Skocz do zawartości
  • 0

Silniki Tohatsu

filip

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

A więc Nowy Big Rumpel z trymem w rączce :

do 25/30 HP 3500 zł w cenniku detalicznym

do 40/50 HP 4500 zł w cenniku detalicznym

Do Nowych wyrobów Tohatsu Made in Japan by Tohatsu 75/90/100/115A  HP - CENA DETALICZNA: 6 552,-zł

Więc nie jest źle, biorąc pod uwagę że to ceny DETAL i że rumpel hydrauliczny do Mercury do silnika 100 HP + kosztuje prawie  16 - 20 tyś a zwykły o ile dobrze kojarzę koło 10 patyków.

• 0

szukam termostatu 350-01030-1 do tohatsu M8B 2 suw. Najchętniej gdzieś na miejscu w Polsce

Niestety w modelach do 9.8 przy wymianie termostaty należy odkręcić cały tylny blok by dostać się do termostatu. I czy przy wymianie termostatu należy wymienić również uszczelkę 3B2-01005-1.

attachicon.gif Przechwytywanie w trybie pełnoekranowym 15.05.2020 211006-001.jpg

Czy może jest jakiś sposób "naprawy" termostatu - puszcza wodę praktycznie od razu i ma temperaturę do około 40C (tak na rękę). Woda nie leci ciurkiem tylko "strzela"

https://youtu.be/954sPW-Hh04

oczywiście ceny i dostępność części sprawdziłem na https://www.boats.net

post-64358-0-38723100-1589664980_thumb.jpg

wysyłka $51.99 - prawie połowa zamówienia.

Za całość około 1/4 wartości samego silnika. Chyba że ktoś ma wiedzę i doświadczenie jak zamówić bez kosztów wysyłki lub dużo taniej. Nigdy u nich nie zamawiałem i nie mam doświadczenia.

• Like 1

• 0

W ofercie Tohatsu pojawił się multi rumpel... Bardzo zgrabnie i funkcjonalnie to wygląda...

Kupiłem z zamiarem zamiany za manetkę przy okazji wymiany  silnika  na Tohatsu 30 HP. Przymierzyłem i w moim (przypadku łódz F-420 jednopłaszczowa) nie zdał egzaminu. Musiał bym kombinować z przesunięciem  fotela ,a ławka na  rufie jest zbyt wąska i krótka ,aby bez przeróbek ten rumpel był funkcjonalny. Wielka szkoda , że musiałem odesłać do sprzedawcy. Pozostało mi  opracować i zrealizować projekt pod tytułem F-420 Console.

• 0

Wiem o tym,tylko,że ja kupiłem okazyjnie silnik z manetką z niewielkim nalotem. Dodatkowo kupiłem w Niemczech duży rumpel za lepsze pieniądze niż w serwisie w Polsce z zamiarem zamiany. Niestety tak jak napisałem zrezygnowałem.

Edytowane przez piernik

• 0

Tutaj masz taniej https://www.megazip.net/, jeżeli zaznaczysz ,że chcesz kupon odejdzie ci kolejne 10$  czyli zakup z wysyłką ok 106$

attachicon.gif zakup.jpg

Dostawca sprawdzony kupowałem u niego .

Może taniej przez serwis Tohatsu? :rolleyes:

Generalnie jak patrzę w cenniku Tohatsu to około 460 polskich złotych powinno wystarczyć już z wysyłką. Czyli to samo...

• 0

Mateos74 mozesz kupic sobie w USA wyjdzie troche ponad 50$ pewnie jak poszukasz znajdziesz taniej bede cos wysylal na koniec maja to wysylke bedziesz mial zadarmo tyle co w polsce za kuriera.Wrazie co na priva

Edytowane przez sharkfishing

• 0

Nigdzie nie napisałem, że coś jest nie tak. Wygląda na zdjęciu nieźle, ale.....

Mercury, konkretnie rumpel w mojej  20 wygląda bardzo skromnie, ale jest bardziej funkcjonalny. Regulacja obrotów, zmiana biegów(przód, tył, neutralny), kierunek płynięcia, gaszenie silnika. Jest to wykonywane jedną ręką bez odrywania jej od rumpla.

Dopóki sie nie zepsuje a to standardowa usterka , biegi w rumplu m= porażka 

• 0

Tyle w temacie że dla większości użytkowników to usterka która trzeba naprawiać w serwisie.

Dla kogoś wymiana panewek w silniku to pikuś co nie znaczy że to poważna usterka.

Ja tam dziękuję za taki silnik co mi się może 20km od slipu zepsuć, wolę tradycyjna wajchę taka jak w Tohatsu

• Like 1

• 0

Jeżeli Mercury zna problem od dawna (A tak jest) to powinno znaleźć rozwiązanie, w końcu rumpel to jedyna rzecz którą mogli zepsuć w silniku bo sami ją dokładają, resztę robi dla nich TOHATSU .

Ostatnimi czasy Nowe Mercury są dość mocno awaryjne jak widzę , w nowej 60-tce (tegoroczna) przemieliło koledze całą przekładnie po przepływaniu 2 mth i nie przekroczeniu 4 tyś obr . Ponoć to któryś przypadek. Pewna znana osoba powiedziała by: Szok, rozpacz,niedowierzanie... Jak widać mejd in czajna zobowiązuje...

A zapewniam że wydając dobrze ponad 30 tyś zł za silnik,montaż , sieć i dziobówke w dodatku nie do końca prawidłowo działające można się wkur..ić.

Ja tam podziękuje wynalazkom i zostanę przy brzydkich i sprawdzonych rozwiązaniach Tohatsu:)

Jakoś przeżyje 1 cylindermniej i ciut mniejsza pojemność w 50tce. Wielkich obrońców Mercurego pozdrawiam

Edytowane przez cabage
  • Like 1

• 0

Jest tutaj trochę małych  silników Mercury. Może niech zgłoszą się Ci, którym manetka Mercurego odmówiła posłuszeństwa.

Jak dotąd, to tylko wszyscy piszą o tym, że coś komuś, coś słyszeli, czytali, itp.

Ja użytkuję czwarty rok swoją 20-kę i nie narzekam. Powiem więcej. Czytając m.innymi to forum byłem pewien, że silnik ten pali przynajmniej trzy razy tyle co w rzeczywistości. Miłe zaskoczenie.

• 0

szukam termostatu 350-01030-1 do tohatsu M8B 2 suw. Najchętniej gdzieś na miejscu w Polsce

Niestety w modelach do 9.8 przy wymianie termostaty należy odkręcić cały tylny blok by dostać się do termostatu. I czy przy wymianie termostatu należy wymienić również uszczelkę 3B2-01005-1.

attachicon.gif Przechwytywanie w trybie pełnoekranowym 15.05.2020 211006-001.jpg

Czy może jest jakiś sposób "naprawy" termostatu - puszcza wodę praktycznie od razu i ma temperaturę do około 40C (tak na rękę). Woda nie leci ciurkiem tylko "strzela"

https://youtu.be/954sPW-Hh04

Siema, ja ostatnio wymieniałem termostat  w tohatsu 9.8MB, uszczelkę i termostat zakupiłem na aliexpress, co do uszczelki pod głowicę nie mogę się przyczepić(oryginał miał miedziane okucia, ali prawdopodobnie aluminium), to termostat się trochę różnił w miejscu gdzie występuje ta czarna uszczelka, musiałem ja trochę wyrzeźbić. Jak chcesz więcej zdjęć albo o coś dopytać to pisz wiadomość :D 

• 0

Panowie pytanie jaki będzie potrzebny akumulator do tohatsu ,9.8 mb jeśli kupię wersję z rozrusznikiem elektrycznym ! Chodzi mi jaki najmniejszy da radę , zestaw będzie na ponton i zastanawiam się czy wogule brać tą opcję choć różnica w cenie ok 1000 zł więc myślę nad tą opcją, ale jeśli to ma być duży akumulator wolę odpuścić ! Ma ktoś taki silnik z rozrusznikiem ?