Skocz do zawartości

Sposób na zabezpieczenie piór przed robactwem .... :/

TomCast

Rekomendowane odpowiedzi

Najbezpieczniejszy dla piór to chyba zamrażalnik jest. W torbie na 24 do zamrażalki, wyciągasz - czekasz jakieś 2 dni i znów do zamrażalki. Ja powtarzam tak 3 max 4 cykle, w czasie kiedy jest ciepło teoretycznie "wykluwają" się larwy, jajka czy wszystkie inne stadia robactwa które pochowało Ci się w torbach z piórami. Potem jak idą do "chłodu" to wszystko ginie.

Cykle powtarzam żeby "wszystkim dać szansę". U mnie działa, dawnymi czasy nawet profilaktycznie robiłem tak 2 razy do roku ale teraz już mi się nie chcę.

Z niektórych "materiałów" mam całe skóry z ptaka, używane o kilku lat i na długo jeszcze starczą, nic  się nie dzieje, u mnie zamrażanie daje efekty.

Tomaszek11

A mnie od "zawsze" najlepiej się sprawdza roślinka zwana potocznie bagno .Chociaż prawdziwa , stara arystokracja zdecydowanie woli naftalinowa aurę ! Spirytusowy wyciąg z owego bagna do pryskania , też jest dobry :)

Stare porzekadło mówi, że lepiej zapobiegać niż leczyć. No i coś w tym jest. Mój sposób - torebki strunowe (3 rozmiary ogarniają większość sytuacji, tanizna na Allegro). Materiał w takiej torebce ląduje w plastikowych pojemnikach na żywość (nadaje się większość pojemników z hipermarketów, byle szczelne były). Dodatkowo od czasu do czasu wrzucam do takiego pojemnika zawieszkę na mole. Od 10 lat mam czyste konto (odpukać!) ze wszelkim robactwem.