Skocz do zawartości
  • 0

Silniki Tohatsu

filip

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Piszę poważnie, nigdy mi ceny nie urosly. Ceny oczywiście na Finn nie zawsze aktualne, trzeba dzwonić i pytać a na miejscu czasami potrafi się okazać coś zupełnie innego :)

Kierowca miał dużego farta że mu nie zabrali silników, i nie dostał porządnego kwita. No to teraz jak silniki na granicy zgloszone to opłaty celne +23% vat:)

W poniedziałek silniki sa w kraju i wtedy bedziemy skladac podanie o stosowne naliczenie ,

Co do cen nie wiem czy zauwazyłeś ale pojawiła sie przy cenniku gwiazdka ( tylko na terenie N )

• 0

Skradziono mi dzisiaj Hondę BF6, kupiona nowa w 2017 :( . Z wielkim bólem rozglądam się za nowym, bo na odzyskanie Hondy raczej nie liczę. Wychodzi mi na to, że najtańsze są Tohatsu. Proszę Was o opinie na temat modelu MFS 9,8 B S krótka kolumna. http://allegro.pl/silnik-zaburtowy-tohatsu-10km-krotki-bak-linia-fv-i6921371067.html

• 0

Kolego przykro mi z tą hondą, w necie sprawę nagłośnij oprócz zgłoszenia na policję. No i jeśli możesz powiedzieć skąd ją ukradli? A co do tohatsu , to chyba złych opinii nie znajdziesz , a szczególnie jak nowy. Ja miałem bliźniaczą konstrukcje tylko że evinrude z 2015 przy pontonie 3.2, super silnik , śladowe spalanie. No i ta waga jest do przyjęcia jeśli za każdym razem trzeba zakładać na pawęż, chociaż na ciężkim brzegu trochę wysiłku trzeba włożyć. Są wersje sport z Norwegii z większą pojemnością ale też ponad 10 kg więcej wagi , no i takiej wagi już nie wyobrażam sobie zakładać bezpośrednio nad wodą w różnych warunkach.

• 0

Silnik będzie założony raz na Sempera 380W i tak pozostanie. Łódź ma około 100 kg. Myślę, że do ślizgu wystarczy? Hondę ukradli z magazynu na rybaczówce nad jeziorem Szczytno niedaleko Przechlewa woj pomorskie. Naprawdę, nie potrafię zrozumieć psychiki złodzieja .... Bierze mnie jasna cholera

• 0

Witam , ja uzytkuje Tohatsu 9,8KM na krótkiej stopie od zeszłego sezonu. Łódlka to IWA 390, wchodzi w ślizg nawet z trzema ososbami na pokładzie. Na razie pływałem na nim krótko - parę wypadów. Na pewno tani, w porówanniu do konkurencji, cichy, niskie spalanie, kompaktowy, niewielka masa - jestem w stanie bez problemu sam go założyć na pawęż. Pozdrawiam

• Like 1

• 0

Hehe a no widzisz czasami cuda się zdarzaja :) krótkie 6 miałem po 4.2-4.5 tys na wiosnę, 9.8 nowke w pudełeczku oddał bym za 6.2 z linią paliwowa, itd

Podwyższenie pawęzy to nie jest jakiś mega ciężki zabieg, robisz nakładkę z nierdzewki ukształtowanej w ceownik z odpowiednim zapasem i nakładasz na pawęź :)

Edytowane przez womaly23
  • Like 1

• 0

Tohatsu podaje wysokość spodziny S 435 mm. 

Mercury podaje "długość kolumny" 15" 381 mm

Honda podaje "wysokość pawęży silnika" S 434 mm

Suzuki podaje "zalecana wysokość pawęży S" 381 mm

Yamaha podaje "zalecana wysokość pawęży łodzi S=435 mm "(!)

Krótka kolumna krótkiej nierówna?

Edytowane przez tryt

• 0

Mam Tohatsu 6 KM. Według danych technicznych wymiar od dołu haka mocowania do pawęży do płyty antykawitacyjnej to 435 mm. Producent mojej łodzi podaje wysokość pawęży 380 mm. 

Przeczytałem, że płyta antykawitacyjna powinna być od 0 do 25 mm poniżej dna łodzi. Czy w związku z tym powinienem np. podłożyć pod łapy silnika kształtownik 30 mm i wtedy "spełnię rygory", czy też fakt, że płyta antykawitacyjna będzie 55 mm poniżej dna łodzi (o 30 mm za głęboko) nie ma większego znaczenia?

• 0

Ma znaczenie, ale najpierw przepłyn się tak jak jest, weź nad wodę listwy drewniane 1 cm i podkładaj po kolei , testuj - zostaw najlepsza opcje

Ma znaczenie... to masz na myśli uzyskanie najlepszej prędkości łódki po przez podkładanie listw ?

Czy nieco więcej zatopiona spodzina wpływa niekorzystnie  na trwałość silnika/spodziny ?