Skocz do zawartości

BULLDAWG - Jak to ugryźć od A-Z ?

witoldn

Rekomendowane odpowiedzi

Robię ten systemik od ok 10-ciu lat, głównie z nastawieniem na sandacze. Ale szczupaki i okonie też je lubią. System może mieć dowolną wielkość a kotwiczkę wbija się w dowolne miejsce na gumie. I na prawdę to na prawdę inaczej pracuje niż na haku sztywno połączonym z gumą. 

post-52107-0-75563000-1421177797_thumb.jpg

Będzie się obracała. Choć na płytkiej wodzie ze stara trzciną czy zielem nie ma to raczej znaczenia choć zaczepów więcej.Ja jednak nie lubię takich "wirówek" Taką spiralkę , dowolnej wielkości robisz samemu z dentalu (grubość drutu zależna od wielkości spirali pod wielkość i rodzaj gumy.

Raczej nie będzie się obracać jak będzie wkręcona i kotwiczka na w miarę sztywnym drucie. Plus te gumy mają pod spodem płaską powierzchnię, które powoduje kołysanie i jakby szybowanie. Nie miałem w rękach tych od Kolegi PLECIONA jeszcze ale wyglądają podobnie.

Ja mam też takie około 40 cm długości oryginalne Magnum Musky Innovations i te to mają oryginalne uzbrojenie. Jest tam jakby zalany drut idący od przodu i zwinięty przed drugą kotwicą w sprężynkę a obciążenie jest zaraz za pierwszą kotwicą. Tak przynajmniej stwierdziłem stosując metodę jaką zaproponował pitt czyli patrzenie pod światło.

post-49360-0-92758700-1421178821_thumb.jpg

O , widzę  że mały zapasik na Szwecję dla mnie czeka gotowy. Dobry kolega :)  :D

A tak poważnie to wrzuć linka do konkretnego drutu. czym to kręcisz? Przecież nie w palcach... ;)

Drut 0.8mm nierdzewny

Prawie w palcach :) przy pomocy okrągłych kombinerek i kawałka rurki.

W tej chwili mam gotową giętarkę i formę pod główki ze sprężynką z dwoma oczkami. W tej chwili tylko czekam niech tylko się trochę ociepli to poodlewam na kwietniowy wyjazd.

Pierwsze koty za płoty.

Trochę pokraczne wyszły. Brak wprawy i drut 1,3 mm bo tylko taki miałem.

Dozbrojki jednak muszą być cieńsze. Ta AFW 60 lb w otulinie strasznie sztywna.

Stelaża pod kotwicę nie robiłem. Na tej wielkości gumę jedna kotwica 1/0 wystarczy pewnie. Poza tym obawiam się, że pojedyńczy wbity drucik może wypadać.

A jak dam tam sprężynkę to po kilku braniach będzie tam dziura.

post-48513-0-48239300-1421184644_thumb.jpg

Z mojego doświadczenia wynika, że dozbrojka musi być maksymalnie napięta aby skutecznie zaciąć rybę. Próbowałem podwieszać na oczkach w brzuchu - tak sobie to działało, szczególnie z rzutu. Teraz wszystkie gumy (bez względu na wielkość) dozbrajam dozbrojkami przeciągniętymi przez korpus przynęty.