Skocz do zawartości

Trolling w okręgu Lublin, rzeka Wisła. Tak czy nie?

robbox4

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę szanownych kolegów o wyjaśnienie mi sprawy domniemanego zakazu trolingu Pzw Lublin w Obwodzie rybackim rzeki Wisły Nr 1.

Przeszukałem całą stronę PZW Lublin i nie znalazłem nigdzie uchwały która wprowadziła by zakaz trolingu w tym obwodzie.

Z tego co się orientuję taki zakaz musi być podany w odpowiedniej uchwale. Wiem że taki zakaz jest wydrukowany w rejestrze połowu, jednak jest to dokument czysto informacyjny i nie ma mocy prawnej. Dodatkowo w rejestrze okresowym na stronie PZW Lublin nie ma informacji o zakazie trolingu.

Czy ktoś może wskazać odpowiednia uchwałę czy kolejny raz PZW robi z wędkarzy debili?

Tu informacje o obostrzeniach w PZW Lublin i linki do zezwoleń okresowych.

http://www.pzw.org.pl/naszewody/cms/10730/wykaz_wod_zo_pzw_lublin_pobieranie_zezwolen

Edytowane przez robbox4

• 7 miesięcy temu...

Debili to oni z nas robią już od 2014r.

Wysłałem maila do ZO Lublin z prośbą o podanie uchwały, która zakazuje trollingu w Lubelskim.

Zobaczymy co napiszą

Przeszukałem stronę Pzw Lublin i nigdzie nie ma uchwały w której byłaby mowa o tym zakazie

Edytowane przez szewer

Jak6b, muszę Ci powiedzieć że skuteczniej poławiam sumy spinninując niż trollingując. W dodatku gdyby chodziło o mięso to dodam że jest to również najtańszy sposób.

To po co Ci trolling skoro skuteczniej łowisz z ręki ??

Edytowane przez tebe
  • Like 1

Bo troling to taka sam sposób połowu ryb jak każdy inny i dla mnie jest to chore zakazywanie jednej z metod to tak jak by zakazać połowu na muchę bo przecież to takie skuteczne na lipienia a  nie wszyscy lipienie wypuszczają.Ja bym zakazał połowu na Wiśle metodą gruntową bo to jest dopiero rzeźnia małych sumów. :angry:

• Like 3

Tebe,bo ta metoda jest świetna do rekraacji. Pływam sobie z kobietą, podziwiamy widoki, jest fajnie. Albo pływam sobie sam i poznaję wodę.

Z tego co słyszałem to suma najłatwiej złowić spuszczając średniego leszcza, mocno obciążonego i spływając z prądem. Przynajmniej tak twierdzi spec od życia z Wisły u kumpla na wsi. Osobiście nie próbowałem, ale skoro pionowe jigowanie jest skuteczne to pewnie i to też.

• Like 3

Bo troling to taka sam sposób połowu ryb jak każdy inny i dla mnie jest to chore zakazywanie jednej z metod to tak jak by zakazać połowu na muchę bo przecież to takie skuteczne na lipienia a  nie wszyscy lipienie wypuszczają.Ja bym zakazał połowu na Wiśle metodą gruntową bo to jest dopiero rzeźnia małych sumów. :angry:

Na Wisle...to przydalby sie kilkuletni okres calkowitego polowu ryb jakakolwiek metoda (na wedke, siecia czy pradem - niepotrzebne skreslic). 

I pisze to calkiem powaznie.

• Like 2

To po co Ci trolling skoro skuteczniej łowisz z ręki ??

Może lubi?

Ja np. skuteczniej poławiam klenie na przepływankę, a jednak łowię je głównie na muchę i spinn.

Jeśli chce się chronić ryby to zaostrza się limity i wymiary. Skoro tego nie zrobiono, to ewidentnie inny cel komuś przyświecał.

Żywiec jest 10 razy skuteczniejszy na drapieżniki niż trolling. Dlaczego w takim razie jest dozwolony?

• Like 4

Zacytuje swojego kolegę "Trolling to nie wędkarstwo, to lenistwo"

Skoro kolega sądzi, że trolling to rzucenie wabika za łajbę, następnie odpalenie silnika i podziwianie krajobrazów, to... niech dalej tak myśli ;)

@Guzu- myślisz, że taki zakaz nie odbił by się czkawką na innych wodach?

Skoro kolega sądzi, że trolling to rzucenie wabika za łajbę, następnie odpalenie silnika i podziwianie krajobrazów, to... niech dalej tak myśli ;)

@Guzu- myślisz, że taki zakaz nie odbił by się czkawką na innych wodach?

"God save the Queen!"

Jak spiewaja Wyspiarze ;)

• Like 2

Żywiec jest 10 razy skuteczniejszy na drapieżniki niż trolling. Dlaczego w takim razie jest dozwolony?

Już nie pamiętacie Panowie kiedyś zakazano metody na żywca, wędkarskie media i wędkarze wielce oburzeni, że jak to mój pradziadek łowił na żywca, a mi zakazujecie i co żywiec wrócił i faktycznie jest pieruńsko skuteczny szczególnie na niewymiarowe szczupaki, no ale jak to zakazać wędkowania na żywca to równie dobrze można zakazać spinningu gruntu i spławika. Od czegoś trza zacząć... Pozdrawiam!

Edytowane przez tebe