Skocz do zawartości

Program do obróbki filmów

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Panowie

Podpinam się pod pytanie Kolegi.

Wyjaśnię o co mnie by chodziło.

Kręcimy filmik na normalnej cyfrówce, full HD.

Film trwa, powiedzmy ok 10min. Ale na tym filmie są scenki na żywo, a co za tym idzie z żywym soczystym polskim językiem, niektóre sekwencje są nieostre, zbędne. Chciałbym pociąć film na kawałki, ponownie skleić, dodać fajny podkład muzyczny itd.

Do tego wszystkiego należy dodać fakt, żem mocno nieokiełznany w technice obróbki filmów. W zdjęciach to i owszem daję sobie radę, ale filmiki...słabo.

I tez szukałbym takowego programu.

Pozdrawiam

Alek

• 7 miesięcy temu...

Dla tych co profesjonalnie lub półprofesjonalnie grzebią przy video: Jest dobra oferta na najnowszego Vegasa Pro 13 Suite (i tak drogo ale cena duuużo lepsza od z tej na http://www.sonycreativesoftware.com/vegasprosuite )

Promo tutaj: http://www.ebay.com/itm/Sony-Vegas-Pro-13-Suite-NEW-Video-Effects-DVD-Authoring-Electronic-Download-/171502834315?ssPageName=ADME:X:AAQ:US:1123

• 2 lata później...

Cześć :)

Przerobiłem vegasa, premiera, hitfilm oraz finalcuttprox

Vegas - fajny program, mało "pamieciozerny" ale potrafi ni z tego ni owego wywalić sie.... 12 i 13 nie miały zapisu 14 chyba juz ma w takich sytuacjach, dodatkowo mysle ze sama jakos remderu i opcje jego sa najbardziej powikłane...

Hitfilm - fajny darmowy program, jeżeli chodzi o softy freee to chyba najlpesza opcja

Premier pro - pamieciozerny potwór ktory ogarnie wszystko, najwiecej opcji i wszystko jest w nim, z affterefect to potężne narzędzie - minus subskrypcje Adobe...

Finalcut - dla niego przesiadłem sie z windowsa na maca - jako ze postprodukcja bardzo mi sie spodobała... dla mnie program ideał po wgraniu paru wtyczek... na sucho jest małym golasem pare darmowych !! Wtyczek i mamy premiera pro ktory na Apple bije pod względem wydajności i szybkości renderu !! Minus... trzeba miec Apple aby z niego skorzystać- obsługa minimalnie mniej intuicyjna niż premier pro ale po paru chwilach jestes juz w domu

• Like 1

Owszem, poprzednie wersje Vegasa potrafiły wywalić w najmniej spodziewanym momencie... ale z 14 jest już ok. Nie wywala, a jak już to bardzo bardzo rzadko, przy bardzo dużych projektach. Ogólnie jak dla mnie Vegas jest najbardziej przejrzystym programem z tych co wymieniłeś, a ustawienia renderu, wszystko na youtube można znaleźć, choć samemu też jest się łatwo połapać. No i do tego masa pluginów, kto dobrze poszuka to znajdzie ;) 

Owszem, poprzednie wersje Vegasa potrafiły wywalić w najmniej spodziewanym momencie... ale z 14 jest już ok. Nie wywala, a jak już to bardzo bardzo rzadko, przy bardzo dużych projektach. Ogólnie jak dla mnie Vegas jest najbardziej przejrzystym programem z tych co wymieniłeś, a ustawienia renderu, wszystko na youtube można znaleźć, choć samemu też jest się łatwo połapać. No i do tego masa pluginów, kto dobrze poszuka to znajdzie ;)

Wiesz to chyba zależy oś człowieka, najbardziej przejrzystym dla mnie był premier pro, pózniej po równo hitfilm finalcut i na koncu vegas, ale to juz osobiste preferencje, w premierze masz juz na starcie wgrane ustawienia renderu dla yt finalcut ma format plików ktory YouTube łyka najchętniej, vegas według mnie dawał zbyt dużo opcji do ustawienia :)

Co do wywalania - to rozumiem, każdemu programowi sie zdarza, bardziej bolało mnie brak zapisu moment przed wywaleniem, a takie opcje i premier i fcpx posiada :)

Dla mnie Adobe Premier Pro CC najpotężniejsze narzędzie do tego wiele filmów instruktażowych na youtubie krok po kroku jak uzyskać jakiś efekt. Adobe i Vegas na tym opierają się profesjonalni filmowcy ale trzeba poświęcić trochę czasu jak ktoś ma zapał i chęci to ogarnie, jeżeli trzeba na szybko i małym nakładem czasu polecam prostsze narzędzia.

Z premierem zgoda, rzadko słyszałem aby vegas był do produkcji profesjonalnych, szybciej juz avid oraz fcpx

Jeżeli chodzi o zwykle pocięcie filmu i dodanie muzyki to najprostsze bezpłatne programy wystarcza w zupełności :)

• Like 1

Ja kupiłem pinnackle 16, dokupiłem jakiś samouczek z Allegro. Dodatkowe efekty w programie są dla mnie mało istotne.Jak nie ma treści(dobrych kadrów) to full wypasem programem tego nie naprawimy. Mam go pro hero 2.Nie gonię za nowościami.Ostatnio widziałem świetny montaż ajfonem. Nie nadążam już za światem.

• Like 1

• 6 miesięcy temu...
  • 4 miesiące temu...