Skocz do zawartości

Artykuł w WŚ. - Casting w najlepszym wydaniu.

kryst

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 56
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Powyższym - o UL i dużych rybach.

Widzisz Remku ja od dłuższego czasu obserwuję co suię w temacie UL castingu i sporych ryb dzieje. Nic sie nie dzieje! B)

Z wielu dyskusji na forum jakie prowadziliśmy przez ostatnie lata wysnółem wniosek, że najlzej jak zchodzimy z castingiem to Okonie i pstragi. jednak ani jedna ani drugie nie wymagają jakiś bardzo małych i lekkich wabików. Dlatego są względnie regularnie łowione na casting w polskich wodach.

Jedyne nasze rodzime ryby jakich regularne łowinie (!!!) wymaga najlżejszch i najmniejszych wabików to jazie i klenie. Ale jakos nadal nie widzę, aby ktokolwiek z twardych castingowców łowił je z taką samą regularnością jaką np. Pitt łowi klenie na zwykłego spinna.

Czemu tak sie dzieje? Wszak ani kijów ani multików UL nie brakuje na rynku??

Odpowiedż jest prosta ! Bo taki casting jest skrajnie nie funkcjonalny !! Możliwowsć łowienia na najlżejsze wabiki sprowadza się do bardzo wąskich i nie licznych sytuacji nad wodą.

Za to w necie odwrotnie, dyskusje o UL castingu rozpalają najwiecej emocji.

Why?? :o

wiecej o podobnych absurdach m.in w kwietniowym WŚ

pozd JW :D

Jerzy , w dzisiejszym pędzącym na łeb ,na szyję świecie , żaden autorytet długo nie ustoi . Lada moment zostaje pokraczną zawalidrogą . Ruch to pieniądz . Kiedyś jednym ABU łowiłem pietnaście lat i potrafiłem go dopasowac do każdej potrzeby . Dziś potrzeby się wywołuje i generuje planowo . Z natychmiastowym sprzętowym spełnieniem . To mechanizm nie do zatrzymania . W tym biegu nawet miejsca dla tradycji nie ma .. Jakoś tak jeszcze nie ukorzeniliśmy się w przeszłości i dokonaniach . Ani spinning , ani casting . Jest pęd , dziś i jutro ..

Ja miałem dziś w domu prawdziwy castingowy narybek . Moja wnuczka rzucała Scorpionami i innym starszym asortymentem z wielkim zaangażowaniem . Po podłodze ..

Ale pociąg do kręciołów ma niekiepski . Pluszaki odpadają . Żona mówi że talent ma większy ode mnie .

Dlatego Sławku wykonuję swoją robotę planowo. Mam na myśli przybliżanie i oswajanie castingu. Przyjdzie pewnie czas, kiedy poczuję, że powiedziałem już wszystko w tym temacie i niech inni przejmują pałeczkę i ciągną to dalej.

Świat dziś pędzi niesamowicie i musimy maksymalnie wykorzystywać swój czas

JW :D

Świat dziś pędzi niesamowicie i musimy maksymalnie wykorzystywać swój czas

Zastanawiam się czy w Omanie też tak leci czas jak tutaj :D

Jurku, niewątpliwie każdy artykuł to krok na przód. Ważne by przedstawiać to w sposób profesjonalny - chłodne, nie związane z emocjami podejście. Jeśli o tym się zapomni niestety człowiek nie widzi tego co go otacza. Casting jest cool bo to świetna zabawa, a jak jeszcze połączona z rybami to już radości jest co niemiara.

pozdrawiam

Remek

w omanie czas płynie czasami w przeciwnym kierunku :o

niemniej dla castingu czasy emocjonalnych postaw chyba mamy dawno za sobą. Nikt dziś nie odważy sie promować castingu wbrew wędkarskiej logice, albo wstawiać tu jakiś fundamentalistycznych haseł o wyższosci castingu, o konieczności myślenia i takich tam bzdur.

casting choć niektórym przynosi ogrom satysfakcji jest takim samym sposobem łowienia drapieżników jak jkażda inna, bardziej popularna metoda.

JW :D

Jurku, nie mogę się z Tobą zgodzić w sprawie promowania castingu na opak. Jednak wydaje mi się, że tam gdzie jest poprawna promocja musi też być i ta ... nie związana z wędkarstwem a czystym zbieractwem. Osobiście nie widzę w tym nic złego. W każdych dziedzinach hobby mamy podobną sytuację. To jak ...jing-jang, jak prawo zachowania energii itd.

Pozdrawiam

Remek

No właśnie .. W Polsce XXI wiek , półki w Ruchu i Kolporterze pełne pism wszelakich , kipiących słowem , modą i zjawiskiem . A casting ciągle underground i w tajnym sieciowym tournee ..

(...)

Może jeszcze kogoś zachęcę i zarażę fascynacją castingiem. UL cast istnieje tylko w teorii i w sieci, bo jakoś ryb regularnie łowionych na wabiki 2g za pomocą castingu jak niebyło tak niema.

(...)

pozd JW

:D

Jerzy

Zarażony nie jestem, ale zachęcony jak najbardziej.

I widzę, że nie tylko mnie to dotyczy, a więc cel zostaje osiągnięty - włączone zostaje myślenie, uczymy się, poznajemy, badamy...

Brak mi funduszy by przemodelować swój sprzęt tylko i wyłącznie na próbę, ale przekonać się, sprawdzić jak to jest z tym chciałbym jak najbardziej. W sytuacji wędkarskiej, a nie w symulacji sieciowej z objawami fizycznego spełnienia na dźwięk brzmienia słowa CAST, co niechybnie wytknę bez nazwisk co niektórym).

Duża praca i dobra droga (rzeczowo, bez och-ach pitolenia, ale fachowo i z zacięciem) - to moja skromna ocena.

Sławek

Od niedawna w zasadzie przekopuję net w poszukiwaniu tego, czego ta ciążąca naszym półkom fachowa prasa, nie przekazuje wcale lub dopiero łapie pierwszy oddech na fali nowoczesnego wędkarstwa (tu cast jako skrót myślowy do całego postępu i normalności jaka nas ominęła w latach niewszędzienowoczesności). A ta underground'owość tym bardziej pociąga tych, którzy poszukują (no tak - modnisiów też...) i sprawia, że chce się chłonąć tę tajemną wiedzę. Tym, którym się chce.

Szczerze Panowie dziękuję za to i gratuluję takiego kierunku rozwoju swojej pasji... jak i wszystkim innym, którzy twórczo podchodzę do tematu: lubię łowić ryby, lubię je wypuszczać...

Pozdrawiam, Grzesiek :D

Grzesiu, jesli faktycznie chcialbys sprobowac a nie bardzo chcesz inwestowac w sprzet to jednym z prostszych a zarazem lepszych rozwiazan jest przybycie na ktorys z naszych zlotow. Pierwszy za nieco ponad miesiac w przepieknej scenerii Drawienskiego Parku Narodowego. Bedzie tam tyle sprzetu castingowego i nie tylko ze spotkanie podobnej ilosci gdziekolwiek w polsce, gdzies nad woda w zasadzie graniczy z cudem. Na pewno znajdziesz kilku kolegow ktorzy chetnie sie podziela z toba swoim doswiadczeniem, przemysleniami a i nikt pewnie nie bedzie stronil od uzyczenia swojego castzestawu celem blizszego zapoznania sie. Jako organizator tego zlotu serdecznie zapraszam. Z poznania nie masz nawet tak daleko. Tym bardziej ze nasz forumowy kolega tofik tez planuje przybycie wiec moze nawet byla by szansa wspolnego przybycia i rozpoczecia inicjacji juz w samochodzie w drodze na zlot :D

:lol: :lol: :lol: Grzechu co do samej inicjacji castingowej to zlot jest najlepszym sposobem na zapoznanie sie z możliwościami tego sprzętu. samo czytanie jest grą wstępną....w końcu trzeba dojść do konsumpcji :lol: jeśli chcesz spróbować castingu to gorąco polecam ,jeśli jednak się nie spodoba,w co wątpię, to zawsze możesz zerwać znajomość po pierwszej randce :lol:

:lol: :lol: :lol: Grzechu co do samej inicjacji castingowej to zlot jest najlepszym sposobem na zapoznanie sie z możliwościami tego sprzętu. samo czytanie jest grą wstępną....w końcu trzeba dojść do konsumpcji :lol: jeśli chcesz spróbować castingu to gorąco polecam ,jeśli jednak się nie spodoba,w co wątpię, to zawsze możesz zerwać znajomość po pierwszej randce :lol:

Czyli, jest bosko!

Dzisiaj zakupiłem WŚ. Wcześniej tylko rzutem oka obejrzałem w sklepie. Jurku bardzo dobry artykuł, fajne zdjęcia, dobry pomysł. Czekam jak inni na następną część. Takich artykułów nigdy zbyt dużo.

Kiedyś jeden z użytkowników tego forum powiedział mi, że jego droga z castingiem rozpoczęła się od jakiegoś artykułu w WŚ (chyba Bertusa Rozemeijera). Mam nadzieję, że będą następni którzy, po przeczytaniu Twojego artykułu poczują wielką radochę z użytkowania tego ... jakby nie było systemu.

Uważam, że zdjęcia w artykule są bardzo dobre. Zwłaszcza pierwsze wiodące z rękami w pierwszym planie i seria zdjęć obrazująca techniki rzutowe. Widać kolor nieba w Omanie.

Pozdrawiam

Remek

to zdjecie zrobiłem trzymajac aparat na szyi. Nie było nawet trudne do wykonania! gorzej bylo z fotką ukazujacą ustawienie multika podczas rzutu ( korbka do dołu) chciałem aby zdjecie było wykonane podczas rzutu naprawdę! a cieżko sie rzuca sliderem kiedy w lewej recetrzyma sie aparat i robi zdjecia1 Na tę jedną klatkę słożyło się kilkanaście nietrafionych lub nie ostrych zdjęć.

Niestey godzinę potym jak skończyłem robić zdjecia wywaliłem sie z kajaka i ... utopiłem wedkę <_<

tofik:

(...)jeśli jednak się nie spodoba,w co wątpię, to zawsze możesz zerwać znajomość po pierwszej randce :lol:

To dobrze, że można spasować jak się nie spodoba.

Kolega Bujo -jak wyczytałem- nawet zdaje się dostał dyspensę i zabierze na zlot szpulę tylko przy holu ruchomą. <_<

Już się bałem, że to jakaś sekta spod znaku kolorowiusieńkiej ruchomej szpuleczki :lol:

No mocno mnie korci spróbować, sam nie wiem jaki będzie efekt.

Niestety nie tym razem przekonam się jak to jest ;)

Będę pilnie śledził forum i zgłębiał teorię wszystkiego czego nie znam. B)

Pozdrawiam, Grzesiek

.