BOB1 Opublikowano 13 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 Z takiego, mojego systemiku na pewno nie spadnie guma, Najczęściej szczupak siedzi na haku (bo może być system z jednym hakiem) a guma lata luźno koło pyska 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@slider@ Opublikowano 13 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drago75 Opublikowano 13 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 Tak jak pokazuje Bob ja robiłem. Czeburaszka a do niej kotwica na drucie i sprężynka. Pracują rewelacyjnie i można kombinować z wagą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 13 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 Tylko czy w buldogu nie lepiej umieścić obciążenie pod brzuchem? Szczególnie na płytką wodę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drago75 Opublikowano 13 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 Na płytką wodę to bez obciążenia czeburaszką tylko wszystko na kółku łącznikowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 13 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 Robię ten systemik od ok 10-ciu lat, głównie z nastawieniem na sandacze. Ale szczupaki i okonie też je lubią. System może mieć dowolną wielkość a kotwiczkę wbija się w dowolne miejsce na gumie. I na prawdę to na prawdę inaczej pracuje niż na haku sztywno połączonym z gumą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 13 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 Na płytką wodę to bez obciążenia czeburaszką tylko wszystko na kółku łącznikowym.A bez obciążenie tego typu guma nie będzie sie obracała wokół własnej osi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 13 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 Niezłe. Gdzie takie duże wkręty/oczka można kupić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 13 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 Będzie się obracała. Choć na płytkiej wodzie ze stara trzciną czy zielem nie ma to raczej znaczenia choć zaczepów więcej.Ja jednak nie lubię takich "wirówek" Taką spiralkę , dowolnej wielkości robisz samemu z dentalu (grubość drutu zależna od wielkości spirali pod wielkość i rodzaj gumy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@slider@ Opublikowano 13 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 Niezłe. Gdzie takie duże wkręty/oczka można kupić? Sam sobie zrób Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drago75 Opublikowano 13 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 Raczej nie będzie się obracać jak będzie wkręcona i kotwiczka na w miarę sztywnym drucie. Plus te gumy mają pod spodem płaską powierzchnię, które powoduje kołysanie i jakby szybowanie. Nie miałem w rękach tych od Kolegi PLECIONA jeszcze ale wyglądają podobnie. Ja mam też takie około 40 cm długości oryginalne Magnum Musky Innovations i te to mają oryginalne uzbrojenie. Jest tam jakby zalany drut idący od przodu i zwinięty przed drugą kotwicą w sprężynkę a obciążenie jest zaraz za pierwszą kotwicą. Tak przynajmniej stwierdziłem stosując metodę jaką zaproponował pitt czyli patrzenie pod światło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 13 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 Oczywiście, że tak zbrojona przynęta nie będzie się obracała bo samo zbrojenie ja wyważa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 13 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 Sam sobie zrób 2014-09-01 22.48.12.jpgO , widzę że mały zapasik na Szwecję dla mnie czeka gotowy. Dobry kolega A tak poważnie to wrzuć linka do konkretnego drutu. czym to kręcisz? Przecież nie w palcach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 13 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 oryginaly sa na stelazu, zarowno male jak i duze, natomiast jezeli zbroje duze gumy sam, to wole wersje nieprzekombinowane 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartolo Opublikowano 13 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 ...Niezłe. Gdzie takie duże wkręty/oczka można kupić?... Się to nazywa Swimbait Screw lub po Szwedzku Shallow Skruv. http://www.sportfiskeprylar.se/sv/artiklar/fiskeprylar/beten-drag/jiggar-skallar/stingers/index.htmlhttp://www.sportfiskeprylar.se/sv/artiklar/fiskeprylar/beten-drag/jiggar-skallar/gaddjiggar/shallowskruvar/index.htmlhttp://www.sportfiskeprylar.se/sv/artiklar/twisthead-brunnberg-lures-.html Można i tak (screw weights): Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@slider@ Opublikowano 13 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 O , widzę że mały zapasik na Szwecję dla mnie czeka gotowy. Dobry kolega A tak poważnie to wrzuć linka do konkretnego drutu. czym to kręcisz? Przecież nie w palcach... Drut 0.8mm nierdzewnyPrawie w palcach przy pomocy okrągłych kombinerek i kawałka rurki. W tej chwili mam gotową giętarkę i formę pod główki ze sprężynką z dwoma oczkami. W tej chwili tylko czekam niech tylko się trochę ociepli to poodlewam na kwietniowy wyjazd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 13 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 Pierwsze koty za płoty.Trochę pokraczne wyszły. Brak wprawy i drut 1,3 mm bo tylko taki miałem.Dozbrojki jednak muszą być cieńsze. Ta AFW 60 lb w otulinie strasznie sztywna.Stelaża pod kotwicę nie robiłem. Na tej wielkości gumę jedna kotwica 1/0 wystarczy pewnie. Poza tym obawiam się, że pojedyńczy wbity drucik może wypadać.A jak dam tam sprężynkę to po kilku braniach będzie tam dziura. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@slider@ Opublikowano 13 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 Jak dasz sprężynkę to nie będzie dziury, cały sezon miałem tak uzbroiłem duże gumy i teraz tylko tak będę zrobił. Mniejsze szkody zrobiły główki ze sprężynkami niż haki jigowe mustada lub gamakatsu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 13 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 Czyli w brzuch sprężynka. Ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@slider@ Opublikowano 13 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 Nie. Sprężynka na przód. W brzuch druciki z oczkami. Po zacięciu, druciki wypadają, a guma trzyma się na sprężynce. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baars Opublikowano 13 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 (edytowane) Nie. Sprężynka na przód. W brzuch druciki z oczkami. Po zacięciu, druciki wypadają, a guma trzyma się na sprężynce.Michał wstaw jakieś zdjęcie jak to ma wyglądać, please Edytowane 13 Stycznia 2015 przez Baars Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 14 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2015 zobacz tutaj http://jerkbait.pl/page/index.php/index.html/_/artykuly/zbrojenie-duzych-przynet-gumowych-r181 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 14 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2015 Nie. Sprężynka na przód. W brzuch druciki z oczkami. Po zacięciu, druciki wypadają, a guma trzyma się na sprężynce.Te druty w brzuchu strasznie słabo się trzymają. Przy energicznym rzucie wzystko wyskoczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 14 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2015 Kotwica wbita w gumę trzyma świetnie. Po braniu również wypada bez problemu i nie powoduje to jakichś dodatkowych uszkodzeń gumy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WhiteWillow Opublikowano 14 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2015 Z mojego doświadczenia wynika, że dozbrojka musi być maksymalnie napięta aby skutecznie zaciąć rybę. Próbowałem podwieszać na oczkach w brzuchu - tak sobie to działało, szczególnie z rzutu. Teraz wszystkie gumy (bez względu na wielkość) dozbrajam dozbrojkami przeciągniętymi przez korpus przynęty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi