FRS1985 Opublikowano 15 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2014 Witam serdecznie , za miesiąc zaczyna mi się sezon łososiowy na nie dużej rzece (20, 25m) muszę skompletować budżetową wersję kija w klasie 8 9 ? linka plywajaca reszty nie znam i licze na wszelką pomoc i propozycje. moj budżet to ok 430zl max 500 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filip Opublikowano 15 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2014 WitamNa sam kij do 500 pln czy z linką ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FRS1985 Opublikowano 15 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2014 calosc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FRS1985 Opublikowano 15 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2014 ma to być pierwszy testowy po taniości zestaw, jak polkne bakcyla , wtedy zainwestuję , na razie nie chcę się po prostu przejechać wydając kupę kasy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 15 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2014 Jednoreczna do rzutow znad glowy, czy dwureczna do speya? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 15 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2014 Z tym łososiem jest chyba tak samo jak z rekinem....Wędką z Lidla go nie obskoczysz... A tak na serio. Najtańsza linka + podkład, przypony, łączniki będą kosztować ok. 150 zł, kołowrotek 100 zł, reszta zostanie na wędkę. Do tego sporo różnych drobiazgów, a i same muchy łososiowe do tanich nie należą. Może lepiej pożycz sobie od kogoś, połów i jak się spodoba zainwestuj w konkretny sprzęt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FRS1985 Opublikowano 15 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2014 kolega ma sprzet z gornej polki , lowilem podoba sie ale nie chce inwestowac w klasowy sprzęt bo nie wiem jak dlugo tu zostane i czy nie bedzie to moj jedyny sezon, mychy itp mam tu na miejscu wiec musze kupic kija kolowrotek linke podklad i co jeszcze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FRS1985 Opublikowano 15 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2014 tak chcęjednoręczną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 15 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2014 Za 500zl bedzie niezwykle ciezko skompletowac zestaw: wedka, kolowrotkiem i linka. Jesli jednak chcesz za wszelka cene zmiescic sie w tej kwocie, to poszukaj czegos na ebay, np. jednoreczny Shakespeare Agility 10ft w klasie 7 lub 8 za £50. Z tanich dobrych linek moge polecic Barrio SLX w tej samej klasie co kij za £36 (obsluzy rzuty znad glowy i rolke). Nie ma co za bardzo oszczedzac na lince, bo jak wezmiesz jakis badziew za £10 to nie da sie tym rzucac i szybko sie zniechecisz. Za reszte, przy odrobinie szczescia moze uda ci sie wylicytowac jakis uzywany kolowrotek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FRS1985 Opublikowano 15 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2014 ok bede cos kombinowal dziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 15 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2014 Z całym szacunkiem, ale za 400pln na łososie, to polecam kupić butelkę whisky, dużą pizzę, za resztę moze się kaszkiet uda w kratę i posiedzieć na brzegu nad rzeką, gdzieś przy wodospadzie i popodziwiać jak skaczą.Wybacz bezpośredniość, ale mimo bycia sprzętowym "koneserem chrustu" to nawet w opcji Jaxon-klakson nie zmieścisz się w budżecie ze sprzętem nowym.Zostaje szukanie używanego sprzętu.Jak chcesz - mam wędkę dwuręczną - 13ft #8/9 - będzie na początek "w sam raz". 200 PLNów plus wysyłka w PL i twoja Jednoręczną będzie łowi się tak sobie chyba, bo rzeka ciut większa?Do tego głowica ze scandinavianflylines, odpowiednio docięta - ok 70pln. Jako runningu mozesz użyć bardzo grubej żyłki - 0,8mm.Jako podkładu może użyć plecionki, lub tej żyły nawinąć 100m i styknie Zostaje kwestia kołowrotka - używkę w rozmiarze 9-10 da sie w tym budżecie, nie tak dawno TomCast sprzedawał fajnego starego wychwooda w budżecie, czasem przemykają gdzieś po forach.Zostają łaczniki - naumieć się zarabiać linkę w rurkach termokurczliwych (co nie jest łatwe z pływającą liną łososiową, ale na stronie z linkami pokazane).Zostają żyłki na przypon, myślę że 0,6-0,45-0,35 i jesteś w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 15 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2014 Z całym szacunkiem, ale za 400pln na łososie, to polecam kupić butelkę whisky, dużą pizzę, za resztę moze się kaszkiet uda w kratę i posiedzieć na brzegu nad rzeką, gdzieś przy wodospadzie i popodziwiać jak skaczą.Wybacz bezpośredniość, ale mimo bycia sprzętowym "koneserem chrustu" to nawet w opcji Jaxon-klakson nie zmieścisz się w budżecie ze sprzętem nowym. Ale zes Kuba pojechal teraz na ostro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 15 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2014 To nei jest kwestia złośliwienia się, co bardzo, bardzo trudnego, graniczącego z niemożliwością złożenia sensownego zestawu w tym budżecie.Coś co ręki nie urywa, choć trochę nie jest od czapy - mimo krążenia raczej w niskich cenach ze swoim sprzętem - niezbyt to widzę.W senie - wędka za 5 stów, czy kręcioł - jak najbardziej, ale to wszystko razem, z linką, gotowe, fertig do lowienia za 100e?To zestaw 9'#5 w tej cenie graniczy z niemożliwością, a co dopiero kij na salmony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FRS1985 Opublikowano 15 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2014 spoko budżet jesli bede musiał zwiększę , mam jeszcze kapke czasu poszukam poszperam poczytam i coś złożę , rzeka nie jest duża i wolałbym zestaw jednoręczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 15 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2014 Pomyśl nad switchem, obsłuży oba typy rzucania.Ostatnio kupiłem Shakespeare Oracle EXP #7/8 - przyzwoita wędka, niezła cena, 6 kawałków - myślę ze mógłby pasować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filip Opublikowano 15 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2014 W tych pieniążkach proponuje szukać czegoś używanego, a i tak może nie starczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FRS1985 Opublikowano 15 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2014 (edytowane) czy coś takiego w klasie 7/8 obsłuży ryby między 4/10kg http://www.ebay.co.uk/itm/Flextec-KINETIC-4-PIECE-GRAPHITE-CARBON-FLY-FISHING-ROD-RRP-299-99/271520458238?_trksid=p2047675.c100011.m1850&_trkparms=aid%3D222006%26algo%3DSIC.FITP%26ao%3D1%26asc%3D22046%26meid%3D7639241800253027088%26pid%3D100011%26prg%3D9537%26rk%3D1%26rkt%3D10%26sd%3D321090293686 Edytowane 15 Czerwca 2014 przez FRS1985 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 15 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2014 Tani chińczyk paczkowany w UK, w klasie na morskie trotki po 60cm, co na szczupaka byłby słabowity.Nie wiem, gdzie łowisz (czy chcesz łowić) regularnie ryby 4-10kg, ale jeśli się wybierasz na takie łowy to dwuręczna #9 wydaje się dobrym punktem wyjścia Mam znajomego, który w Norwegii jednoręczną wędką na niskiej wodzie łowi łososie, pewnie w podanym przez Ciebie rozmiarze, ale z tego co wiem kij ma klasowy, nie chrusta i w #10, nie #7-8. Biorąc lata praktyki i dziesiątki pewnie takich ryb na rozkładzie - myślę ze wie co robi. Jeśli chcesz ruszać na 10kg ryby z flextexem 7-8 za 350pln - obawiam się ze niezbyt będziesz miał powody do radości.W podobnej cenie jak to co wkleiłeś znajdziesz switcha o którym wspominałem, szukaj wędki #8/9 na tak zgrabnych przeciwników. I dobrego kołowrotka, z dobrym hamulcem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FRS1985 Opublikowano 15 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2014 no dobra to wedke bede szukał mocniejszą , mlynek z niedrogich rzucił mi sie taki http://allegro.pl/kolowrotek-muchowy-martin-classic-large-arbor-78-i4332675198.html posiada linke i etc , ale jak za slaby to tez bede szukal mocniejszego , jest to nie duza rzeka , bez koniecznosci dalekich wymachów , ryby 4/5kg sa w niej standardem ale jak pisalem zdarzaja sie czesto i Dyszki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pendergrast Opublikowano 15 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2014 Zgadzam się z P. Kubą Standerą. Za 500 zł będzie szalenie ciężko złożyć zestaw na salmony. Biorąc pod uwagę nową wędkę, kołowrotek, linkę...Polecam przeglądać giełdę, inne fora... I tam szukać czegoś używanego. Lub pożycz od znajomego sprzęt z "górnej półki" połów a jak wsiąkniesz to nie oszczędzaj w miarę własnych możliwości. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper.K Opublikowano 15 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2014 Długo się zastanawiałem co Ci doradzić, ale w końcu doszedłem do wniosku, że tak jak na lwa frontem nie pójdziesz z karabinem działającym raz na kilkanaście pociągnięć spustem, tak i ryb w wielkości 4-10 kg nie obsłużysz kołowrotkiem, który ma przypadkowo dobrane materiały na hamulec i wątpliwej jakości spasowanie. Po prostu po kilkunastometrowym odjeździe poczujesz smród, albo zgrzyt, a ryba będzie sobie pływać z krótszym lub dłuższym odcinkiem Twojego zestawu.Jedyne co potrafię doradzić, to dołóż trochę - powiedzmy drugie tyle. Kup używany ale dobrej klasy sprzęt - niekoniecznie najnowszy (kołowrotek Scientific Anglers system two, kijek Daiwa Whisker) - jak się okaże, że nie będziesz już potrzebował tego zestawu to go sprzedaż ze stratą dużo mniejszą niż jakbyś kupił sprzęt nowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FRS1985 Opublikowano 15 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2014 ok temat do zamkniecia . wszystkim serdecznie dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi