Skocz do zawartości
  • 0

Czy taki numer przejdzie ?

Jeziorm 1

Pytanie

Mam do was pytanie...

Niedaleko mojej miejscowosci jest nieduzy zbiornik zaporowy (około 30 ha)w ktorej jest jeszcze troche szczupaka, ale jakiś inteligent wprowadził zakaz spinningu ( oczywiscie zywiec i wszelkie jego odmiany sa dopuszczone <_< )

pomyślałem sobie ze fajnie byłoby sobie zrobić tam poligon ćwiczebny w łowieniu szczupłych na muche :unsure: ...tylko czy to sie uda ? Co powie straż rybacka w momencie kontroli ? To ze grunciarze bedą mieli problem to wiem ale średnio mnie to interesuje..wazne zebymi mandatu nie przywalili...

Moze ktos z was sie orentuje jak to wyglada i czy jest taka opcja zeby w ten sposob połowic na zbiorniku gdzie wprowadzony jest zakaz spinningu.

Nadmienie tylko ze to nie jest zadne super łowisko karpiowe czy cos w tym rodzaju...poprostu na blache nie można bo nie :D

pzdr

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Cześć. Miałem identyczną sytuację, ale na swoim podwórku. Próbowałem tam łowić na muchę, jednak kilka osób zwróciło mi uwagę, że tu nie można spinningować. Dodam, że zwracano mi uwagę w sposób bardzo kategoryczny, wręcz niegrzeczny. Odpowiadałem, że łowię na muchę, a nie na spinning. To nie był dla nich argument, twierdzili, że to pawie to samo. W końcu po której rozmowie z jakimś gościem z Koła PZW dałem spokój, poczułem straszna niechęć do rozmowy z prostakami. Wyniosłem się stamtąd całkiem. Jedno co się zmieniło nad tym zbiornikiem to nowa tablica, z regulaminem łowiska i dużym napisem: Zakaz łowienia na spinning i muchę. Z tego co wiem to dalej, już na spokojnie, łowią tam karpie na kartofle. Oczywiście w regulaminowych gumofilcach.

PS. Nadal uważam, że spinning to nie mucha i że możesz tam łowić. Spróbuj, może złowisz tam jakieś ładne ryby zanim .... :D

• 0

Mucha to na pewno nie spin - patrz RAPAR - jest rozróżnienie na spin i muchę (np. na muchę możesz używać 2-óch przynęt, na spina już nie. Co innego gdyby był zapis typu - zakaz połowu na przynęty sztuczne

Zastanawia mnie jedno - jak w regulaminie sformułowana jest metoda spinningowa (dawno tam nie zaglądałem) - bo kombinując typowo po Polsku :mellow: może można castingu użyć :huh: :lol:

• 0

W Poznaniu jest jezioro Rusałka (o ile pamiętam) z identycznym przepisem. Pytałem w PZW Poznań - no problem, spinning to nie mucha i czy w ogóle szczupaki na muchę biorą?? <_< Łowiłem kilka razy, nikt nigdy złego słowa nie powiedział. Co prawda wędkarze mieli dziwne miny jak kołonich zasuwał człowiek w śpiochach smigająć muchówką, ale bezkonfliktowo było. Rok później na spacerze zapytany o wyniki gruntowiec mówił że nie biorą, ale jakieś ryby (drapieżne) muszą być bo w zeszłym roku był tu taki jeden co na muchę łowił :mellow:

• 0

standerus

I jakie miałeś efekty na muchę w wodach Rusałki?

Wiem, że jakieś sandacze tam łowią na trupy,

ale jest też zakaz połowów w nocy.

Myślę, że rybki dawno nauczyły się, kiedy się śpi, a kiedy je...

Ja w tej wodzie zestaw zamoczyłem raz, ucząc moją kobietę zarzucać spławiczek,

bo spinn jej nie przypadł do gustu - na razie... ! <_<

Łowiliśmy drapieżne ukleje aż miło, ona ma talent!!! :mellow:

P.S. Uklejki też C&R!!! :lol:

• 0

Strzeszynek - ciekawe jeziorko.

Tam też brodziłeś z muchą?

Z samego brzegu niełatwo tam łowić, łódka rzecz jasna najlepsza,

tylko nie łatwo jest tam zjechać nad brzeg i zostawić samochód.

Myślałem o zakupie łupiny do cumowania

w tej pseudo-przystani niedaleko plaży...

Tam zębate siadały na muchę?

Na skraju płycizny i spadu pewnie...? :D

Żeby nie było aż tak tragicznego OT dodam,

że zakaz spina na Rusałce wynika z bliskości

(zwłaszcza) północnej linii brzegowej od ścieżki spacerowej

i mnogości ludzi, szczególnie w okresie letnim...

Stąd mój brak zainteresowania tą wodą - na muchę nie łowię <_<

• 0

Właziłem do wody przy głównym zejściu i kierowałem się w lewo, jest duża rozległa płycizna, która pod koniec robi się niestety grząska, co nie raz kończyło się sporym stresem jak nogi zaczynały wwjeżdżać w dno a śpiochy powoli się kończyły. na skraju tej płycizny złapałem kilka sztuk ale bez szału ilościowego. Moim zdaniem tam najlepszy bellyboat lub dmuchany katamaran z wiosłami. Siłę można zdziałać na tak małym jeziorze, jest się bardzo mobilnym i w zasadzie więcej nie potrzeba żeby wygodnie i skutecznie łowić.

• 0

W belly nigdy nie pływałem, a to jeziorko w najgłębszym miejscu ma 17 metrów wgłąb... dziwnie bym się czuł. Miałbym podobny stresik jak Ty, kiedy śpiochy Ci się kończyły :lol:

Ale jeziorko jest przyjemne i woda stosunkowo czysta - na pewno tam nie raz połowię, kiedy zabraknie czasu na dalszy wypad.

Koniec OT z mojej strony ;)

• 0

Co za różnica czy 3 czy 200? Powyżej szyji i za wiele nie zdziałasz.

A tak na poważnie - belly to naprawdę wygodny i bardzo bezpieczny sposób łowienia. Nie da się z niego wypaść, nawet jak padnie jedna komora (a to też przecież nie dzieje się nagle) to mamy drugą która umożliwi powrót do brzegu. Polecam, inny wymiar łowienia.