Skocz do zawartości
  • 0

Silniki Tohatsu

filip

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

A ja właśnie stałem się posiadaczem nowego funkiel nówka tohatsu 9.8 i na oko porównując go zewnętrznie z moją starą yamahą nic mu nie brakuje.Myślę że skoro producent daje pięcioletnią gwarancje to wie co robi.Mam nadzieję że będzie ok.

Czyli ten najnowszy , z nową czapką ?

• 0

Chyba masz kolego słabe dane, obie firmy wziely się za silniki zaburtowe w latach 50. I Yamaha istniała już 35 lat zanim powstało Tohatsu , o doświadczeniu w budowie silników na chwilę obecną nie ma co mówić. Jakoś słuch zaginął o motocyklach Tohatsu a Yamaha się świetnie radzi, więc nie porównujmy tych dwóch marek bo to nie ta liga jeżeli chodzi o jakość.

Przykład lakier na Tohatsu obłazi jak cholera u Yamahy tego nie ma , przykładów jest więcej

• 0

Jakoś też nie słychać o piwie Yamaha a browar warszawski robił je od lat 50tych.

Jeśli masz jakieś informacje na temat wyższości technologicznej silników Yamaha to podziel się z nami.

Z tego co ja się orientuję tohatsu bardzo się liczy w sportach motorowodnych. Ale daleki jestem od tego żeby wskazać wyższość jednej marki nad drugą.

• 0

No i znowu się zaczyna ???? Panowie...jeden lubi ogórki, a drugi ogrodnika córki. Na zakup silnika składa się wiele preferencji indywidualnych nabywcy i każdy ma swojego faworyta. Kolega kupił silnik nowy więc na sto % przez najbliższe lata będzie z niego zadowolony i tak jak kolega napisał: dopuki mu mocy nie zabraknie, a jak znam życie to nastąpi to niebawem ????????

• Like 1

• 0

Witam , moźe ktoś podać namiary na dilera Tohatsu w woj.warmińsko mazurskim lub sąsiednim woj. Moźe być priv. Pozdrawiam.

W Ełku spytaj. Magazynowa 7.

Namiary dokładniejsze znajdziesz na allegro. Wstaw np. Mercury 20 i szukaj kto sprzedaje w Ełku.

Można negocjować cenę. I to sporo.

Ja bym brał Mercurego. Niewiele droższy, ale wygodniejszy w obsłudze.

Edytowane przez Janusszr

• 0

Jakoś też nie słychać o piwie Yamaha a browar warszawski robił je od lat 50tych.

Jeśli masz jakieś informacje na temat wyższości technologicznej silników Yamaha to podziel się z nami.

Z tego co ja się orientuję tohatsu bardzo się liczy w sportach motorowodnych. Ale daleki jestem od tego żeby wskazać wyższość jednej marki nad drugą.

Odniosłem się tylko do nie prawdziwego zdania że Tohatsu robiło 10 lat wcześniej silniki niż Yamaha powstała. Podałem też przykład lakier na silnikach Tohatsu szczególnie tych czarnych jest jak Stella czyli do D.. ;)

• 0

Kolega kupił silnik nowy więc na sto % przez najbliższe lata będzie z niego zadowolony i tak jak kolega napisał: dopuki mu mocy nie zabraknie, a jak znam życie to nastąpi to niebawem

He, he.

Rozważania nad zakupem silnika zaczynałem od 4-6km. Następnie było to 8, 10, 15. Kupiłem 20. Kiedy mi mocy zabraknie? :)

• 0

Znam takich co popływali na 60,a w tym sezonie już będzie 115HP.

Ja zaczynałem od 5 HP, potem dzięki forumowym kolegom przeskoczyłem wszystkie 6/8/10 i 13,5 HP  zakupując 15-kę, teraz coraz bardziej myślę o 20 a nawet 25/30HP :) Ale to już zweryfikuje kolejna łajba ;)  :)

• 0

Znam takich co popływali na 60,a w tym sezonie już będzie 115HP.

Ja zaczynałem od 5 HP, potem dzięki forumowym kolegom przeskoczyłem wszystkie 6/8/10 i 13,5 HP  zakupując 15-kę, teraz coraz bardziej myślę o 20 a nawet 25/30HP :) Ale to już zweryfikuje kolejna łajba ;)  :)

Czyli jak zacząłem od 20, to może wystarczy na dłużej? Tym bardziej, że będzie do pontonu i życia zabraknie na większy :)

Edytowane przez Janusszr
  • Like 1

• 0

Chyba masz kolego słabe dane, obie firmy wziely się za silniki zaburtowe w latach 50. I Yamaha istniała już 35 lat zanim powstało Tohatsu , o doświadczeniu w budowie silników na chwilę obecną nie ma co mówić. Jakoś słuch zaginął o motocyklach Tohatsu a Yamaha się świetnie radzi, więc nie porównujmy tych dwóch marek bo to nie ta liga jeżeli chodzi o jakość.

