filip Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2009 WITAMPROSZĘ O OPINIE NA TEMAT TEGO SILNICZKA, JAK SIĘ MA DO INNYCH MAREK W ZALEŻNOŚCI CO DO CENY?POZDRAWIAMFILIP 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 cabage Opublikowano 16 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2020 A więc Nowy Big Rumpel z trymem w rączce :do 25/30 HP 3500 zł w cenniku detalicznymdo 40/50 HP 4500 zł w cenniku detalicznym Do Nowych wyrobów Tohatsu Made in Japan by Tohatsu 75/90/100/115A HP - CENA DETALICZNA: 6 552,-zł Więc nie jest źle, biorąc pod uwagę że to ceny DETAL i że rumpel hydrauliczny do Mercury do silnika 100 HP + kosztuje prawie 16 - 20 tyś a zwykły o ile dobrze kojarzę koło 10 patyków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Mateos_74 Opublikowano 16 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2020 szukam termostatu 350-01030-1 do tohatsu M8B 2 suw. Najchętniej gdzieś na miejscu w PolsceNiestety w modelach do 9.8 przy wymianie termostaty należy odkręcić cały tylny blok by dostać się do termostatu. I czy przy wymianie termostatu należy wymienić również uszczelkę 3B2-01005-1. Przechwytywanie w trybie pełnoekranowym 15.05.2020 211006-001.jpg Czy może jest jakiś sposób "naprawy" termostatu - puszcza wodę praktycznie od razu i ma temperaturę do około 40C (tak na rękę). Woda nie leci ciurkiem tylko "strzela" https://youtu.be/954sPW-Hh04 oczywiście ceny i dostępność części sprawdziłem na https://www.boats.net wysyłka $51.99 - prawie połowa zamówienia.Za całość około 1/4 wartości samego silnika. Chyba że ktoś ma wiedzę i doświadczenie jak zamówić bez kosztów wysyłki lub dużo taniej. Nigdy u nich nie zamawiałem i nie mam doświadczenia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 piernik Opublikowano 17 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2020 (edytowane) Tutaj masz taniej https://www.megazip.net/, jeżeli zaznaczysz ,że chcesz kupon odejdzie ci kolejne 10$ czyli zakup z wysyłką ok 106$ Dostawca sprawdzony kupowałem u niego . Może taniej przez serwis Tohatsu? Edytowane 17 Maja 2020 przez piernik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 piernik Opublikowano 17 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2020 W ofercie Tohatsu pojawił się multi rumpel... Bardzo zgrabnie i funkcjonalnie to wygląda... Kupiłem z zamiarem zamiany za manetkę przy okazji wymiany silnika na Tohatsu 30 HP. Przymierzyłem i w moim (przypadku łódz F-420 jednopłaszczowa) nie zdał egzaminu. Musiał bym kombinować z przesunięciem fotela ,a ławka na rufie jest zbyt wąska i krótka ,aby bez przeróbek ten rumpel był funkcjonalny. Wielka szkoda , że musiałem odesłać do sprzedawcy. Pozostało mi opracować i zrealizować projekt pod tytułem F-420 Console. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 cabage Opublikowano 17 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2020 Przez serwis Tohatsu wychodzi identyczne pieniądze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 piernik Opublikowano 17 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2020 (edytowane) Wiem o tym,tylko,że ja kupiłem okazyjnie silnik z manetką z niewielkim nalotem. Dodatkowo kupiłem w Niemczech duży rumpel za lepsze pieniądze niż w serwisie w Polsce z zamiarem zamiany. Niestety tak jak napisałem zrezygnowałem. Edytowane 17 Maja 2020 przez piernik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 cabage Opublikowano 17 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2020 Tutaj masz taniej https://www.megazip.net/, jeżeli zaznaczysz ,że chcesz kupon odejdzie ci kolejne 10$ czyli zakup z wysyłką ok 106$ zakup.jpg Dostawca sprawdzony kupowałem u niego . Może taniej przez serwis Tohatsu? Generalnie jak patrzę w cenniku Tohatsu to około 460 polskich złotych powinno wystarczyć już z wysyłką. Czyli to samo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sharkfishing Opublikowano 17 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2020 (edytowane) Mateos74 mozesz kupic sobie w USA wyjdzie troche ponad 50$ pewnie jak poszukasz znajdziesz taniej bede cos wysylal na koniec maja to wysylke bedziesz mial zadarmo tyle co w polsce za kuriera.Wrazie co na priva Edytowane 17 Maja 2020 przez sharkfishing Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 piernik Opublikowano 17 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2020 (edytowane) Tohatsu zawieszone na F420 i konsola zrobiona. Edytowane 17 Maja 2020 przez piernik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Mateos_74 Opublikowano 17 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2020 Mateos74 mozesz kupic sobie w USA wyjdzie troche ponad 50$ pewnie jak poszukasz znajdziesz taniej bede cos wysylal na koniec maja to wysylke bedziesz mial zadarmo tyle co w polsce za kuriera.Wrazie co na privadzięki, odezwę się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 popek Opublikowano 18 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2020 Tohatsu zawieszone na F420 i konsola zrobiona. 20200517_2012001.jpg 20200517_2012431.jpg 20200517_2013251.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 crizz100 Opublikowano 18 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2020 Nigdzie nie napisałem, że coś jest nie tak. Wygląda na zdjęciu nieźle, ale.....Mercury, konkretnie rumpel w mojej 20 wygląda bardzo skromnie, ale jest bardziej funkcjonalny. Regulacja obrotów, zmiana biegów(przód, tył, neutralny), kierunek płynięcia, gaszenie silnika. Jest to wykonywane jedną ręką bez odrywania jej od rumpla. Dopóki sie nie zepsuje a to standardowa usterka , biegi w rumplu m= porażka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 womaly23 Opublikowano 18 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2020 (edytowane) Czemu porażka? Komu z użytkowników Mercury zepsuły się biegi w manetce gazu rumpla? Edytowane 18 Maja 2020 przez womaly23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 evin Opublikowano 18 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2020 (edytowane) W rumplu Mercury 6-20 km kółko nawojowe linek dostaje uślizgu na trzpieniu na którym jest rączka.Wystarczy kółko przewiercić przez trzpień i wbić kolek rozporowy sprężysty. I naprawione na wieki Edytowane 18 Maja 2020 przez evin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 womaly23 Opublikowano 18 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2020 I tyle w temacie... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 crizz100 Opublikowano 19 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2020 Tyle w temacie że dla większości użytkowników to usterka która trzeba naprawiać w serwisie. Dla kogoś wymiana panewek w silniku to pikuś co nie znaczy że to poważna usterka. Ja tam dziękuję za taki silnik co mi się może 20km od slipu zepsuć, wolę tradycyjna wajchę taka jak w Tohatsu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Janusszr Opublikowano 19 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2020 W Tohatsu kumpel zerwał gwint w gnieździe świecy zapłonowej. 50 km od slipu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 maniolo Opublikowano 19 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2020 Ale to anie świadczy o usterkowości silnika tylko o nieudolności Twojego kumpla 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 cabage Opublikowano 19 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2020 (edytowane) Jeżeli Mercury zna problem od dawna (A tak jest) to powinno znaleźć rozwiązanie, w końcu rumpel to jedyna rzecz którą mogli zepsuć w silniku bo sami ją dokładają, resztę robi dla nich TOHATSU . Ostatnimi czasy Nowe Mercury są dość mocno awaryjne jak widzę , w nowej 60-tce (tegoroczna) przemieliło koledze całą przekładnie po przepływaniu 2 mth i nie przekroczeniu 4 tyś obr . Ponoć to któryś przypadek. Pewna znana osoba powiedziała by: Szok, rozpacz,niedowierzanie... Jak widać mejd in czajna zobowiązuje... A zapewniam że wydając dobrze ponad 30 tyś zł za silnik,montaż , sieć i dziobówke w dodatku nie do końca prawidłowo działające można się wkur..ić.Ja tam podziękuje wynalazkom i zostanę przy brzydkich i sprawdzonych rozwiązaniach Tohatsu:)Jakoś przeżyje 1 cylindermniej i ciut mniejsza pojemność w 50tce. Wielkich obrońców Mercurego pozdrawiam Edytowane 19 Maja 2020 przez cabage 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Janusszr Opublikowano 20 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2020 Jest tutaj trochę małych silników Mercury. Może niech zgłoszą się Ci, którym manetka Mercurego odmówiła posłuszeństwa.Jak dotąd, to tylko wszyscy piszą o tym, że coś komuś, coś słyszeli, czytali, itp.Ja użytkuję czwarty rok swoją 20-kę i nie narzekam. Powiem więcej. Czytając m.innymi to forum byłem pewien, że silnik ten pali przynajmniej trzy razy tyle co w rzeczywistości. Miłe zaskoczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 leszek3b Opublikowano 20 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2020 Gdzie kupię Tohatsu 9,8 S w dobrej cenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Marcin1991 Opublikowano 20 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2020 Napisz do kolegi Cabage. Dwa posty nad twoim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 ebi1995 Opublikowano 2 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2020 szukam termostatu 350-01030-1 do tohatsu M8B 2 suw. Najchętniej gdzieś na miejscu w PolsceNiestety w modelach do 9.8 przy wymianie termostaty należy odkręcić cały tylny blok by dostać się do termostatu. I czy przy wymianie termostatu należy wymienić również uszczelkę 3B2-01005-1. Przechwytywanie w trybie pełnoekranowym 15.05.2020 211006-001.jpg Czy może jest jakiś sposób "naprawy" termostatu - puszcza wodę praktycznie od razu i ma temperaturę do około 40C (tak na rękę). Woda nie leci ciurkiem tylko "strzela" https://youtu.be/954sPW-Hh04 Siema, ja ostatnio wymieniałem termostat w tohatsu 9.8MB, uszczelkę i termostat zakupiłem na aliexpress, co do uszczelki pod głowicę nie mogę się przyczepić(oryginał miał miedziane okucia, ali prawdopodobnie aluminium), to termostat się trochę różnił w miejscu gdzie występuje ta czarna uszczelka, musiałem ja trochę wyrzeźbić. Jak chcesz więcej zdjęć albo o coś dopytać to pisz wiadomość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Jar1808 Opublikowano 2 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2020 Panowie pytanie jaki będzie potrzebny akumulator do tohatsu ,9.8 mb jeśli kupię wersję z rozrusznikiem elektrycznym ! Chodzi mi jaki najmniejszy da radę , zestaw będzie na ponton i zastanawiam się czy wogule brać tą opcję choć różnica w cenie ok 1000 zł więc myślę nad tą opcją, ale jeśli to ma być duży akumulator wolę odpuścić ! Ma ktoś taki silnik z rozrusznikiem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 2 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2020 Mam nowe Tohatsu 20 KM na wtrysku. Czy po 10-20 mh: 1. Wymieniać olej w spodzinie ?2. Wymieniać olej silnikowy ?3. Regulować luzy zaworowe ? Koszt około 500 zł co trochę boli. Do tego transport do i z serwisu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
filip
WITAM
PROSZĘ O OPINIE NA TEMAT TEGO SILNICZKA, JAK SIĘ MA DO INNYCH MAREK W ZALEŻNOŚCI CO DO CENY?
POZDRAWIAM
FILIP
Top użytkownicy dla tego pytania
74
56
36
35
Popularne dni
11 Sty
28
12 Mar
21
2 Cze
16
27 Sty
15
Top użytkownicy dla tego pytania
womaly23 74 odpowiedzi
cabage 56 odpowiedzi
pawlo29 36 odpowiedzi
GrzesM 35 odpowiedzi
Popularne dni
11 Sty 2021
28 odpowiedzi
12 Mar 2017
21 odpowiedzi
2 Cze 2020
16 odpowiedzi
27 Sty 2017
15 odpowiedzi
Popularne posty
Quent
Nie narzekam. Jestem wręcz pojarany jak młodziak! ;-) Wczoraj w 3 osoby+ graty wędkarskie 43kmph pociągnął. To chyba całkiem ok myślę. Tylko te ceny paliwa....
cabage
Zgodnie z obietnicą wrzucam fotki nowego Big Tillera z regulacją Trymu w Manetce gazu. Poprzednia generacja miała regulację trymu obok dźwigni zmiany biegów.
pawlo29
Wielkie dzięki , faktycznie działa jak Napisałeś , to jest super sprawa . Ja podnosiłem na jałowym biegu i tak na wodzie nie mogłem podnieść , teraz jestem spokojny że nie zgubię silnika z pawężą
Opublikowane grafiki
930 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi