Krzysiek_W Opublikowano 12 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2014 Było o maśle, to i ja się chwalę. Po ok. 40 dniach walki z robieniem zakwasu w końcu się udało. 5 przepisów i dopiero ten zadziałał i udało się zrobić chleb. Wyrósł pięknie, jest pyszny. Bez glutenu, bez drożdży. Na mące gryczanej, ryżowej i jaglanej. Jeśli ktoś ma uczulenie na gluten, albo dzieciaka z taką przypadłością to pewnie już nad tym myślał. Polecam. Skórka warta wyprawki. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jasku10 Opublikowano 12 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2014 hej, też robimy bezglutenowy, ze względu na dzieci i żonę, ale ja zamiast ryżowej daję kukurydzianą, moim zdaniem chleb wtedy jest lepszy. I zwyczajnie na drożdżach, 5 minut roboty, 15 minut rośnięcia i do pieca, a potem mniam napisz jaka zaleta takiego na zakwasie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deichkind Opublikowano 12 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2014 Krzys jak bedziesz mial nadstan przy kolejnen produkcji to ...podeslij na próbe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 12 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2014 Zalety to smak chleba na zakwasie, no i nie ma tych drożdży. Kiedyś mi dietetyczka powiedziała, że bezglutenowcy nie powinni jeść produktów na drożdżach. Druga sprawa, że bakterie w zakwasie neutralizują cały chemiczny syf zawarty w ziarnie, które stały się mąką. Mnie się udało zrobić z tego: http://www.olgasmile.com/zakwas-na-chleb-bezglutenowy.html Start zakwasu odbył się w rewelacyjnych warunkach temperaturowych. Nie wiem, czy to było przyczyną poprzednich porażek, ale podobno to może popsuć wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PAMPUCH71 Opublikowano 13 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2014 Brak w sklepach zdrowego i smacznego pieczywa wielu ludzinie tylko bezglutenowców skłania do eksperymentowania z zakwasem. Ostatnio przyleciałem do szwagrów i drugie lub trzecie zdanie szwagierki brzmiałomamy już półroczny zakwas pierwsze moje skojarzenie, żali się ,że pewien mięsień pół roku nierozruszany ale jak spróbowałem wypieku na tym zakwasieto myślałem ,że wciągnę całą blachę chlebka na razjeszcze z tym ich solonym norweskim masełkiem ..aaach palce lizać tak nawiązując jeszcze do bezglutenowego chlebka ...w wysokoprocentowym płynie po tych paru latach jak chodzę po ziemi i degustuję różnego rodzaju czyste trunki, choć fachowcy twierdzą,że w prawidłowo przeprowadzonym procesie destylacji,jako że białka nie są lotne i nie powinien gluten znajdować się w produkcie finalnymto i tak jeśli mam do wyboru zawsze wybiorę destylat z ziemniaczkównawet po dużej ilości przyjęcia do organizmu ,na drugi dzień łeb nie napierdziela... jedynie język przysycha do podniebienia Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi