Skocz do zawartości

Chleb na zakwasie, bezglutenowy.


Krzysiek_W

Rekomendowane odpowiedzi

Było o maśle, to i ja się chwalę. Po ok. 40 dniach walki z robieniem zakwasu w końcu się udało. 5 przepisów i dopiero ten zadziałał i udało się zrobić chleb. Wyrósł pięknie, jest pyszny. Bez glutenu, bez drożdży. Na mące gryczanej, ryżowej i jaglanej. Jeśli ktoś ma uczulenie na gluten, albo dzieciaka  z taką przypadłością to pewnie już nad tym myślał. Polecam. Skórka warta wyprawki.   

 

14218378188_a2621135d0_b.jpg

 

14218556277_581a315351_b.jpg

  • Like 2
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

hej,

 

też robimy bezglutenowy, ze względu na dzieci i żonę, ale ja zamiast ryżowej daję kukurydzianą, moim zdaniem chleb wtedy jest lepszy.

 

I zwyczajnie na drożdżach, 5 minut roboty, 15 minut rośnięcia i do pieca, a potem mniam :)

 

 

napisz jaka zaleta takiego na zakwasie?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zalety to smak chleba na zakwasie, no i nie ma tych drożdży. Kiedyś mi dietetyczka powiedziała, że bezglutenowcy nie powinni jeść produktów na drożdżach. Druga sprawa, że bakterie w zakwasie neutralizują cały chemiczny syf zawarty w ziarnie, które stały się mąką. Mnie się udało zrobić z tego:

 

http://www.olgasmile.com/zakwas-na-chleb-bezglutenowy.html

 

Start zakwasu odbył się w rewelacyjnych warunkach temperaturowych. Nie wiem, czy to było przyczyną poprzednich porażek, ale podobno to może popsuć wszystko. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Brak w sklepach zdrowego i smacznego pieczywa wielu ludzi

nie tylko bezglutenowców skłania do eksperymentowania z zakwasem.

 

Ostatnio przyleciałem do szwagrów i drugie lub trzecie zdanie szwagierki brzmiało

mamy już półroczny zakwas :rolleyes:

 

pierwsze moje skojarzenie, żali się ,że pewien mięsień pół roku nierozruszany :D

 

ale jak spróbowałem wypieku na tym zakwasie

to myślałem ,że wciągnę całą blachę chlebka na raz

jeszcze z tym ich solonym norweskim masełkiem ..

aaach palce lizać :good:

 

tak nawiązując jeszcze do bezglutenowego chlebka ...

w wysokoprocentowym płynie B)

po tych paru latach jak chodzę po ziemi i degustuję różnego rodzaju czyste trunki,

 

choć fachowcy twierdzą,że w prawidłowo przeprowadzonym procesie destylacji,

jako że białka nie są lotne i nie powinien gluten znajdować się w produkcie finalnym

to i tak jeśli mam do wyboru zawsze wybiorę destylat z ziemniaczków

nawet po dużej ilości przyjęcia do organizmu ,

na drugi dzień łeb nie napierdziela...

 

jedynie język przysycha do podniebienia B)

 

Pzdr.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...