Skocz do zawartości

Artykuł w WŚ. - Casting w najlepszym wydaniu.

kryst

Rekomendowane odpowiedzi

W najnowszym, numer 1/2009, wydaniu czasopisma Wędkarski Świat został zamieszczony artukuł o podstawach castingu - dobór multika i kija, skreślny ręką Jerzego Wierzbickiego - naszego forumowego kolegi.

@Jerzy,

Gratuluję wspaniałego artykułu w styczniowym WŚ.

Kolegom serdecznie go polecam!

• Odpowiedzi 56
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Oczywiście zwiedziłem ten egzemlarz , zachęcony zajawką ..

Jerzy , tekst jak zwykle spod Twojej ręki rzeczowy i kompetentny . Oczekuje dużo , dużo więcej w przyszłości .

Ale na marginesie mojego błogostanu , pofolguje mojej wrodzonej i niereformowalnej asertywnosci . Nie mylić ze złośliwościa , której we mnie zwyczajnie brak .

Kiedy spotykam w naszej branżówce treści opisujące casting i okolice , mam zawsze nieprzeparte wrażenie jakiegoś takiego wyobcowania , nieprzystawalności czy wyrażnej ich odmiennosci . Cieszę sie jak diabli z tego artykułu, ale zarazem widzę przepaść i rozziew między propagowanym przez nas modelem , czy też punktem widzenia , a profilem kształtowanym usilnie latami przez redaktorów pism . I nie ma tutaj nic z poczucia wyższości ani pogardy . Z jednej strony apoteoza taniego , skomercjalizowanego i zbanalizowanego tzw polskiego spinningu . Z rytualnymi paszkwilami anty PZW jako klejem i paszą dla populus . Inkrustowany bogato kafel rybą . Z drugiej okazjonalny powiew ze świata , jakże rzadki , poniekąd alternatywa .

Dwa wędkarskie światy ..

Slawku chyba nie jest tak dokonca jak mowisz. Piszac artykul o castingu do WS nie napotkalem, zadnego systemowego oporu ze strony nikogo z redakcji. Ich interesowala jedynie wartosc merytoryczna. Nikt wbrew opiniom jakie w internecie mozna przeczytac w redakcji WS nie jest przeciwnikiem castingu czy multiplikatorow. I chyba nigdy tak nie bylo. Tymbardziej, ze sa przygotowane nastepne teksty o tematyce castingowej. Wspolpraca z redakcja WS to sama przyjemnosc.

Chcialbym w tym miejscu podzienkowac wszystkim urzytkownikom jerkbait.pl, ktorzy pomogli mi w przygotowaniu tego tekstu.

pozdraiwam Jerzy W :D

Artykul naprawde fajnie sie czyta a do tego super fotki.....czuc jednak pewne rozgraniczenie(przynajmniej dla mnie )bo z jednej strony to co realne...a z drugiej marzenia :mellow: (metanium mg, zillion ) no ale co zrobic ale czym byloby zycie bez marzen?? :mellow:

ale czym byloby zycie bez marzen?? :mellow:

pasiasty glowa do gory! MArzenia sa po to by je spelniac.. jedn wymagaja wiecej pracy inne mniej ale... spelnianie ich to niesamowita frajda :D

Mifek dobrze mówi , czasem wystarczy chwilka żeby przeskoczyć do tej innej rzeczywistości.

• 4 tygodnie później...

Tylko siedem złotych , za Jerzego w locie !! Nigdy bym nie pomyślał , że bedę naganiaczem WŚ ..

Lśnią sobie w tych robakach , tartej bułce i wklejankach , jak przybysze z innego świata . Jerzy jesteś klasą dla siebie , mój szczery podziw ..

Slawku sprawa jest bardzo prosta, chcac pokazywac inne opcje musimy sami sie o to starac. Sam internet nie wystarcza, co sam osobiscie dostrzegam od dluzszego czasu. Promocja castingu jako kolejnej opcji w naszym wedkarstwie musi wyjsc poza krag portali internetowych. Tutaj w sieci mam wrazenie, ze zrobilismy juz wszytko. Ja osobiscie staram sie dzielic swoim doswiadczeniem i wiedza takze poza naszym portalowym podworku.

co nieco o castingu jeszcze w WS jeszcze bedzie :unsure:

pozd JW :D

Gratuluję @jerzy bo artykuł super...:mellow:..nawet dla takiego castingowego zółtodzioba jak ja, wszystko jest klarowne i zrozumiałe..

Teorii już naczytałem się sporo...chciałoby się teraz wziąć za praktykę ale widząc to co się dzieje za oknem.... :(

Co chcesz od tego co dzieje się za oknem? Piękna pogoda by poganiać z castingiem :D

Pozdrawiam

Remek

taaaa ale takim UL za pstrągiem. a (na razie) za tymi rybami(i innymi poza zębaczami) będę biegał z korbą pogoda nie za ciekawa do nauki...no chyba że na lód będę rzucał

No właśnie .. W Polsce XXI wiek , półki w Ruchu i Kolporterze pełne pism wszelakich , kipiących słowem , modą i zjawiskiem . A casting ciągle underground i w tajnym sieciowym tournee ..

No właśnie .. W Polsce XXI wiek , półki w Ruchu i Kolporterze pełne pism wszelakich , kipiących słowem , modą i zjawiskiem . A casting ciągle underground i w tajnym sieciowym tournee ..

Sławku to oczywiste !!! Bo casting w PL zatrzymał się juz dawno. Dlatego staram sie wychodzić poza internet z tematem multiplikatorów. Może jeszcze kogoś zachęcę i zarażę fascynacją castingiem. UL cast istnieje tylko w teorii i w sieci, bo jakoś ryb regularnie łowionych na wabiki 2g za pomocą castingu jak niebyło tak niema. Castingowe rozwiazania zasadniczo sprowadzają sie do kilku mocno uschematyzowanych zestawów i sytuacji łowiskowych. Wiekszość castingowych guru jacy wyznaczali trędy w PL jeszcze kilka lat temu wypaliła się totalnie a niektórzy zniknęli na dobre lub skompromitowali się w powszechnej opinii. Ja jeszcze znajduję w sobie siły, aby temat ciągnać dalej.. Jak długo?

Czas pokaże... B)

pozd JW

:D