Skocz do zawartości
  • 0

Silniki Tohatsu

filip

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

posiadam yamahę 4t 4km miałem okazję wymienić uszczelkę pod głowicą i z tego co mnie zaciekawiło posiada ona nawet termostat jak w autach filtra oleju nie dlatego śledziłem wontek.mam jednak pytanko czy olej należy wymieniać co sezon czy nie koniecznie bo z tego co zauważyłem po ok 30tu moto godzinach nie zmienił nawet barwy jest żółciutki.i jeszcze jedno smar spodzinowy kiedy wymieniać i jak to zrobić?

• 0

Wymiana oleju w spodzinie jest nawet ważniejsza niż w silniku. Obowiązkowo po sezonie. Najlepiej go wstrzykiwać od dołu aż zacznie się przelewać górnym otworem co gwarantuje, że szczelnie wypełni przestrzeń. Jutro kupuje olej na spółkę z Redzim bo 1 l to dawka na 2 silniki na 2 lata. Ten niby dedykowany to dokładnie to samo tylko tupka 2 setki z wysyłką to prawie 50 zł. Markowy o tych samych parametrach, 30 zł za 1l.

• 0

przy tak małym silniku to chyba rodzaj oleju spodzinowego wielkiego znaczenia nie ma.silnik przyjechał ze szwecji i ma 10lat.wymiana będzie konieczna a czasu coraz mniej.ale zastosuję się do waszych rad.dziękuję.

Wbrew pozorom ma i to duże. Generalnie zalecana jest wymiana raz w sezonie.To tak jak byś nie wymieniał oleju w skrzyni biegów w samochodzie,na kujawskim długo nie pojedziesz.Pozdrawiam Paweł

• 0

no właśnie.auta mam 2 robiłem przy nich cuda ale nigdy nie wymieniałem oleju w skrzyni biegów.

Tak wygląda skrzynia biegów w naszych wodnych napędach http://img860.imageshack.us/i/verado3.jpg/ Dlatego trzeba o nią dbać, na mieszance wody i oleju ,lub oleju spracowanym długo nie pośmiga.

• 0

Olej w skrzyni biegów też należy wymieniać (wbrew zapewnieniom producentów samochodów co np. 150 tys. km). Różnica między skrzynią biegów samochodu, a spodziną jest spora. Nie wiem jak w Twoim aucie , ale w moim ani skrzynia biegów ani półosie nie są na stałe podczas pracy zanurzone w wodzie.

Pozdrawiam

• 0

Fakt, że przekładnia pracuje pod wodą powinien skłaniać do zaglądania tam czy przypadkiem nie puszcza jakiś uszczelniacz. Jak się w porę wykryje zmętnienie oleju to można uratować cały mechanizm. Im starszy silnik tym prawdopodobieństwo większe.

• 0

Nie wiem jak w Twoim aucie , ale w moim ani skrzynia biegów ani półosie nie są na stałe podczas pracy zanurzone w wodzie.

Pozdrawiam.Na stałe nie ale czasami często tak jest, zresztą zobacz film własnie przerabiam małego potworka.

] .Pozdrawiam Paweł

P.S.Nawiązując do tematu olej przekładniowy w każdej maszynie ma określony przebieg im cięższe warunki eksploatacji tym częstsza kontrola i uzupełnienie lub wymiana.Sprawdzenie czyli wymiana oleju w spodzinie silnika patrz post Roberta.Brak serwisu czyli zajrzenia do spodziny może okazać się bolesne dla kieszeni.Koszt smarowidła to niewielki wydatek,za cenę świetego spokoju na wodzie w następnym sezonie.

• 0

Witam. Panowie Mam silnik Tohatsu 5km 4stroke. Na obrazkach na czerwono zaznaczylem miejsce z ktorego po odpaleniu ciurkiem leci mi benzyna. W takim tempie to wyleci 12 l na godzine :P  czy tam nie powinna byc jakas srubka regulująca? Jak tak to co ona reguluje ? 

silnik1.jpg

silnik2.jpg

Edytowane przez tier