Skocz do zawartości

Spinning rzeczny

Błażej

Rekomendowane odpowiedzi

Pike wklejka nie jest :) A co do pancernosci, coz mi 2 razy strzelila szczytowka na 2 przelotce od szczytu, raz przy wyrzucie fafika i drugi po doholowaniu klenika 30 cm pod nogi w trakcie odhaczania. Ale potwierdzam opinie przedmowcow, patyk dosc uniwersalny, chociaz przy sandaczowaniu i opadzie wg mnie brakuje mu troche czucia przy gramaturach < 15g.

Mam wspomnianego tu Millenium Pike i choć nie jest to wklejanka to ma fajną czułą szczytówkę więc i po opad się nada. Jednak pod przynętami 10-15 g nie będzie czucia, więc jakbyś chciał to mam do sprzedania Okumę Black Rock 2,75 5-25. Po podane gramatury będzie idealna.

Może spróbuj jakiegoś Diaflexa na być ? Ja mam kij do 50 g i w sumie sobie chwalę . Ale lżejsze do 30 g nie ustępują niczemu i kolega zedy kosi aż miło 3 metrówką ;-)

Pozdrawiam

Edytowane przez Tomekoo

Dzięki za pomoc. Już się zdecydowałem dołożyłem troche pieniędzy i zakupiłem fenwicka hmx 2-74, 10 -28 g.  z dożywotnią gwarancją. Po pierwszym wypadzie jestem naprawdę zadowolony z wyboru ale niestety nie udało mi się złowić wymiarowego zębatego więc jeszcze nie wiem jak przy holu większej ryby pracuje.

Panowie, włączam się do tematu.

Zastanawiam się nad następująceym rozwiązaniem bądź krótszym 275cm:

St Croix Legend Elite Spinning Rod LES96HF2 9'6" Heavy

Zakres przynęt 20g-40g, duża rzeka. Łowienie raczej głębinowe + nurt i uciąg. Na miękko, z rzadka obrotówki > no 4.

Spotkałem się z opinią jednego z was w innym temacie, że modele Legend są przeszacowane, tj. optymalnie obsługują przynęty w górnym zakresie.

W moim przypadku 50-60g to będzie max na pewno nie med. Czy zatem te kije do 2 uncji są adekwatne czy powinieniem zejść niżej ?

• 1 rok później...

Odświeżam. Szukam wędki na dużą rzekę do łowienia z brzegu szczupaków i boleni (sporadycznie sandaczy). Długość 270-290 cm. Przynęty: gumy 7-15 cm na główkach 7-20g (rzadko 25g), wahadłówki max nr 3, woblery do 10 cm. To ma być taki rzeczny uniwersał ;)

Widzę, że można jeszcze dostać Millenium HD Pike i stąd moje pytanie: brać, czy może jest jeszcze coś ciekawego w cenie do 350 zł? Pozdrawiam.

Edytowane przez leszczynski.bp
  • Like 1

• 2 miesiące temu...

Witam.

Już od jakiegoś czasu poszukuję wędki pod jedne z moich ulubionych przynęt czyli uklejeRH, chciałbym żeby ta wędka dała mi możliwość wycholowania bolenia jak i sandacza. Nie ukrywam że wolałbym raczej model seryjny chociaż niewykluczam wędki z pracowni. Co do parametrów to długość coś mniej-więcej 2,50m a cw najlepiej 40+.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...