Skocz do zawartości

Czy Wasz 51S hałasuje przy rzucie?!

kuzyn

Rekomendowane odpowiedzi

za hałasowanie odpowiedzialne jest jedno z trzech łożysk. należy zlokalizować i wymienić. łożyska znajdują się: jedno pod dociskiem, jedno na osi szpuli i jedno w nakrętce.

o ile wymiana pierwszego i trzeciego jest banalnie prosta o tyle z tym na szpuli należny zachować dużą ostrożność, bowiem że by je zdjąć należy wyciągnąć najpierw pręcik z ośki szpuli który siedzi b. mocno i podczas operacji można zwichrować szpulkę. żeby go wyciągnąć należy dobrymi szczypcami złapać na tenże lekko przekręcić i wyciągnąć. naprawdę nic na siłę - operację należy wykonać z wyczuciem. podaję rozmiary łożysk:

docisk: 7x3x3 średnica zewnętrzna x grubość x średnica wewnętrzna

nakrętka:10x4x3

ośka : 11x4x5

jeżeli jesteś zainteresowany posiadam komplet takich łożysk

( zakryte ABEC 5 )

pozdrawiam!

za hałasowanie odpowiedzialne jest jedno z trzech łożysk. należy zlokalizować i wymienić. łożyska znajdują się: jedno pod dociskiem, jedno na osi szpuli i jedno w nakrętce.

o ile wymiana pierwszego i trzeciego jest banalnie prosta o tyle z tym na szpuli należny zachować dużą ostrożność, bowiem że by je zdjąć należy wyciągnąć najpierw pręcik z ośki szpuli który siedzi b. mocno i podczas operacji można zwichrować szpulkę. żeby go wyciągnąć należy dobrymi szczypcami złapać na tenże lekko przekręcić i wyciągnąć. naprawdę nic na siłę - operację należy wykonać z wyczuciem. podaję rozmiary łożysk:

docisk: 7x3x3 średnica zewnętrzna x grubość x średnica wewnętrzna

nakrętka:10x4x3

ośka : 11x4x5

jeżeli jesteś zainteresowany posiadam komplet takich łożysk

( zakryte ABEC 5 )

pozdrawiam!

pomocne bardzo Krzyśku :D

Powiedz ( napisz :mellow: ) czy wymiana łożysk szpulki na inne ( np. SiC ) polepszy właściwości rzutowe ?!

Edit: czy mi się zdaje czy nie kompletu łożysk SiC do 51SS ?!

10x4x3 to to samo co 3x10x4 ?!

a mi sie nasuwa jeszcze jedno najprostsze rozwiazanie. Robert sprawdz czy ktoryś z bloczkow nie ma jakiegos zadziora? albo sprobowa wylaczyc wszystkie - ew zdjac calkowicie i oddaj pare rzutow.. moze masz jakis felerny bloczek w SVSie?

Tylko jeden jest włączony... próbowałem zmieniać na pozostałe i dalej kiszka :wacko:

... ale cieszy mnie, że kombinujemy podobnie :D

wychodzi na to ze myslimy o podobnych rzecxach... a tak w ogole to zorientuj sie kiedy mozna podjechac miedzy mosty na panny w wasem... bo w przyszlym rou chcialbym sie tam pofatygowac i troche pomachac....

@mifek przestań marzyć :lol: wracając do sedna wątku....@kuzyn obejrzyj krawędź szpuli. miałem już podobny przypadek ,kombinowałem z łożyskami i smarowaniem....a tu cios w plecy tzn lekko trącona krawędź szpuli była sprawcą zamieszania,szumów itd podczas rzutów. podejrzewam że wina leży po stronie złośliwych jak zwykle ryb z rzeki Warty :huh: