Skocz do zawartości
  • 0

Silniki Tohatsu

filip

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Dzisiaj jestem po testach . Trochę jednak się zawiodłem , udało mi się uzyskać prędkość 24km/h przy podniesieniu pawęży o 30mm i trym opuszczony na maxa . Podniesienie jeszcze do góry spowodowało spadek prędkości, również podnoszenie trymu obniżało prędkość. Przerzuciłem też akumulator od elektryka i graty na przód. Nie ukrywam że liczyłem na więcej . Tak sobie jeszcze pomyślalem że zmienie jeszcze kąt nachylenia silnika wyrzucę tą samoróbkę i osłonę pawęży i w to miejsce przykręce osłonę w kształcie klina na górze szersza i na dole cienka to tak jakbym jeszcze troche trymem opuścił. Mam nadzieje że to coś jeszcze zmieni liczę na jakieś 30 km. Może ktoś ma jeszcze jakiś pomysł?dcd3f7afe3e79f8defc2c55909dd6fef.jpg

• 0

Chyba bym nie liczył na więcej za bardzo, możesz próbować moze 2-3 na plus jeszcze wyskrobiesz :)

Niestety silniki 10 km nie są zbyt mocne, możesz spróbować jeszcze zmienić skok śruby o jeden w dół o ile silnik nie wkreca się w okolice max obrotów.

Klina możesz podlozyc i ma to sens o ile dziub lodki wyje do góry przy pływaniu lub ciężko w slizg wychodzi

Edytowane przez womaly23

• 0

Chyba bym nie liczył na więcej za bardzo, możesz próbować moze 2-3 na plus jeszcze wyskrobiesz :)

Niestety silniki 10 km nie są zbyt mocne, możesz spróbować jeszcze zmienić skok śruby o jeden w dół o ile silnik nie wkreca się w okolice max obrotów.

Klina możesz podlozyc i ma to sens o ile dziub lodki wyje do góry przy pływaniu lub ciężko w slizg wychodzi

Jak zmienić skok śruby ?

Przód podnosi do góry ale nie idzie slizgiem

• 0

5400 to jest bardzo dobry wynik, ten model kręci się od 5000 do 6000 obrotow, rozumiem że łódka moment wychodzi Ci w ślizg?

Nie wiem czy bym się nie pokusił o założenie szybszej śruby o jeden skok o ile ten wynik byl mierzony pod obciążeniem takim jakim zwykle plywasz - będziesz pływal...

Edytowane przez womaly23

• 0

5400 to jest bardzo dobry wynik, ten model kręci się od 5000 do 6000 obrotow, rozumiem że łódka moment wychodzi Ci w ślizg?

Nie wiem czy bym się nie pokusił o założenie szybszej śruby o jeden skok o ile ten wynik byl mierzony pod obciążeniem takim jakim zwykle plywasz - będziesz pływal...

No właśnie wydaje mi się że ona takim półslizgiem idzie. Tak testowałem z takim obciążeniem z jakim bedzie używana. Mam trochę wątpliwości co do tego obrotomierza bo miałem go używać tylko jako licznik godzin i jak go montowałem to coś tam w ustawieniach trzeba było ustawić ile iskier na obrót wału czy coś w tym rodzaju , zostawiłem domyślne więc nie koniecznie dobrze pokazuje.

• 0

Wersja finalna 30mm do góry klin zlikwidowany kąt nachylenia się zmienił dosyć mocno . Jak dobrze pójdzie w niedziele testy i zobaczymy co z tego wyjdzie . Musiałem trochę zmniejszyć grubośc pawęży i niestety dołożylem sobie mnóstwo roboty. Okazało się że wzmocnienie pawęży jest tylko tam gdzie jest czerwony laminat , pod białym pustka. Więc jak już zeszlifowalem do tej pustki to zrobiłem wzmocnienie i wypełniłem żywicą, ale nic to mam nadzieje że było warto :) abe9df186de00c93e45009f53f567c71.jpg849c452d865146d8deafeb761c09ffc6.jpg

• Like 2

• 0

I dupa . Wczoraj testy i wróciłem do punktu wyjścia max prędkość którą udało się uzyskać to 20km a srednio to jakieś 17km. Przypominam że przy testach na prowizorycznym podwyższeniu było 24km. Nie będę już z tym walczył Womaly23 nie masz może tohatsu 9.9 sport w dobrej cenie ?

Edytowane przez Łukasz.t

• 0

Zauważyłem, że instrukcje obsługi na stronie tohatsu wiszą wyłącznie w języku angielskim. Mam pytanie do kupujących te silniki od polskich dystrybutorów. Czy otrzymaliście instrukcję w języku polskim? Czy nie ma w PL przepisów wymuszających od sprzedawców instrukcję w rodzimym języku?

dzięki i pozdrawiam,

Tomek

• 0

Zauważyłem, że instrukcje obsługi na stronie tohatsu wiszą wyłącznie w języku angielskim. Mam pytanie do kupujących te silniki od polskich dystrybutorów. Czy otrzymaliście instrukcję w języku polskim? Czy nie ma w PL przepisów wymuszających od sprzedawców instrukcję w rodzimym języku?

dzięki i pozdrawiam,

Tomek

Również mam wersję PL

• 0

dzięki i pozdrawiam,

Tomek

Jest taki wymóg dlatego oprócz książki która jest w kilku językach w formacie a4 dostaje się osobno po polsku.