ipolo Opublikowano 29 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2008 Witam, Mam możliwość kupienia shimano stradica FH, made in japan. Praktycznie nie używany. Rozglądam się też po giełdach itp. Ogólnie jestem ZA - kupić stardica (made in japan).Ale ostatnio dużo poczytałem o przełożeniu, że im mniejsze (<5,0) to lepiej bo mniejsze przeciążenie a ten ma chyba 5,4. Jak to jest. ? Takie dobre materiały, czy im większe przełożenie to lepiej> Zgłupiałem. Wiele osób twierdzi, że to super model, wiele osób twierdzi, że takie przełożenia to porażka. Kręciołek oczywiście będzie do spinningu. Proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biosteron Opublikowano 29 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2008 Witam. Nie wiem jaki model Stradica masz na myśli,bo 4000FH ma przełożenie 5,7:1,a model 2500FH 6,0:1.Ciekawi mnie na jakie ryby masz zamiar się nastawić akurat takim modelem??.Ja 4000- ką łowie od dwóch sezonów bolenie i jak do tej pory nic się w nim nie dzieje.Co prawda ,praktycznie w każdym stradicu FH wydobywa się szum z przekładni oraz z rolki kabłąka(podobno ten typ tak ma).Ja z tym defektem dałem sobie rade.Ale proponowałbym ci inny młynek np.Penn Slammer 360,cena na równi ze stradiciem.Walory użytkowe penna przewyższają stradica FH. Ps. O jednym jak i o drugim młynku dużo tu napisano na forum,poszukaj a na pewno bardzo ciekawych rzeczy dowiesz się od innych użytkowników obu młynków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 29 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2008 To zależy do czego ma słuzyć ten kręcioł. Do ciężkiej, dennej orki i woby typu DR lub SDSR odradzam Stradicka, lepiej zakupić coś mocniejszego, z mniejszym przełożeniem, typu Twin Power lub wspomniany Slammer. Ja Stradicków używam do średnio-lekkiego spinningu i stricte pod bolenie ( 1000 FH,3000FG, 4000FH)... tam dają radę.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 29 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2008 Jakis tam swoj poglad na zagadnienie mam... Ale ciekaw jestem co napiszecie(odrzucajac dywagacje nad firmami)...?Zakres przelozen w kolowrotkach o st. szpuli, z ktorymi mialem przyjemnosc badz nieprzyjemnosc krecila sie gdzies od 1:4 do 1:6,3.... ....co dokladnie wplywa na to, ze kolowrotek z wiekszym przelozeniem ma byc slabszy? Porownanie jest oczywiscie w klasie kolowrotkow o zblizonych gabarytach. No bo dlaczego Daiwa BG90 ma przelozenie bliskie do podanego min to wiadomo... Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fedx Opublikowano 29 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2008 mam wersje 4000FB, używam, polecam ... precyzyjny hamulec, dokładne nawijanie, solidne wykonanie, mogły by być jedynie nieco lżejszy. używam go dosłownie do wszystkiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TAJMIEN Opublikowano 29 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2008 Oglądałem ostatnio wertsje FB i okazuje się że element mocujący rolkę kabłąka jest plastykowy, nie mieści mi się to w głowie żeby zrobić coś takiego w kołowrotku za 700 złNo i to kółko po drógiej stronie korbki kręci się jak jajko - to bardzo dobra wizytówka. Oczywiście kołowrotek made in MalysiaIntryguje mnie jeszcze z czego jest zrobiona obudowa. Jeśli ktoś wie który ze stradiców jest metalowy niech się pochwali. Bo popularne xt-7 to jak dla mnie zwykły plastykCo do przełożenia to wiadomo że wyższe prełożenie to mniejsza moc i na odwrót, parametry te można regulować też długością korbki , ale wtedy odbija się to na żywotności przekładni i/lub komforcie łowienia. wszystko zależy od metody połowu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biosteron Opublikowano 29 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2008 wiele osób twierdzi, że takie przełożenia to porażka. Kręciołek oczywiście będzie do spinningu. Proszę o pomoc. Ja pod takim stwierdzeniami raczej się nie podpisze,bo niby dlaczego??.A najbardziej mnie śmieszy to, że stwierdzają to osoby co bywają nad wodą dosłownie kilka razy w roku.Czy taka teoria jest jakimś przełożeniem na praktykę,czy ktoś to stwierdził osobiście??.Myślę, że ktoś tam kiedyś coś takiego napisał i to jest powielane przez użytkowników rożnych forum.Ja widzę natomiast kilka zalet dużego przełożenia przy łowieniu boleni np. łatwiej jest w razie potrzeby kręcić wolniej, niż przez większość czasu męczyć nadgarstek korbkowym szaleństwem. Co ciekawe, kołom zębatym nie szkodzą najbardziej wysokie obroty. Bardzo ważną rzeczą w przełożeniu jest dobre spasowanie przekładni(o co trudno w kołowrotkach średniej klasy),ich zęby, przenoszą ogromne naciski,co za tym idzie „wygniatają” się, co prowadzi do ubytku materiału w przekładni kołowrotka.Myślę, że ta teoria ma się tak samo do dużych jak i małych przełożeń w kołowrotkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 29 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2008 ... Jeśli ktoś wie który ze stradiców jest metalowy niech się pochwali. ...zaden, z shimano tylko modele mg i stella sa z metalu, reszta to plasta punktowo ukraszana aluminium Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ipolo Opublikowano 29 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2008 Mówimy o modelu FHMade in Japan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biosteron Opublikowano 29 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2008 ... Jeśli ktoś wie który ze stradiców jest metalowy niech się pochwali. ...zaden, z shimano tylko modele mg i stella sa z metalu, reszta to plasta punktowo ukraszana aluminium Jeśli chodzi o Stradic FH to więcej jest aluminium, a punktowo okraszony plastikiem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jajakub Opublikowano 29 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2008 A tak wogule to jak pamiętam stare modele Aero GT też były plastikowe.A trwałośccią przeganiały więkrzość terażniejszych metalików z częścią made in Japan włącznie.Choć gwoli ścisłości tamte też były Japan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biosteron Opublikowano 29 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2008 Swego czasu miałem dylemat jaki kupić następny kołowrotek,myślałem o Quantum, ale bardzo mało o tych młynkach się pisze, a jak się już pisze to zdawkowo,mój wybór padł na Penn Slammera 360.Czas pokaże ile czasu będę z niego zadowolony.Zakupem tego młynka sugerowałem się bardziej wypowiedzią ludzi którzy go posiadają.Jest bardzo wiele młynków na rynku, lecz wybrać coś godnego, wytrzymałościowego jest bardzo trudno i nie dziwi mnie fakt że np.kolega @Marcel naprawia swojego starego shimanca,po naprawie pokręci nim pewnie jeszcze kilka sezonów...nowy zakup wiązałby się z niepewnością czy wytrzyma choćby pól sezonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 29 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2008 Jeśli chodzi o Stradic FH to więcej jest aluminium, a punktowo okraszony plastikiem .stare modele tak, nowe (FI) niestety nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fedx Opublikowano 29 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2008 Oglądałem ostatnio wertsje FB i okazuje się że element mocujący rolkę kabłąka jest plastykowy, nie mieści mi się to w głowie żeby zrobić coś takiego w kołowrotku za 700 złNo i to kółko po drógiej stronie korbki kręci się jak jajko - to bardzo dobra wizytówka. Oczywiście kołowrotek made in Malysia ja mam FB, jest japan i nic mu sie nie kreci (za wyjatkiem tego co powinno) ale moze to dla tego ze dalem niecale pincet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi