Skocz do zawartości

Przynęty Savage Gear - opinie, uwagi

Marlow16

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...

<...>

Pytanie do specjalistów od trollingu - jak sprawdzają Wam się te przynęty>? 

Dodatkowo zapytuję jaka jest różnica w wersji slow sinking od medium sinking w trollingu? Na ile mniej więcej schodzi dany model przynęty? (wiem, że zależy od grubości linki i prędkości, niemniej chodzi mi o uśrednione dane z autopsji)

Planuje prowadzić trout'a nie głębiej niż 3m stąd pytanie. :)

Z pozdrowieniami! 

Edytowane przez Jano

Nie wiem, czy na aktywne, czy nieaktywne. Faktem jest, że przynęta posiada bardzo miękką, naturalną pracę. Do rzutu wymaga potężnego kija (wersja 20 waży ok. 100g, wersja 30 chyba ze 200), ale stawia mały opór w wodzie. Pomiędzy slow sinking a medium sinking pewnie jakaś różnica jest, ale dla mnie pomijalna. Faktycznie raczej na płytkie łowiska, używamy jej z powodzeniem z Harrym na wodzie ca. 80 - 100cm, ale i na wodzie 4m. Wydaje się wielka, ale z wersją 20 nie mają problemu nawet ryby 60-65cm. Solidnie zrobiona, jednak - jak to guma - w końcu się niszczy i trochę szkoda mi jej na wodę, gdzie masowo występują małe i średnie szczupaki. Używam raczej na specjalne okazje.

Moim zdaniem łowna, np. na wiosnę 2016 i we wrześniu 2016 łowiła super (największa złowiona przez Harry'ego ryba miała 122cm), ale już w czasie listopadowej wyprawy coś w Troutach szczupakom nie pasowało (podobnie jak chyba we wszystkich ripperach) i w trollu S4P i Real Eele biły je na głowę. Dla mnie to tylko dowodzi, żeby pochopnie nie czyścić pudełek, bo wiele przynęt, za które nie dałbym 3 groszy, miało swoje 5 minut - i to jakie!

Acha, dla czystego sumienia dodam, że należy wnikliwie sprawdzać firmowy przypon, szczególnie zaciski. Harry stracił jedną 20-stkę (nie pomnę, czy na zaczepie, czy przy braniu) i wiem, że nie jest to odosobniony przypadek (Melek pewnie miałby w tej sprawie coś do powiedzenia).

Jestem zdania, że fabryczne przypony w Troutach trzeba wymieniać nawet bez sprawdzania, choćby z samego faktu, że linka jest przełożona tylko raz przez tulejkę zaciskową. W mojej ocenie ów fakt dyskwalifikuje przynętę jako docelowy wabik na duże ryby.

Można dać nowy zacisk :) Haki też trochę małe, ale o dziwo niezłej jakości i dość skutecznie wcinają.

To mniej więcej miałem na myśli, może niezbyt precyzyjnie się wyraziłem. Linka sama w sobie jest niezła, jedynie zacisk do wymiany. 

• 1 rok później...

Moze trochę nie na temat ale mysle ze znajde tu odpowiedź :)

SG trout 3d wersja ss na jakiej głębokości będzie pracowac ?

Pozdrawiam

Jaka długość? Bo 15 ,20 czy 30 cm to inna bajka. Poza tym wypust linki ma kolosalne znaczenie i położenie szczytówki względem powierzchni wody.

Oraz kilka innych mniej znaczących czynników.

Edytowane przez godski

• 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...

Dokładnie. Z niższą gramaturą się wykładają.

A tak na marginesie to fajne te nowe kolorki... niestety gorzej z ich trwałością. Przy zakładaniu haka paski w okonku schodzą :-(

12999534_IMG_20180922_155558.jpg

Edytowane przez G_rzegorz

• 2 miesiące temu...
  • 9 miesięcy temu...
  • 1 rok później...
  • 3 lata później...

Moim zdaniem można spokojnie zejść z numerem niżej, im więcej swobody dla ogonka w przynętach kopytopodobnych tym lepiej

ja chyba wolę nawet trochę słabszą pracę gumy, a hak bliżej ogona , żeby lepiej zaciąć rybę... tylko trochę się martwię czy za dużo za ogon haki nie będą wychodziły....mannsy predatory 8-9 cm zbroiłem hakiem 5/0 , tylko te gumy są inne....

Edytowane przez tomex11

ja chyba wolę nawet trochę słabszą pracę gumy, a hak bliżej ogona , żeby lepiej zaciąć rybę... tylko trochę się martwię czy za dużo za ogon haki nie będą wychodziły....mannsy predatory 8-9 cm zbroiłem hakiem 5/0 , tylko te gumy są inne....

Zależy na co się nastawiasz jak opad i sandacz lepiej krótszy hak jak szczupak i tak połknie całą gumę chyba że nastawiasz się na ryby 40-50cm może lepiej krótki jak plis doznrojka lub wkrętka i kotwica 1 od dołu