Przykład lakier na Tohatsu obłazi jak cholera u Yamahy tego nie ma , przykładów jest więcej

Nie sprawdzałem, to żart był. Teraz sprawdziłem.

wg http://www.crowleymarine.com/history-of-yamaha-outboards.html

Just two engineers began development for the first Yamaha outboard motor in 1958. After two years of testing and fine-tuning, Yamaha released their first outboard model named the P-7. At the time, Yamaha was already a well established builder of musical instruments. People often joked that one could tell the P-7 was made by a musical instrument maker because the motor put out a lot of noise

(dla nieznających lengłydża: Tylko dwóch inżynierów rozpoczęło pracę nad pierwszym silnikiem yamahy w 1958. Po dwóch latach testów i dopieszczania, jamahaha wypuściła pierwszy model nazwany P-7. W tym czasie yamaha była uznanym producentem intrumentów muzycznych. Ludzie często żartowali że p7 został zrobiony przez twórcę instrumentów muzycznych bo robi dużo hałasu).

Tohatsu swój silnik wypuściła w 56, czyli 4 lata przez jamachachą (zaczęli w 58, ale dopiero dwa lata później wyszedł na rynek).

Ale jak pisałem na początku, to taki żart był. Myślałem że ten fortepian będzie czytelny :)

Zresztą pogubiłem się już kto dla kogo silniki robi, więc ten tohatsu to może być honda czy inna yamaha albo nawet mercury :(

Co do braku mocy to stawiam że do października już będzie walka wewnętrzna p/t kurcze, jakby tak trochę mocniejszy silnik kupić to bym więcej czasu łowił, mniej dopływał. Ale kupiłem nowy, to jak sprzedam to stracę krocie, musi zostać, ale jakbym kupił mocniejszy to bym mógł dłużej w pracy posiedzieć, szybciej na łowisko dopłynąć i łowić tyle co teraz..Szybko odbrobię stratę! :-D

• 0

Jakoś słuch zaginął o motocyklach Tohatsu a Yamaha się świetnie radzi, więc nie porównujmy tych dwóch marek bo to nie ta liga jeżeli chodzi o jakość.

Jakoś na myśl mi nie przyszło, aby podpiąć motocykl pod ponton. Chociaż kiedyś ciągali ręcznie łodzie pod prąd na Wiśle, to może teraz z postępem techniki.....

Podaj konkretnie gdzie i komu zlazł lakier z Tohatsu. Widziałeś to, czy to wiadomość zasłyszana w kolejce do kasy w markecie? :)

Rynek USA jest dość pokaźny. Jak tam ma się procentowo sprzedaż Yamahy do innych marek?

• 0

Poważnie nie podpinałeś motocykla pod ponton? Intencją mojej wypowiedzi jest to że Tohatsu przy firmie Yamaha to firma krzak tak tak brutalne ale prawdziwe. Nie ma co porównywać.

A propozycje lakieru nie martw się Twój Tohatsu z naklejkami Merkury też tego doswiadczy , taka już uroda silników klepanych przez tą firmę. A gdzie widziałem oblazenie lakieru ? U siebie w moim Tohatsu i u kolegów którzy mają te silniki i ich klony np Mercury mowa o tych czarnych , szare były ok. Kolejna wada niby detal ale gaszenie przyciskiem , trzeba na chama wciskać żeby zgasl, i to w nowych silnikach pływałem kilkoma. Yamaha tego nie ma itd itd

Co do USA to jest taki mały szczegół że Amerykanie nie lubią marek czysto Japońskich dlatego np Fujitsu jest tam sprzedawane jako General ale to już inna kwestia.

Edytowane przez walleyee00

• 0

W usa z tego co widziałem wynika to że 70% Mercury wisi na pawezy, 25% Johnson, 5% Yamaha chociaz tak naprawdę to żadnej nie widziałem ale w ogłoszeniach coś tam się pokazywalo.

Co do cen to aż się scyzoryk otwiera. Nasze ceny nowego silnika 50-60 konnego = w usa nowego zestawu łodka silnik przyczepa coś ala tracker:)

Edytowane przez womaly23