Skocz do zawartości
  • 0

Silniki Tohatsu

filip

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Rozmawiałem dwa tygodnie temu z kuzynem, który na stałe od kilkunastu lat mieszka w Norwegii i jest zapalonym wędkarzem. Większość silników to te paskudne klony Tohatsu-Mercury. Szczególnie w tych potężnych morskich jachtach, gdzie wisi ich po kilka sztuk. Tak samo jest w Kanadzie, w której mieszkał i łowił ryby kilka lat.

Yamaha z pewnością produkuje wspaniałe silniki zaburtowe. Jednak nie umniejszaj walleyee00 jakości innych marek.

Był czas, że do swojej Jawy podpinałem ponton :) Jak jechałem z ceratą na ryby.

PS.

Komunistyczna Jawa, której było daleko do Yamahy (nawet pewnie na drodze  się nie spotkały), nigdy mnie nie zawiodła, chociaż trzeba było czasami się z nią pobawić-dwusów  :)

Edytowane przez Janusszr

• 0

To że w Norwegii jest dużo Tohatsu Mercury to w dużej mierze też kwestia ceny są po prostu tańsze od Y . Ja znów widziałem w Finlandii praktyczne same Yamahy

Tak, właściciel jachtu wartości kilku milionów koron, oszczędza na silnikach.  A ja nie mogę sobie przypomnieć, jak byłem w Finlandii, łódź wyposażoną w  Yamahę. Same Mercury widziałem. To samo w Szwecji.

PS. Ale to było na przełomie lat 80/90.

Edytowane przez Janusszr

• 0

Znajomi, którzy kilka razy w roku jeżdżą do Norwegii także pływają tam na Yamaha i ponoć jest najwięcej.
"kazda sroka swoj ogon chwali" ale...
Jednak coś w tym jest, że mercury i mariner ( ta sama firma ) wkłada mniej więcej od 2000 do 2015 pod czapki blok od yamahy ( moc 75 -115 ) . Włoska Selva to także Yamaha. Pewnie takich przypadków jest więcej, póki co interesuje się silnikami do mocy 115 więc o większych się nie wypowiadam.
Myślę, że najwięcej do powiedzenia i rzetelną opinię o jakości silników mogą wystawić dobrzy serwisanci, którzy spotykają się na co dzień z różnymi markami. Znają wówczas ich bolączki.
Użytkownicy zwykle chwalą swoje zabawki na podstawie używania tylko jednej. Trochę to głupota sugerować się opinią osoby, która mówi że ten jest najlepszy, a inne chooojowe skoro inne zna tylko z obrazka.

• 0

W latach 80/90 może i tak było w Finlandii ale w 2016 roku praktycznie same Yamahy na jeziorze na którym pływalismy + nasz mały Tohatsu 5hp ;)

To straszne co piszesz :)

Tak jak wilka lasem, tak małym nikogo nie wystraszysz :)

Czuliście jakiś dyskomfort, przykrość Wam ktoś z tego powodu sprawił? Ryby nie brały? :)

• 0

A ja trochę z innym pytaniem czy ktoś kupował może silniki w norwegii i czy próba ściągnięcia go do Polski ma sens ? Aktualnie takiego tohatsu 9.8 można kupić za jakieś 5300pln +koszty przywozu do kraju . Cena wydaje sie atrakcyjna. https://www.finn.no/boat/motor/ad.html?finnkode=109229511

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

• 0

A ja trochę z innym pytaniem czy ktoś kupował może silniki w norwegii i czy próba ściągnięcia go do Polski ma sens ? Aktualnie takiego tohatsu 9.8 można kupić za jakieś 5300pln +koszty przywozu do kraju . Cena wydaje sie atrakcyjna. https://www.finn.no/boat/motor/ad.html?finnkode=109229511

Ma sens , sam to robie dla siebie i znajomych w ciagu roku kilka idzie .

Jednak do ceny musisz doliczyc  doliczyc celne .

Vikingowie to lepsze cwaniaki i jak słysza ze silnik do polski kombinuja z cena ;)

Edytowane przez Trebron

• 0

jednak vikingowie to lepsze cwaniaki i jak słysza ze silnik do polski kombinuja z cena ;)

Mam znajomego który tam mieszka i może mi go kupić kwestia tylko jak go najtaniej i najprościej dostarczyć do Polski

• 0

Jednak do ceny musisz doliczyc doliczyc celne .

Vikingowie to lepsze cwaniaki i jak słysza ze silnik do polski kombinuja z cena ;)

Nigdy takiego problemu nie miałem o którym Ty piszesz, żeby cena rosła bo silnik do pl...

Ile opłaty celne?

Edytowane przez womaly23
  • Like 1

• 0

A jak Ci się wydaje? Kurierem, gołębiem czy znajomym? Głupie pytanie...

Znajomy niech go wyjmie z pudełka bo za duzo miejsca zajmuje i tyle, jak dobry znajomy to nie policzy Cię z górnej półki.

Gdyby wracał do Polski to bez problemu ale niestety nie wraca.

• 0

Nigdy takiego problemu nie miałem o którym Ty piszesz, żeby cena rosła bo silnik do pl...

Ile opłaty celne?

Co do cen wiesz doskonale jak to jest ;)

Co do celnej , bus został zatrzymany do kontroli zawartosci na granicy z SE dwa silniki kierowca musiał zgłosic do deklaracji , brukte mozesz swobodnie przewozić .

• 0

Piszę poważnie, nigdy mi ceny nie urosly. Ceny oczywiście na Finn nie zawsze aktualne, trzeba dzwonić i pytać a na miejscu czasami potrafi się okazać coś zupełnie innego :)

Kierowca miał dużego farta że mu nie zabrali silników, i nie dostał porządnego kwita. No to teraz jak silniki na granicy zgloszone to opłaty celne +23% vat:)