008 Czy wędka na blanku Batson XST1264F RX8 3,20 c.w 10-28 linka 10-17, Fast Med będzie dobrym narzędziem do połowów Wiślanych brzan? mam ten kij, będzie odpowiedni na brzany, polecam też do boleniowania, obrabia każdą gramaturę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OloPe Opublikowano 12 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2008 Dzięki wszystkim za opinie i sugestie Kij ma być pierwotnie na bolki, dlatego taki długi. Tak więc po nowym roku chyba wezmę się za zbrojenie....... Olgierd, patyk na brzany w sam raz Ja właśnie takiego sobie będę budował - nie tylko na brzany <_< Wiem wiem To właśnie po rozmowie naszej wybrałem ten blank. Ale mój będzie ładniejszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 12 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2008 Według mnie to będzie potęga Ale przezorny zawsze ubezpieczony, w razie jakby usiadła jakaś wielka panna z wąsami.Rok temu kolega złowił metrową brzanę, tyle że na sumowy sprzęt. Nie wiem jakby to było na spinning ... Witam, Czy ta ryba zostala moze zwazona? Pytam sie z ciekawosci bo chcialbym porownac do tutejszych. Pozdrawiam, Bujo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biosteron Opublikowano 12 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2008 Olgierd, patyk na brzany w sam raz Ja właśnie takiego sobie będę budował - nie tylko na brzany <_< Wiem wiem To właśnie po rozmowie naszej wybrałem ten blank. Ale mój będzie ładniejszy W takim razie już dziś zapraszam obydwu kolegów nad rz.Bug 1 maja 2009r (atakujemy bolenie) ,przy okazji pomacam Wasze nowe zabaweczki może i ja zachoruje na podobny kijek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 12 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2008 Witam, Moj wyglada tak: Na szkockie lososie nie polecam bo zadnego nie zlapalem a kolega dwa na innego Batsona RX8 :D @Biosteron- jesli znajde wolna chwilke to pojawie sie 1 Maja nad Bugiem Pozdrawiam, Bujo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biosteron Opublikowano 12 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2008 @Bujo,byłoby super się spotkać,zabierz swój cały arsenał wędek ,wiem wiem w TIR-a nie załadujesz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 12 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2008 Jesli chodzi o brzany na Wisle i kij, ktory by pod nie pasowal to musi spelnic dwa wymogi: powinien dac szanse wyholowania duzej silnej ryby w pradzie zwalajacym z nog i umozliwic operowanie niewielkimi kilkugramowymi woblerkami na sporych odleglosciach i poprowadzic je.Sila rzeczy wiec kij musi byc dlugi...jezeli jednak przekroczy sie 3m to pojawia sie utrudnienia w podbieraniu...no i trzeba bedzie sie zmagac z tym kijem w tym bardzo silnym pradzie... Mnie wyszlo okolo 2,75.. A i jeszzce jedna rzecz....zlwaszzca jak ktos lowi z brzegu bardzo dobrym patentem jest rezygnacja z dolnej kotwicy i zastapieniu jej srucina. Moze to byc rowniez dodatkowa stabilizacja w silnych pradach... Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 12 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2008 Łowię tym kijem z łodzi również w silnym prądzie i nie ma z nim żadnego problemu, również z podbieraniem. Co ważne kij ma mocny dolnik więc daje kontrole nad rybą i delikatną szczytówkę co pozwala łowić również niewielkimi przynętami. Od biedy łowię nim czasami klenio-jazie jak chcę obrabiać mniejsze i większe ryby jednym kijem. Tej jesieni złowiłem nim też trochę opadowych sandaczy więc spokojnie mogę go nazwać rzecznym uniwersałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BartekP Opublikowano 12 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2008 @Bujo,byłoby super się spotkać,zabierz swój cały arsenał wędek ,wiem wiem w TIR-a nie załadujesz . Chłopaki to jak planujecie 1 majowe boleniowe spotkanie nad Bugiem to ja też się wbijam z moją wędeczką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OloPe Opublikowano 12 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2008 Uzbrojenie Alkonaity + szczytowy SIC? Czy to będzie najobtymalniej? Czy może w tym kiju dać Hardloye? Bujo, wujek jak długie dolniki macie przy tych wędkach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 13 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2008 Witam, Moja wedka jest uzbrojona w Alconity+Sic na topie. Sprawuje sie bardzo dobrze. Dolnik ma 52 cm ( calkowita dlugosc). Nie sugerowal bym sie tym jednak za bardzo poniewaz moj RX8 zostal robiony wedlug innych zalozen. Cieszy mnie bardzo opinia @wujka odnosnie boleni. Pozdrawiam, Bujo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OloPe Opublikowano 13 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2008 Tak sobie kombinuję z tym dolnikiem.........Preferuję raczej krótkie. W kiju 2,75 do 42 gram mam dolnik 30 cm. W tym 3,20 myślę, że 35 - 40. Nie znoszę jak mi zahacza o kamizelkę czy kurtkę.A możesz Bujo wrzucić fotkę wędeczki (dolny skład) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 13 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2008 Witam, Co do dlugosci dolnika- zalezy od ciebie.Blank to taka troche armata. 40 cm moze leciec za duzo na pysk. Moj jest taki dlugi bo ma sluzyc do polowu jeziorowych troci, wchodzacych do rzek Zdjecia znajdziesz tutaj: http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&goto=104587 msg_104587 Pozdrawiam, Bujo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OloPe Opublikowano 13 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2008 Właśnie domyślam się, ze długi kij z krótkim stosunkowo dolnikiem będzie leciał na pysk. I zastanawiam się nad doważeniem go jakąś stylową, ciężką końcówką np koną. Ale to już się będzie pan zbrojmistrz martwił A i tak chyba bym wolał żeby kij leciał niż ma mi się plątać gdzieś w garderobie Dzięki za link do zdjęć. Teraz już wiem gdzie Bartek czerpał inspiracje Ja osobiście nie lubię tego stylu ala Mijagi, Matagi, Szidoszi Mój będzie klasyczny. Korek lub pianka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 13 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2008 Bardzo taktownie Cię Bujo naprowadza na normalny dolnik . Jakby nie patrzył ultralight to nie będzie . Dla kija tej mocy montuje się zazwyczaj w wersji spinningowej , 10-12 dolny korek , czyli rear grip . To naprawde jest minimum . Skrócony uchwyt kołowrotka ma dla 18 te 10-10'5 cm . Przód 8-10 cm . Do castingowej wersji dół powinien mieć te mw 14 ..Oczywiście powinien , nie musi , biorąc pod uwagę ostatnie koleżeńskie młócki na forum ..Kona pomoże w wyważeniu i statycznym zbalansowaniu , ale nie zrekompensuje utraty energii wymachu . Tutaj w roli głównej jest dżwignia . Dłuższa jest zdecydowanie lepsza , krótka zdusi możliwości rzutowe blanku ..A czepianie się dolnika o gałagany występuje tylko przy wsadzie jego pod pachę . To nie jest dobry patent . Przy długim castingu nie występuje , przy spinningu warto spróbować mniej opresyjnych chwytów ..Ale się pomądrzyłem .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OloPe Opublikowano 13 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2008 Oczywiście jeśli blank tej długości wymaga tak długiego dolnika, aby nie zdusić jak to ująłeś parametrów rzutowych, to oczywiście nie będę się upierał :)Wszystko już uzgodnię ze zbrojmistrzem. Dzięki, że zwróciłeś na to uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi