Skocz do zawartości

BULLDAWG - Jak to ugryźć od A-Z ?

witoldn

Rekomendowane odpowiedzi

Z mojego doświadczenia wynika, że dozbrojka musi być maksymalnie napięta aby skutecznie zaciąć rybę. Próbowałem podwieszać na oczkach w brzuchu - tak sobie to działało, szczególnie z rzutu. Teraz wszystkie gumy (bez względu na wielkość) dozbrajam dozbrojkami przeciągniętymi przez korpus przynęty.

Czyli w momencie brania guma jest rozerwana przez dozbrojkę? Generalnie zbroję te gumy do rzutu. 

Do trolla mam buldogi z obciążeniem.

Te druty w brzuchu strasznie słabo się trzymają. Przy energicznym rzucie wzystko wyskoczy. 

Jeśli nie masz pewności do drutów, to savagear wprowadził oczka z zadziorami, u nas nie są dostępne.

Możesz również odrobinę uniwersalnego kleju nałożyć na druty, też będzie trzymało. 

Czyli w momencie brania guma jest rozerwana przez dozbrojkę? Generalnie zbroję te gumy do rzutu. 

Taki lajf niestety, aczkolwiek nie zdarzyło mi się jeszcze aż takie zmasakrowanie gumy, żeby nie nadawała się do ponownego użytku.

Moje oczko przydomowe rozmarzło więc zrobiłem kilka prób. Buldog 20 cm bez obciążenia wiruje wokół własnej osi. Ale wystarczy juz w odpowiednim miejscu umieścić w korpusie śrucinę 3 g i jest lux. :) To jest to czego potrzebuję.

Buldog bez obciążenia z czeburaszką też sie kręci. Ale z obciążeniem wewnętrznym 3 g i czeburaszką już nie.

Moje oczko przydomowe rozmarzło więc zrobiłem kilka prób. Buldog 20 cm bez obciążenia wiruje wokół własnej osi. Ale wystarczy juz w odpowiednim miejscu umieścić w korpusie śrucinę 3 g i jest lux. :) To jest to czego potrzebuję.

Buldog bez obciążenia z czeburaszką też sie kręci. Ale z obciążeniem wewnętrznym 3 g i czeburaszką już nie.

Nie mam oczka wodnego ;) . W którym miejscu śrut?

Andrzej jak będziesz już po testach, wstaw proszę jakieś zdjęcie uzbrojenia.

:)

Po testach. Łowne jak cholera. Po co te zdjęcia? Oczko wkręcone od góry pod katem 45 stopni lub trochę mniej, dziurka w głowie zrobiona od spodu wiertełkiem i wrzucona śrucinka 3-5 g. Zalana kropelką. I kawałek przyponu stalowego z kotwiczką zakładanego na oczko . Kotwica wbita w brzuch. Jedna wystarczy. 1/0

• 2 tygodnie później...

Po testach. Łowne jak cholera. Po co te zdjęcia? Oczko wkręcone od góry pod katem 45 stopni lub trochę mniej, dziurka w głowie zrobiona od spodu wiertełkiem i wrzucona śrucinka 3-5 g. Zalana kropelką. I kawałek przyponu stalowego z kotwiczką zakładanego na oczko . Kotwica wbita w brzuch. Jedna wystarczy. 1/0

Ja również prosiłbym o wstawienie jakiś fotek zbrojenia jeśli to nie jest problem   :rolleyes:

I kawałek przyponu stalowego z kotwiczką zakładanego na oczko .

Andrzej, tylko niech Cię nie pokusi (jak kiedyś mnie w trochę podobnej konfiguracji) założyć oczko dozbrojki wyłącznie na oczko spręzynki i nie przepiąć obu oczek agrafką = po braniu naprawdę dużej mamy zostaje tylko rozprostowana sprężynka, bo dozbrojka się ześliźnie po oczku sprężynki razem z przynętą - przerobione, więc wiem co piszę, niestety :(

Problemu nie ma, jak oczko sprężynki poprzedza ołowiana główka jak na zdjęciach wyżej, itp.

• Like 1

Sam robiłeś te sprężynki z oczkiem do wkręcania w gumę? Jakie długie dałeś??

Sam. 1-1,5 cm . Po większej ilości testów dojdę do tego jakaq średnica i długość. Sęk w tym, ze trzeba ją tak dobrać aby dobrze trzymała gumę podczas rzutu jednocześnie nie powodując zbyt dużych szkód w gumie po jej wyrwaniu.

Andrzej, tylko niech Cię nie pokusi (jak kiedyś mnie w trochę podobnej konfiguracji) założyć oczko dozbrojki wyłącznie na oczko spręzynki i nie przepiąć obu oczek agrafką = po braniu naprawdę dużej mamy zostaje tylko rozprostowana sprężynka, bo dozbrojka się ześliźnie po oczku sprężynki razem z przynętą - przerobione, więc wiem co piszę, niestety :(

Problemu nie ma, jak oczko sprężynki poprzedza ołowiana główka jak na zdjęciach wyżej, itp.

U mnie z rozprostowaniem spręzynki byłby raczej problem. Drut 0,8 lb 1,2 mm. Ale i tak zawsze staram się zapiąć za agrafkę.

• 3 tygodnie później...

...

U mnie z rozprostowaniem spręzynki byłby raczej problem. Drut 0,8 lb 1,2 mm. Ale i tak zawsze staram się zapiąć za agrafkę.

Odgrzeję trochę...

Jakiego rodzaju i jak twardego drutu używasz na sprężynki? Mój "woblerowy" 0,8 jest tak twardy, że trzeba by do jego skręcania mieć rurkę o dość grubych ściankach, a o skręcaniu  takiego 1,2 mm to nawet nie myślę.

Czy patentu  ze śruciną próbowałeś w innych miękkich gumach z cienkim (wąskim) brzuszkiem?

Odgrzeję trochę...

Jakiego rodzaju i jak twardego drutu używasz na sprężynki? Mój "woblerowy" 0,8 jest tak twardy, że trzeba by do jego skręcania mieć rurkę o dość grubych ściankach, a o skręcaniu  takiego 1,2 mm to nawet nie myślę.

Czy patentu  ze śruciną próbowałeś w innych miękkich gumach z cienkim (wąskim) brzuszkiem?

Jak szukasz plastycznego polecę spawalniczy w metrowych odcinkach ER 308 L,skręcam oczka  i sprężynki  z 1,0 i  1,2 mm bez problemu.

Edytowane przez sebalos.77
  • Like 1

Wracajac do tematu

Mniejszymi łowiłem ATC 25lb, kij nazywał się... kurde, przypomnieć nie mogę, ale 7ft, 25lb, jeden kawałek, do tego daiwa 203sw

Dużymi, w sensie regular - MU638 i luna 253.

Największe bulldawgi to pete maina , C4 6501 i 65lb plecionka :D