Skocz do zawartości

Dragon Millenium Seatrout 21-50gr - kijek na troć i szczupaka ?

pablotor

Rekomendowane odpowiedzi

Mam zamiar zacząć w tym roku przygodę z Trocią. Jako, że jestem z Torunia moim łowiskiem będzie Drwęca. Myślę o zakupie kijka...Dragon Millenium Seatrout 21-50gr. Czy ktoś miał z nim do czynienia ? Warty jest aby go kupić ?

Z serii Millenium posiadam model Pike 10-35gr. i jestem z niego bardzo zadowolony.

Poza trocią zastanawiam się czy kijek ten zdał by egzamin przy połowie szczupaków również w Drwęcy...z przynęt jakich bym używał : gumy od 10 do 15-20gr, woblery typu Salmo Frisky, Rapala Shadrap itp. oraz blachy...obrotówki (np. 4) i wahadłówki myślę że w granicach 10-20gr.

co o tym sądzicie ? Dotychczas na drwęcy używałem tego Pike'a ale w niektórych miejscach oraz przy ciężych przynętach i woblerach nie zawsze łowiło się komfortowo.

Kijek taki kupiłem kumplowi na wyjazd do szwecji (do łowienia z brzegu pojechał do roboty a nie na ryby B) ),tam przetestował go może nie na okazach ale kilka 4-5kg zębatych wyjął .

Teraz będzie korzystał z niego właśnie na Drwęcy.

Moim zdaniem fajny kijek jako uniwersał na trotkę i szczupłego

No to masz odpowiedz. Ja swoim 10-35gr i 20lbs mocy obsługuję większość trociowych rzek (nie łowiłem na Drwęcy - więc się nie wypowiem). Musisz sobie tylko odpowiedzieć na pytanie jak ten kij będzie miotał najlżejsze przynęty - np. woblery.

PS. Któryś z kolegów sprzedawał tu batsona, za bardzo przyzwoite pieniądze.

Mam ten kij (seatrout) i używałem go właśnie na Drwęcy. Moim zdaniem na troć prawie idealny jak za takie pieniądze. Jest troszke za ciężki, a poza tym nie widzę większych zastrzeżeń. Pike troszkę za słaby jak na te wodę, to jeszcze zależy czym bedziesz łowił.

Tpe, na 20lb to można zatrzymać wieloryba, rekina i sałatke śledziową <_< to co Ty łowiłeś? :huh:

Nie wiem bo nie wyciągnąłem <_<

To było tak: stoję sobie w na początku czerwca 2007 na skałce koło latarni w Dingle i rzucam Slimem Salmo. W pewnym momencie stukło, to zaciąłem i po 3 sekundach kij wygiął się po korek w chińskie osiem a ryba siedziała w zielsku na dnie. Po kilku minutach w końcu uwolniłem woblera. Następny rzut i podobna sytuacja. Tym razem rybka siedziała w zielsku z 10 minut, aż w końcu zerwałem Slima. Wiążę następnego Slima i mam znowu branie. Ale to już nie to...2 kg rdzawiec w 30 sekund był na skale.

Tpe, na 20lb to można zatrzymać wieloryba, rekina i sałatke śledziową <_< to co Ty łowiłeś? :huh:

Coś słyszałem o sałatce z morszczuka :lol: :lol:

A poważnie, nie wszystko, w zeszłym roku jeden sandaczyk, wkurzył się i pokazał na co go stać, demolulując przynętę i o mało nie łamiąc kija 20lbs. Poprzedniego dnia padła 90 bez zbędnych harców

Mam tę wędkę nadal i określił bym ją jako siermiężnego woła roboczego. No nadal łowi ryby (2 rok) Już od początku były z nią problemy, uchwyt kołowrotka był spaprany. W wymianie jakoś daje radę. Niech jednak nie zmyli Cię nazwa seatrout. Z morzem wędka ma niewiele wspólnego i to co może rdzewieć po kontakcie ze słoną wodą, niezwłocznie rdzewieje. Napewno po raz drugi bym jej nie kupił, raczej nie polecam.

@standerus, małe sprostowanie. Na 20lb plecionce to może można zatrzymać rekinka - rekin to jednak nie to samo.

Może spróbuj poszukać starej szkockiej Daiwy Whiskers 2,7m 10-50g lub 3,00m 20-60g. Łowię na to to 12 lat i dla mnie to jest kij typu gniotsa nie łamiotsa. Wymieniłem tylko szczytówkę na Sic-a. Na nasze ryby jest wystarczająca, na typowe kelty 50-70 cm wręcz zbyt mocna.

• 2 tygodnie później...

Co by nowego tematu nie zakładać podłączę się tutaj.

Czy ktoś miał może do czynienia z kijkiem Daiwy TORNADO-X Troć 3,10m 10-40g ( http://www.kogutomania.pl/tornadox-troc-310m-1040g-p-6291.ht ml ), i może coś o nim powiedzieć. Czy nie za słaby na nasze trociowe rzeki ????